Recept na víkend 3x cestoviny, ľahké, rýchle a výživné

Patricia Poprocká, 27. júla 2024 o 05:31

Komu by sa chcelo v horúcom lete babrať s jedlom. Niet však nad domácu ľahkú a výživnú stravu, a práve na takéto rýchle obedy vám dnes ponúkame recept. Trikrát cestoviny, nech sa páči, vyberte si.

Cestoviny, ideálne letné jedlo. Vyčarovať z nich možno hocičo. A veľmi rýchlo.

Foto: shutterstock

Základ je vždy ten istý. Cestoviny uvaríme v hrnci podľa návodu, snažte sa však vyberať kvalitné – z tvrdej pšenice, celozrnné, najlepšie v bio kvalite. Kým sa hreje voda a následne kým sa cestoviny varia, pripravte si to, s čím ich zmiešate.

Šalát na stredomorský spôsob

Do jednej veľkej misky nakrájajte asi šesť strúčikov cesnaku, 5 veľkých paradajok, dve papriky a dve stredne veľké šalátové uhorky. Pridajte z konzervy fazuľu alebo cícer (vodu zlejte), aby jedlo obsahovalo viac bielkovín. Keď sú cestoviny uvarené, ešte horúce ich s nakrájanou zeleninou a zmiešajte. Pridajte panenský olivový olej, trocha vegety a čierneho korenia. Môžete jesť okamžite, ale skvele bude tento šalát chutiť aj vychladený. Kto má rád, môže si navrch pridať lyžičku kyslej smotany alebo nastrúhaný parmezán, prípadne dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou.

Cuketová rýchlovka

Očistíme jednu alebo dve veľké cibule, osmažíme na oleji. Pridáme nastrúhanú cuketu, ktorú predtým očistíme a zbavíme jadierok. Posolíme a podusíme, kým sa vyplaví prebytočná šťava. Pridáme biely jogurt alebo trocha sladkej smotany (alebo nič). Ešte chvíľu povaríme. Dochutíme čiernym mletým korením, oreganom alebo kôprom, podľa toho, čo máte radšej. Podávať môžeme tiež ešte teplé, ale aj ako studený šalát.

Tuniak vždy lahodný

Potrebujeme veľkú konzervu tuniaka. Odporúčame tú kvalitnejšiu, v ktorej sú kúsky, nie drvený tuniak. Na troche oleja osmažíme veľkú cibuľu, nakrájanú na kocky. Pridáme tuniaka z konzervy, kyslú smotanu (jeden téglik). Privedieme do varu, ochutíme čiernym korením, oreganom (nešetrite) a troškou citrónovej šťavy. Najlepšie chutia tieto cestoviny teplé.


ANKETA:

Máte radi cestoviny?

86,0%



0,0%



14,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >