Zmrzlinový pohár 27 eur, pizza 15. Chorvátsko s eurom podraželo

Patricia Poprocká, 8. júla 2024 o 06:16

Je tu krásne, Jadran ale toto leto nepraská vo švíkoch ako po iné roky. Turistov je pomenej a je vcelku jasné, prečo. Vysoké ceny a k nim zakalené povestné krištáľovo čisté more sú dôvodom, prečo ľudia tento rok uprednostňujú iné lokality.

Chorvátsko je stále nádherné, ale...

Foto: Patricia Poprocká

Chorvátsko s eurom podraželo, bez debaty. Niektoré ceny sú naozaj závratné, človek za ne ale nedostane viac ani nič kvalitnejšie než po iné roky, kedy sem chodieval za podstatne menej peňazí, skôr naopak.

Na vyššie ceny ubytovania si už turisti zvykli. Najprv tu bol covid a výpadky z príjmov z turizmu, neskôr vojna na Ukrajine, ceny išli hore aj u nás, za energie sa platiť musí. 10 či 20 eur za noc viac, no, dajme tomu. Ale to ostatné?

Za obyčajný nákup potravín na ostrove Hvar – zelenina, ovocie, minerálky, chlieb, chorvátske špeciality ako pršut či syr, k tomu niekoľko nátierok a prísad ako soľ či koreniny zaplatíte 160 eur ani sa nenazdáte. Bodaj by nie, keď karfiol stojí dve eurá, liter a pol minerálky euro (na benzínovej pumpe 3,50), 600 gramový chlieb 1,72 eura, liter mlieka 1,65 eura či fľaštička čierneho korenia štyri eurá… A to ešte vlani boli ceny potravín v Chorvátsku a u nás naozaj porovnateľné, viacero vecí sa dalo kúpiť dokonca lacnejšie.

Krištáľovo čistá voda už nie je všade samozrejmosťou.

Foto: Patricia Poprocká

Dnes je lacnejšia azda len nafta, na diaľnici natankujete za 1,35, prípadne 1,45 eura. O to drahšie sú však poplatky – za diaľnicu od Záhrebu po Makarsku zaplatíte 46 eur, rovnako aj naspäť, samozrejme. Nehovoriac o ďalšom platenom úseku Záhreb – štátna hranica. Tá s Maďarskom stojí cez šesť eur, v jednom smere, samozrejme.

Obed v reštaurácii? Pripravte si stovku

Obed v reštaurácii päťčlennú rodinu vyjde cez 80 eur, za predpokladu, že si vyberiete to „lacnejšie“, pizzu. Úvodzovky sú vcelku namieste, najlacnejšia margherita stojí 10 až 12 eur, podľa reštaurácie. Ostatné pizze okolo 15 eur, nečakajte ale obrovské porcie, skôr štandardné. Rizoto je o niečo drahšie, nájdete ho aj za 18 eur, nehovoriac o rybách či morských špecialitách, kde ceny presahujú 24 eur. Fľaša čistej vody na stole nie je samozrejmosťou, ani „kikiriki“, teda slané arašidy, ktoré v minulosti zvykli niektoré podniky ponúkať na vlastný účet hosťom na zahryznutie prv, než sa dočkajú objednávky.

Ak máte chuť na dezert, pripravte si ďalšiu stovku. Kopček zmrzliny za dve eurá v mestečku Jelsa na spomínanom Hvare je ešte vcelku „normál“. Predajcovia sú milí, naberačkami nešetria, niekedy pridajú ako bonus aj štvrtý kopček. Malé presso k zmrzline 2 eurá, a ak chcete zmrzlinový pohár, prichádzajú pálky – od 18 po 27 eur! No nedajte si.

Scenérie sú naozaj prekrásne.

Foto: Patricia Poprocká

No a potom sú tu ešte neodmysliteľné domáce produkty, ktorých predaj ostrovanov živí. Aký by to bol Hvar bez levandule, slávny levanduľový olej dnes kúpite po 3 až 5 eur za malú 5 mililitrovú fľaštičku, najlacnejšie domáce víno ponúkajú od 5 eur za liter, nájde sa aj za sedem (prípadne za 35!), no a jedinečný domáci olivový olej, tak ten stojí od 15 eur za liter.

Predražené sú aj suveníry, tu niektorí stánkari otvorene pripúšťajú, že majú dvojaké ceny – pre nemeckých a švajčiarskych turistov a pre našincov. A detské atrakcie - napríklad nafukovací hrad v mori, tak tu zaplatíte 15 eur za 30 minút, 20 eur za hodinu, 25 eur za deň a 100 eur za šesť dní.

Skákací hrad na Makarskej, 100 eur na šesť dní. Alebo 25 za jeden deň.

Foto: Patricia Poprocká

Samozrejme, ak ide človek na dovolenku, s určitými vyššími výdavkami ráta a bol by nezmysel trikrát obracať každé euro. Dovolenku si treba užiť, napokon, pre mnohých je raz do roka, je však dobré vedieť, do čoho idete.

Číre more? Ako kde

Ďalším negatívom Chorvátska je zakalené more, o ktorom sa už písalo aj u nás. Jadranská modrá už nie je taká priezračná, ako sme boli zvyknutí. Miestni sa sťažujú na výletné lode, ktoré vypúšťajú splašky a kuchynský odpad priamo do mora, čo potom pri plážach vytvára na hladine nepríjemný kal. Samozrejme, závisí to od lokality, na ostrove Hvar však s takýmito úsekmi treba rátať, aj keď, našťastie, iba v určitých častiach dňa. More nie je to, čo bývalo, pomenej je aj morských ježkov a iných podmorských živočíchov, ktorými sa dno po iné roky hmýrilo.

Čo na Chorvátsku ostáva príjemným, sú milí ľudia, nádherné scenérie, pokojné zákutia a morský vzduch plný vôní borovíc. Stále si tam oddýchnete v prekrásnom prostredí. Človek sa však neubráni otázke, či nie je čas obzrieť sa aj po inej destinácii.

Kal sa objavuje na hladine pravidelne, našťastie, nie vo všetkých lokalitách.

Foto: Patricia Poprocká





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >