V lete jedzte čo najviac ovocia a zeleniny, najmä sezónnej a lokálnej, má to svoj význam.
Foto: shutterstock.comStrava má byť v letných mesiacoch „ľahšia“, teda ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou. Prečo? Organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch.
Strava však musí poskytovať dostatok živín. Preto by mala obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín. Naopak, obmedzovať by sa mali jedlá bohaté na tuky, najmä nasýtené, a na jednoduché sacharidy. „Strava by mala obsahovať dostatok ovocia a zeleniny, najmä sezónnych, ktoré okrem tekutín obsahujú množstvo cenných živín, ako sú vitamíny, minerálne látky, enzýmy a vláknina. V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou obzvlášť dôležité,” vraví hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.
Slnečné žiarenie totiž pri dlhšom vystavení sa slnku spotrebúva antioxidanty v organizme. Ide hlavne o antioxidanty, ktoré možno doplniť stravou – vitamíny A (resp. betakarotén - provitamín A, C, E a lykopén.
Čo je teda vhodné jesť?
Vitamín A sa nachádza napríklad v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle, rybáchVitamín C je v ovocí ako čierne ríbezle, jahody, citrusy, kivi, maliny, černice, v zelenine ako paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky i v zemiakoch
Vitamín E telo získa z rastlinných tukov a olejov, zeleniny, orechov, obilných klíčkov
Spomínaný lykopén je veľmi účinným antioxidantom a nájdeme ho v paradajkách a červenom melóne.
Zásady stravovania v lete sú jednoduché: Odporúča sa jesť častejšie a v menších dávkach.
Ťažké a výdatné jedlá je lepšie nahrádzať ťažké a výdatné jedlá väčším množstvom čerstvého ovocia a zeleniny. Ťažké a mastné jedlá zaťažujú tráviaci systém, vyvolávajú pocity únavy či vyčerpania. Plný a ťažký žalúdok v spojení s vyššími teplotami prostredia môžu spôsobiť nekvalitný spánok.
Naopak, vhodná je zelenina, polievky, a z mäsa hydina. A, samozrejme, ovocie. „Vyberte si najmä také druhy, ktoré obsahujú veľké množstvo vody, napr. melón, ktorý obsahuje množstvo minerálnych látok a zároveň dopĺňa telu tekutiny,“ radí Marek Slávik, vedúci Odboru hygieny výživy bezpečnosti potravín Úradu verejného zdravotníctva.
Pozor na ľahko sa kaziace potraviny, ktoré môžu byť zdrojom infekcie, napríklad údeniny, mäkké salámy, majonézové šaláty či niektoré mliečne výrobky.