Zdravé črevá, základ zdravia. Pomôžete im týmito piatimi krokmi

Patricia Poprocká, 3. februára 2023 o 04:54

Nie nadarmo sa hovorí, že zdravie človeka sa začína v črevách. Zdravý tráviaci systém je naozaj dôležitý pre imunitu a celkové zdravie organizmu a čím viac dbáme na správne stravovanie, tým lepšie vyhliadky na zdravie máme.

Veľa rozmanitého ovocia a zeleniny, orieškov a kvalitné tuky pomáhajú nášmu zdraviu.

Foto: shutterstock.com

Význam zdravých čriev opakovane zdôrazňuje aj gastroenterológ a niekdajší šéf Národného ústavu detských chorôb v Bratislave docent Ladislav Kužela vo svojich viacerých publikáciách. Na sociálnej sieti nedávno napísal päť jednoduchých rád, ktoré zdravý tráviaci systém udržia a ktorými sa riadi aj on sám. Nie je ťažké ich dodržať, stačí možno zmeniť len niektoré nákupné a stravovacie návyky. Tu sú.

Veľa rastlín a rôznych

„Jedzte minimálne 30 rastlín za týždeň,” odporúča Ladislav Kužela. Pripomína výskum v rámci American Gut Project, podľa ktorého čím širšiu rozmanitosť rastlín človek konzumuje, tým rôznorodejší je jeho črevný mikrobióm. „30 rastlín vôbec nie je veľa, ak vezmete do úvahy, že „rastliny“ zahŕňajú orechy, semená, strukoviny, celozrnné výrobky, korenie, bylinky, ovocie a zeleninu,“ vraví lekár.

Dúha na tanieri

Pestrofarebné ovocie a zelenina sú zdraviu prospešné. Dôvod? Polyfenoly. „Ovocie a zelenina získavajú svoje svetlé farby z polyfenolov. Je to typ obrannej chemikálie, ktorá chráni rastlinu a vyživuje naše dobré črevné mikróby. Konzumáciou rôznych pestrofarebných druhov ovocia a zeleniny kŕmite množstvo rôznych mikróbov, ktoré zase podporujú vaše zdravie,” spresňuje Ladislav Kužela. Polyfenoly vyživujú dobré črevné baktérie a potláčajú rast zlých baktérií.

Kvasené je dobré

Kyslá kapusta je hotový poklad, ale nielen kapusta. Fermentované potraviny (zelenina, kefír a podobne) celkovo by sa mali v našom jedálničku objavovať často, podľa odborníka každý deň. Zvyšujú rozmanitosť črevného mikrobiómu, obsahujú užitočné probiotiká.

Potrebný odpočinok

Aj črevá by mali odpočívať, čo znamená byť bez prijímania potravy, ideálne 12-14 hodín cez noc. „Toto umožní špecifickým mikróbom vrátane Akkermansia muciniphila vyčistiť vašu črevnú výstelku a udržať ju zdravú, čo je dôležité pre podporu zdravých čriev a imunitného systému,” hovorí Ladislav Kužela.

Nejedzte ultraspracované potraviny

Alebo znížte ich spotrebu na minimum. Ultraspracované potraviny, teda najčastejšie polotovary či potraviny s predĺženou trvanlivosťou, obsahujú rôzne chemické látky, ktoré zdraviu škodia. Riešenie je celkom ľahké – namiesto spracovanej potraviny kúpte niečo iné, prípadne čo sa dá, vyrábajte si doma. Čas, ktorý strávite v kuchyni je určite prospešnejší a príjemnejší ako neskôr v čakárni u lekára či v nemocnici.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >