Dovolenka s deťmi. Prečo by malé deti nemali cestovať lietadlom a od akého veku je vhodná exotika?

ahojmama.sk, 15. júla 2024 o 06:28

Predstava rodinnej dovolenky niekde pri mori či exotike je krásna, aby ste si čas s deťmi naozaj vychutnali a namiesto spoznávania nových miest nebehali po nemocniciach či lekárňach, pripravte sa radšej vopred.

Hurá, ide sa na prázdniny!

Foto: shutterstock.com

„Zaujímajte sa o dostupnosť pitnej vody, fungovanie zdravotnej starostlivosti a informácie o výskyte infekčných ochorení, ako sú napríklad dengue, zika, chikungunya, západonílska horúčka, kliešťová encefalitída a malária. Zistite si, kde sa nachádzajú miestne nemocnice či lekárne. Ak užívate lieky, uistite sa, že si ich so sebou vezmete v dostatočnom množstve,” odporúča Júlia Adamčíková z Odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravotníctva.

Nemalo by ísť len o cieľovú krajinu, rovnako dôležitá je aj situácia v tranzitných štátoch. „Osýpky sa vlaňajší aj tento rok vyskytli v početnejšom množstve aj v obľúbených európskych dovolenkových destináciách ako Taliansko, Francúzsko, Chorvátsko. Každá osoba cestujúca do oblasti postihnutej týmto vysoko nákazlivým ochorením, ktorá nie je kompletne očkovaná dvoma dávkami, je v riziku, že pri kontakte s chorým na osýpky ochorie,“ varuje hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Pri voľbe dovolenky s malými deťmi dávajte je lepšie uprednostniť krajiny, ktoré sú k nám bližšie a v prípade dlhej cesty aj prespať v ubytovaní na dobrej úrovni. „Voľte skôr európsku destináciu, cestu vlastnou dopravou a miesta mimo preplnených hotelov,“ odporúča zástupkyňa hlavnej hygieničky so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

Pre deti mladšie ako dva roky nie je vhodná časovo náročná cesta lietadlom z dôvodu ešte krehkej detskej imunity. S deťmi do troch rokov sa neodporúča cestovať do tropických krajín predovšetkým pre riziko nákazy infekčnými ochoreniami. Hrozbou pre zdravie môže byť aj kontakt s exotickými mikroorganizmami, jedovatými živočíchmi, či parazitmi.

Pri starších deťoch by už nemali byť cestovné obmedzenia, v prípade ciest do exotických krajín by mali byť zaočkované aj proti možným lokálnym ochoreniam.

Sedem zásad pri cestovaní s malými deťmi
1. Na cestovanie uprednostnite ranné, skoré dopoludňajšie, resp. neskoršie popoludňajšie hodiny, aby ste sa vyhli cestovaniu v najväčších horúčavách.

2. Dbajte, aby mali deti v strave dostatok ovocia a zeleniny, strava by mala byť ľahká a pravidelná. Vyberajte najmä také druhy, ktoré obsahujú väčšie množstvo vody a minerálnych látok. Rýchlo sa kaziace potraviny na cestu určite neberte.

3. Nezabúdajte na pitný režim. Vhodné sú vlažné tekutiny vo zvýšenom množstve. Uprednostňujte čistú pitnú vodu, doplnenú nesladenými ovocnými čajmi.

4. Oblečenie má byť ľahké vzdušné, z prírodných materiálov.

5. Klimatizáciu používajte s mierou, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím auta nebol vyšší ako 5, maximálne 7 stupňov Celzia. Tiež je potrebné nasmerovať prúd vzduchu do priestoru a nie priamo na tvár a chrbát.

6. Doprajte si častejšie prestávky.

7. Deti natrite opaľovacím krémom, aj cez sklo auta preniká škodlivé žiarenie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >