Dráma v Košiciach: Rutinný cisársky rez sa zmenil na boj o život, pri náročných zákrokoch sa rátala každá sekunda

pt, 15. decembra 2023 o 03:50

Mal to byť „bežný“ pôrod, akých košickí pôrodníci odviedli už tisíce. Zmenil sa však na dramatický boj o život, pri ktorom šlo o sekundy. Raritná, ale nesmierne vážna diagnóza – skryté krvácanie do retroperitoneálnej oblasti medzi maternicou a obličkou, ktoré ani po rýchlom zákroku neustávalo. Našťastie, všetko dobre dopadlo.

Ivana s Ottom Tomašů (vľavo) a Erikom Dosedlom.

Foto: Nemocnica AGEL Košice-Šaca

Dvojnásobná mamička Ivana mala na na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca naplánovaný cisársky rez na utorok 5. decembra 2023. Do nemocnice nastúpila už deň predtým a spočiatku nič nenasvedčovalo tomu, že by malo ísť o neštandardný zákrok. Hoci jej, ako už aj pri prvom bábätku, nezabrala spinálna anestézia a zdravotníci ju museli uspať celkovo, po operácii sa cítila dobre.

„Po pôrode, cestou na JIS-ku som stretla manžela, ukázal mi fotky a všetko bolo v pohode. Priniesli mi malú, krásne sa prisala, bola zlatá, nemala som žiadne bolesti. Neskôr priniesli ultrazvuk, vyšetrovali ma, čo už bolo veľmi bolestivé. Tušila som, že sa niečo deje, počula som výrazy ako hematóm, krvácanie, ale nemala som čas to riešiť, všetko potom už išlo naozaj rýchlo,“ priblížila posledné momenty pred život zachraňujúcim zákrokom Ivana, ktorej praskla cieva vyživujúca maternicu a krvácala smerom k obličke.

„Nemala som žiadne bolesti, takže som netušila, že mi niečo je, cítila som sa dobre. Keby ma zdravotnícky personál tak dôsledne a intenzívne nekontroloval, iba by som pomaly zaspala. Klesal mi tlak, bola som tachykardická a skryto som krvácala,“ dodala.

Po zákroku sa napokon šťastne prebrala na „ARE“. Lekári však medzitým mali plné ruky práce s raritnou, ale nesmierne vážnou komplikáciou.

Náročná diagnostika i zákrok

Ivana po pôrode skryto krvácala doretroperitoneálnej oblasti medzi maternicou a obličkou. V dôsledku zhoršujúceho sa klinického stavu bol privolaný prednosta doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA, ktorý pri ultrazvukovom vyšetrení potvrdil veľké množstvo krvných zrazenín za pobrušnicou, presnejšie, medzi maternicou a pravou obličkou. Je to diagnosticky náročný prípad, keďže v dutine brušnej voľná tekutina, resp. krv prítomná nebola.

Zákroky vyžadovali rýchlosť a presnosť. Našťastie, všetko dobre dopadlo.

Foto: Nemocnica AGEL Košice-Šaca
„Okamžite sme indikovali laparotomickú revíziu dutiny brušnej a lekársky tím pod vedením primára MUDr. Otta Tomašů bezodkladne zahájil sériu opatrení s cieľom zastaviť krvácanie a stabilizovať pacientkin klinický stav. Pri revízii sme odhalili devastujúce poranenie maternice, a preto bolo rozhodnuté o odobratí maternice (hysterektómii) za účelom záchrany života pacientky,“ opísal postup Erik Dosedla. Okrem dokonalej súhry s primárom MUDr. Ottom Tomašůvyzdvihol aj neodkladnú intervenciu cievneho chirurga doc. MUDr. Vladimíra Sihotského, PhD. z Kardiocentra AGEL Košice-Šaca, keďže tak raritné a závažné komplikácie môžu byť riešené len vo veľkých pôrodniciach s erudovaným tímom operatérov, ktorí sú tu pre pacienta, v prípade potreby, aj po pracovnej dobe.

Ďalšia komplikácia

Napriek rýchlemu zásahu však krvácanie v panve pacientky neustávalo, došlo k rastu hematómu, a preto prednosta Erik Dosedla vykonal podväz pravej vnútornej bedrovej tepny (a.iliacaint.). „Ide o ojedinelý operačný život zachraňujúci výkon, ktorý je náročný na operačnú skúsenosť, keďže pri podviazaní vedľajšej tepny dôjde k odumretiu celej dolnej končatiny. Následne sa k operačnému tímu pripojil aj cievny chirurg doc. MUDr. Vladimír Sihotský, PhD., ktorý potvrdil správnosť operačného postupu a následne vykonal podväzdruhostrannej vnútornej bedrovej tepny. V tomto prípade bola každá sekunda dôležitá a som hrdý na to, ako náš tím pracoval na záchrane života pacientky,“ dodal Erik Dosedla.

Ivana si zásah lekárov nesmierne cení. „Aj som si hovorila, že ak by som bola v inej nemocnici, kde by ma možno nedali na JIS a nekontrolovali mi tlak, nemuselo by sa zistiť, že je tam nejaký skrytý problém, ktorý sa ale v Nemocnici AGEL Košice-Šaca podarilo rýchlo podchytiť. Chcem sa ešte raz veľmi pekne poďakovať za úžasnú starostlivosť na „ARE“, JIS-ke, na oddelení, všetci boli úžasní a mne to veľmi pomáhalo, cítila som sa ako VIP. Ďakujem, že sa môžem vrátiť domov k synovi, dcére a manželovi. Obe moje bábätká sú vianočné a aj ja som sa teraz vlastne druhýkrát narodila,“ odkazuje s dojatím v hlase Ivana.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >