Detské ihriská budú menej bezpečné, od apríla nemusia mať certifikáciu

TASR, gb, 20. marca 2019 o 04:03

Šmýkačky, hojdačky a iné prvky na detských ihriskách postavených po prvom apríli nebudú musieť prejsť certifikáciou. Hra na novom ihrisku tak prinesie väčšie riziko úrazov.

Ihriská sa stanú menej bezpečné.

Foto: Shutterstock.com

Problémom je, že parlament nestihol schváliť zákon upravujúci túto problematiku tak, aby včas nahradil súčasné nariadenie vlády, ktoré od apríla prestáva platiť. Upozornila na to Daniela Hudecová, inšpektorka spoločnosti TÜV SÜD Slovakia, ktorá poskytuje certifikačné a inšpekčné služby.

„Úrazy na ihriskách sa vyskytovali aj pri povinnostiach platných do apríla 2019, no myslím si, že takto sa úrazovosť detí pri hre na ihriskách zvýši," povedala Hudecová. Pritom dodala, že práve pri certifikácii inšpektori často nachádzajú veľké nedostatky.

Ako ďalej priblížila, zariadenia na detských ihriskách majú často konštrukčné nedostatky, akými sú napríklad nízke zábrany proti pádu, nevyhovujúce uhly rámp, strmé hracie a prístupové prvky, nedostatočné zabezpečenie proti pádu, otvory, v ktorých môžu deti uviaznuť alebo si zakliesniť prsty.

Hudecová tiež upozornila na to, že aj správne navrhnuté šmýkačky či hojdačky môžu byť problematické. Najčastejšie je to z dôvodu nesprávnej inštalácie, prípadne, ak nie je dostatočná povrchová úprava zariadenia či zle opracované drevo s ostrými hranami, prípadne ostré skrutky alebo nevyhovujúci povrch tlmiaci náraz.

„Ak je konštrukcia nedostatočne uchytená a nestabilná, taktiež sa môže stať, že pri používaní sa vylomí z podložia a môže dieťa zabiť," upozornila. Problémy môže spôsobovať aj nesprávne rozmiestnenie zariadení. Pri používaní sa deti navzájom ohrozujú tak, že napríklad tie, ktoré sa hojdajú, môžu ohroziť deti vybiehajúce zo šmýkačiek.

V súčasnosti by mali ihriská prechádzať kontrolami, naozaj poctivých majiteľov je dnes podľa inšpektorky len okolo 30 percent. Po schválení nového zákona by mala stúpnuť povinnosť kontrol odborníkov až na 95 percent ihrísk. Zákon na riešenie tejto situácie pripravuje Ministerstvo hospodárstva. Na svojej webstránke však hovorí o termíne jeho platnosti až v druhom polroku 2020.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >