Má sa jesť ovocie najlepšie nalačno? Škodí, keď ho konzumujeme s jedlom?

ahojmama, 12. júna 2024 o 06:10

Treba jesť ovocie nalačno, lebo jeho konzumácia s iným jedlom spôsobuje nadúvanie, hnačky či iné ťažkosti? Gastroneterológ a odborík na výživu Ladislav Kužela vysvetľuje, ako to naozaj je.

Škodí organizmu konzumácia ovocia s iným jedlom?

Foto: shutterstock.com

Čo je mýtus a čo pravda? Okolo konzumácie ovocia je mýtov veru požehnane. Jedným z nich je aj ten, že ak jeme ovocie spolu s iným jedlom, spomaľuje sa nám trávenie. „Jedlo doslova „sedí“ v žalúdku a kvasí tam. Niekto dokonca straší aj tým, že hnije. Podľa tohto mýtu konzumácia ovocia s jedlom spôsobuje plynatosť, nepohodlie a celý rad ďalších príznakov,“ opisuje Ladislav Kužela zažité predsudky.

Na svojom instagramovom profile síce priznáva, že vláknina v ovocí môže spomaliť uvoľňovanie potravy zo žalúdka, to je však asi všetko. „Ovocie môže spôsobiť, že sa váš žalúdok bude vyprázdňovať pomalšie, ale nespôsobí, že jedlo bude v žalúdku „sedieť“ donekonečna. Jedna štúdia zistila, že účastníci, ktorí konzumovali pektín (typ vlákniny v ovocí), mali pomalšie vyprázdňovanie žalúdka – približne 82 minút v porovnaní s približne 70 minútami u tých, ktorí pektín nejedli,“ pripomína.

A hoci je táto zmena rýchlosti významná, v žiadnom prípade nespomalí trávenie natoľko, aby sa jedlo v žalúdku „pokazilo“. Naopak, spomalenie vyprázdňovania žalúdka je prospešné, lebo môže predĺžiť pocit sýtosti.

A čo obavy z pokazenia potravy? Aj tie sú neoprávnené, ako vysvetľuje Ladislav Kužela: „Žalúdok je špeciálne navrhnutý tak, aby zabránil rastu baktérií, ktoré spôsobujú kvasenie (fermentáciu) a hnitie. Jedlo sa v ňom mieša so žalúdočnou kyselinou, ktorá má veľmi nízke pH (približne 1 alebo 2). Obsah vášho žalúdka je teda taký kyslý, že väčšina mikroorganizmov v ňom nemôže rásť. Táto časť trávenia teda čiastočne pomáha aj zabíjať baktérie vo vašom jedle a zabraňuje rastu mikróbov.“

Ovocie teda možno jesť bez obáv, kedykoľvek máte chuť. Jeho konzumácia s jedlom nie je príčinou nadúvania, hnačky ani nepohodlia. A hoci je ovocie nesmierne zdravé a prospešné pre náš organizmus, na druhej strane podľa Ladislava Kuželu ale neexistuje ani žiaden dôkaz, že jeho konzumácia nalačno ovplyvňuje dlhovekosť, únavu alebo tmavé kruhy pod očami.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >