Detské urgenty majú aj cez prázdniny plné ruky práce. S čím chodia deti najčastejšie? Úrazy to nie sú

TASR, 19. júla 2024 o 05:21

Leto, to nie sú len radovánky pri vode či v lese, ako každé prázdniny, i tieto musia zdravotníci riešiť rôzne úrazy a komplikácie. S čím prichádzajú deti najčastejšie? Tentoraz je to o čosi iné než po iné roky.

Najčastejšími letnými komplikáciami detí sú zatiaľ alergiea črevné infekcie sprevádzané horúčkou a zvracaním.

Foto: Shutterstock.com

Na urgenty chodia momentálne deti najmä s črevnými infekciami a alergiami. Národný ústav detských chorôb na urgentoch eviduje časté črevné infekcie, najmä stavy sprevádzané horúčkou, hnačkou a vracaním, alergické reakcie s prejavom na koži a dýchacích cestách či zápaly pľúc. Počet prípadov v súvislosti s vysokými teplotami oproti predošlým rokom klesol.

„Ojedinele ošetrujeme aj akútne intoxikácie náhodné alebo alkoholové a návykovými látkami u starších detí, tiež úrazy. Dobrou správou je, že lekári sledujú oproti minulosti menej stavov u detí v súvislosti s horúčavami, napríklad prehriatí,“ povedala hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

Detskí pacienti urgenty nezriedka navštevujú aj priamo z letiska, zo stanice alebo autom z dovolenky chorí a neošetrení. „Evidujeme tiež veľa prípadov, keď k nám prichádzajú rodičia pre istotu pred cestou lietadlom alebo odchodom na dovolenku, aby lekári zhodnotili zdravotný stav dieťaťa s nezávažnými ťažkosťami,“ dodala.

Ústav však pripomína, že urgentný príjem je určený pre stavy s vysokou pravdepodobnosťou hospitalizácie alebo potrebou sledovania detí. „Samozrejme, každá náhla zmena zdravotného stavu s dosahom na dýchanie, vedomie, celkový prejav dieťaťa, neznesiteľná bolesť, opakované dlhodobé vracanie, opakované hnačky, nezvládnutá horúčka, ťažkosti s dýchaním, neschopnosť prijímať stravu a tekutiny, to všetko sú stavy, ktoré majú byť ošetrené na urgente,“ uviedla hovorkyňa. Všetky ostatné stavy by mali byť podľa odborníkov riešené v ambulanciách pediatrov či v ambulanciách ambulantných pohotovostných služieb.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >