Pozor na popáleniny u detí! Ako im predchádzať v domácnosti?

Gabriela Bachárová, 7. augusta 2020 o 04:15

Stane sa to raz-dva. Stačí malá nenápadná chyba a veľké nešťastie je na svete. Platí to samozrejme aj o popáleninách, ktorým je oveľa lepšie predchádzať, ako potom riešiť ich následky.

Prispôsobte domácnosť, aby nedošlo k popáleniu.

Foto: Shutterstock.com

K opareniu vodou či popáleniu dochádza najčastejšie v útlom veku, väčšie dieťa už si vie dať samo pozor, ale aj to poučte o rizikách. Zabezpečte svoj domov tak, aby ste minimalizovali riziko, že sa dieťa môže popáliť. Aké opatrenia môžete urobiť?

1. Hrnčeky, v ktorých ste si práve urobili kávu alebo čaj, posuňte na dreze čo najďalej. Rovnako ich nenechávajte na kraji stola, ale dajte čo najviac do stredu.

2. V ideálnom prípade nepoužívajte žiadne obrusy, či už háčkované alebo plastové, ktoré by dieťa mohlo zvrhnúť. Alebo ich pripevnite sponami.

3. Na variči používajte vzdialenejšie platničky. Rúčky panvičiek či uchá hrncov otáčajte pri varení tak, aby na ne dieťa nedočiahlo.

4. „Nevarte ani neservírujte jedlo či nápoje s dieťaťom v náručí. Takto nepite horúce nápoje ani nejedzte horúcu polievku,“ uvádza odborný web Popáleniny.cz.

5. Ak servírujete polievku, kávu či čaj, skontrolujte, či vám na ceste k stolu neležia nejaké prekážky, hračky dieťaťa alebo ono samotné. Ľahko sa potknete a nešťastie je na svete.

6. „Ak používate rýchlovarnú konvicu alebo iné spotrebiče, vždy skontrolujte, či dieťa nemá možnosť dosiahnuť na elektrickú šnúru, ľahko tak na seba spotrebič zvrhne,“ radí portál.

7. Nebezpečenstvo môže samozrejme predstavovať aj rozpálená pečiaca rúra. Ak sa obávate, že by sa jej dieťa mohlo zvonku dotknúť a ublížiť si, riešením je kúpa ochrannej mriežky, jej inštalácia je veľmi jednoduchá.

8. Väčším deťom ukážte, ako bezpečne používať mikrovlnku, pečiacu rúru či rýchlovarnú konvicu, nech sa nepopália o rozpálený plech alebo sa nepolejú horúcou polievkou, keď ju budú vyberať z mikrovlnnej trúby.

9. Nebezpečenstvo popálenia číha aj v kúpeľni. Nenapúšťajte do vane najskôr horúcu vodu, do ktorej by si dieťa mohlo stúpnuť alebo posadiť. Najskôr pustite studenú alebo vlažnú vodu, ktorú doplníte teplou.

10. „Pákové batérie sú veľmi pohodlné, ale môžu byť aj veľmi nebezpečné. Stačí malé pootočenie a vaňa sa plní takmer vriacou vodou,“ uvádza portál. Ak máte doma bojler, nastavte si teplotu na maximálne 49 stupňov, čo je teplota, ktorá sa ešte na koži dá zniesť.

11. Dieťa môže popáliť aj elektrický prúd. Naučte ho, že nemá strkať prsty do zásuvky, v prípade malých detí ich zaslepte.

12. „Čistiace prostriedky, ktoré bežne používame v domácnosti, môžu byť pre deti veľmi nebezpečné. Stačí kontakt s kožou a dôjde k popálenoi. Všetky prostriedky na čistenie odpadov, batérií, sporákov, pečiacej rúry, bielenie či dezinfekciu preto ukladajte v pôvodných obaloch a mimo dosah detí,

13. Leto je čas táborákov. Malé deti však ešte nevedia vyhodnotiť riziko otvoreného ohňa. Pred pádom do ohniska či popálením rozpálenými polenami alebo uhlíkmi ich chráňte zvýšeným dozorom.

Čo robiť, ak k popáleniu dôjde?
Ak je popálenie menšieho rozsahu, postihnuté miesto okamžite chlaďte, najlepšie pod tečúcou vodou a minimálne desať minút, prípadne aj dlhšie, ak bolesť nechce ustúpiť. Na ranu použite takzvané vlhké krytie, existujú aj špeciálne náplasti na popáleniny. V prípade väčšieho poranenia navštívte lekára alebo si zavolajte záchranku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >