Viete správne skladovať ovocie a zeleninu? Týchto 13 určite nepatrí do chladničky, a to ani v horúcom lete

Patricia Poprocká, 14. augusta 2023 o 06:43

Najmä teraz v lete sa nám to zdá ako najistejší krok – uložiť všetko chladničky, tam sa predsa nič nepokazí. Viete ale, že chlad môže kvalitu niektorých potravín znehodnotiť? Platí to aj v prípade ovocia a zeleniny. Na týchto 13 druhov si dajte pozor, tie tam určite nepatria.

Chladnička je nesmierne užitočná vec, nie však pre všetky druhy ovocia a zeleniny.

Foto: Shutterstock.com

Úplne im postačí izbová teplota, prípadne suchá komora alebo špajza. Niektoré radšej tmu, no sú aj také, pre ktoré sú svetlo a teplota priam žiaduce.

Baklažán – v chladničke síce vydrží dlhšie než mimo nej, chladom však stráca chuť. Najvhodnejšia je preto preňho komora alebo špajz, ešte lepšie čo najskôr skonzumovať.

Paradajky – ak sú studené, nevynikne tak dobre ich chuť. Chladom strácajú aj šťavnatosť. „Nízke teploty v chladničke totiž poškodzujú membrány paradajok, čo spôsobuje, že sú vodnaté a múčnaté,“ vysvetľuje online magazín Ekoreštart.sk v článku o správnom skladovaní jednotlivých druhov potravín.

Paprika – je to s ňou podobné ako s paradajkami. Aj keď mnohí ju z nákupnej tašky automaticky kladú do chladničky, nepatrí tam. Nízke teploty jej nevyhovujú, stráca chrumkavosť.

Jablká – ani v ich prípade na ukladanie do chladničky nie je dôvod. Ak ich chcete uchovať na dlhšie, napríklad do zimy, najlepšie miesto je v tmavej pivnici. Na obyčajnú konzumáciu ich celkom pokojne možno nechať na stole v miske na ovocie. Vydržia dlho.

Citrusy – reklamy nám síce podsúvajú že najlepší čerstvý pomarančový džús je z chladených pomarančov, v skutočnosti však sú citrusy pri izbovej teplote šťavnatejšie a chutnejšie. Ak ich potrebujete uskladniť na dlhšie, nechajte ich v chlade, ale postačí tiež komora alebo pivnica. A konzumujte už zohriate na izbovú teplotu.

Cibuľa – chladnička jej neprospieva. Dôvodom je vlhké prostredie, ktoré chlad vytvára. Cibuľa začne rýchlo mäknúť a plesnivieť. Iné je to už s nakrájanou cibuľou, ak sa vám zvýši. Tú môžete uložiť do uzavretej nádobky a nechať ju tam dva-tri dni, kým ju spotrebujete.

Cesnak – teploty pod 4,5 °C urýchľujú rast zeleného klíčku. No a chladenie mu dodáva ešte jednu negatívnu vlastnosť – stáva sa gumovým, vysvetľuje portál Ekoreštart.sk v spomínanom článku.

Zemiaky – poznáme to aj zo zimy – ak zmrznú, sladnú. Na takúto zmenu chuti nepotrebujú ani teploty pod bodom mrazu, môže sa to stať už pri skladovaní v chladničke. Zemiakom vyhovuje tmavý pivnica alebo komora a vzdušná krabica. Samozrejme, uvarené zemiaky, ktoré sa zvýšili z obeda, do chladničky patria.

Nezrelé marhule, broskyne, avokádo, mango – ako logika hovorí – na dozretie potrebujú svetlo a teplo. Späť na strom ich už síce nevrátite, izbová teplota je však rozhodne lepšia než chladničková.

Banány – v chlade a vlhku sčernejú. Rovnako sú citlivé aj na vyššie teploty. Preto je odporúčanie pre ne jednoznačné – nevystavovať ich chladu ani slnku.

Uhorka – v chladničke sa môže zošúveriť a zožltnúť. Rovnako však aj v teplejšom prostredí. V tomto prípade je najlepšie ju čo najskôr skonzumovať čerstvú.

Melón – obľúbené letné ovocie obľubuje teplo. Do chladničky ukladajte už len to nakrájané, ktoré sa vám zvýšilo. Zatvorte ho do nejakej nádoby a pri prvej príležitosti zjedzte.

Sušené ovocie – do chladničky tiež nepatrí, a to z jednoduchého dôvodu: Nasáva tam nechcenú vlhkosť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >