Česká vláda chce zaviazať nemocnice, aby pomáhali ženám s dojčením, pripúšťa dokonca tresty. A čo na Slovensku?

Patricia Poprocká, 14. júla 2024 o 06:46

Počet výhradne dojčených detí pri odchode z pôrodnice klesá, preto sa české ministerstvo zdravotníctva rozhodlo zakročiť. Chce, aby nemocnice viac pomáhali ženám s dojčením a chránili ich pred marketingovými praktikami výrobcov umelého mlieka, cumlíkov a iných produktov.

Kontakt koža na kožu bezprostredne po narodení dieťaťa by mala podľa návrhu českého ministerstva zdravotníctva umožňovať každá nemocnica bez ohľadu na spôsob pôrodu.

Foto: shutterstock.com

Pripravilo stratégiu, podľa ktorej by mali napríklad zdravotníci pomáhať ženám s dojčením tak, že každej, bez ohľadu na spôsob pôrodu umožnia minimálne hodinu s bábätkom kontakt koža na kožu bezprostredne po narodení. Deťom by malo byť zakázané podávať umelé mlieko či iné tekutiny okrem materského mlieka, pokiaľ lekár neodporučí inak. Ženy by mali byť tiež poučené, podľa čoho rozpoznať, že si ich bábätko žiada jesť a prečo nie je dobré im dávať cumlíky alebo mlieko z fľaše.

„Cumlíky môžu viesť k nahradeniu satia pri dojčení a zníženiu počtu fyziologických stimulácii prsníka matky dieťaťom, teda zníženiu tvorby materského mlieka,“ citujú navrhovanú stratégiu české Hospodárske noviny.

Samozrejmosťou by mala byť 24-hodinová prítomnosť matky a jej dieťaťa na jednej izbe. Nemocnice by mali dostať na podporu dojčenia aj finančné zdroje od štátu, naopak, za nedodržanie opatrení sú v hre aj sankcie, zatiaľ bližšie nešpecifikované.

Rezort zdravotníctva pripravilo stratégiu aj v reakcii na praktiky výrobcov umelej výživy, pred ktorými chce chrániť zdravotnícky personál aj rodičov. „Z najnovších štúdií vyplýva, že problematický marketing komerčnej umelej výživy, cumlíkov a fľašiek je stále rozšírený, vysoko sofistikovaný, nezriedka podprahový a nemusí byť na prvý pohľad jasne rozpoznateľný. Cieli ako na ženy, tak aj na ľudí okolo nich, najmä zdravotníkov, od ktorých ženy očakávajú nestranné informácie,“ uvádza ďalej stratégia podľa českých Hospodárskych novín.

Jej konečná podoba ešte nie je jasné, momentálne o nej diskutuje odborná verejnosť.

A čo slovenské zdravotníctvo? Inšpirujeme sa aktivitou našich susedov? Podpora dojčenia zatiaľ nehrala prím ani pre jednu vládu, podmienky sú v kompetenciách vedenia jednotlivých nemocníc a príslušných oddelení. Sú pôrodnice, ktoré umožňujú kontakt koža na kožu s dieťaťom aj po cisárskom reze, sú však aj také, ktoré si ho mylne vysvetľujú tak, že dieťa prinesú žene umyté, oblečené, dokonca v perinke.

O tom, koľko detí je pri odchode z pôrodnice (ani koľko vo veku šiestich mesiacov) výhradne dojčených, sa štatistiky nevedú. Podľa prieskumov však až 60 percent bábätiek dostáva už v pôrodnici umelé mlieko. Podpora dojčenia zo strany štátu by bola namieste.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >