Pribúda detských pádov z výšky. Kedy treba k lekárovi?

gb, 19. mája 2019 o 11:15

Lekári Národného ústavu detských chorôb upozorňujú na výrazný nárast počtu detských pacientov po páde z výšky. U najmenších detí od narodenia do troch rokov je ich od začiatku tohto roku v porovnaním s rovnakým obdobím minulého roka až o 70 percent viac.

Spoločného spania s dieťaťom sa báť nemusíte. Aby vám nespadlo, uložte ho k stene alebo si kúpte zábranu.

Foto: Shutterstock.com

,,Deťom pri pádoch a neraz aj z malej výšky často hrozia vážne poranenia a zdravotný stav zhruba jednej štvrtiny detí si vyžaduje hospitalizáciu na Klinike detskej chirurgie alebo intenzívne monitorovanie na Detskej klinike intenzívnej medicíny,“ povedal docent Ladislav Kužela, riaditeľ nemocnice.

Deti najčastejšie padajú z postelí, kočíkov, prebaľovacích pultov, kuchynských liniek, skríň, sedačiek, sušičiek bielizne. Nebezpečný sa ukázal aj pingpongový stôl, z ktorého spadlo ani nie polročné dieťa.

Najmenšie deti dokážu rodičov prekvapiť svojím pohybovým prejavom. ,,Je to spôsobené aj tým, že malé deti sú veľmi aktívne, všetko skúšajú a objavujú. Ďalším dôvodom je učebná fáza detí – učia sa stáť, chodiť bez opory, pričom ešte nemajú dostatočne vyvinuté motorické schopnosti a koordináciu pohybov," hovorí Daniela Šandorová, lekárka Kliniky detskej chirurgie. Ak chce rodič minimalizovať riziko pádu, môže dieťa nosiť v šatke či nosiči. Ak dieťa spí s rodičmi v postele, je dobré uložiť ho k stene alebo kúpiť zábranu na posteľ.

,

Kedy zobrať dieťa k lekárovi?

Rodičia často nevedia, kedy po páde treba ísť s dieťaťom k lekárovi. Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď, ale v zásade platí, že ak má rodič obavy, je lepšie, ak zdravotný stav dieťaťa posúdi lekár. ,,Závisí to od viacerých faktorov, akými sú napríklad vek dieťaťa. Čím je dieťa menšie, tým je pád rizikovejší. Ďalej výška, z akej spadlo, na aký povrch dopadlo, ako sa dieťa po úraze správa. Všímať si treba hlavne zmeny správania, či je prítomné bezvedomie, vracanie, opuch na hlavičke, rana, prípadne iné príznaky. Čím je dieťa menšie, napríklad novorodenec, tým sú riziká väčšie a je lepšie, keď dieťa vidí lekár,“ hovorí doktorka Daniela Šandorová.

Podľa lekárov neplatí jednoznačne, že čím z menšej výšky dieťa spadne, tým menšie riziko úrazu hrozí. ,,Stretávame sa aj s vážnymi úrazmi po páde z malých výšok – vnútrolebečným krvácaním, zlomeninami lebky po páde z manželskej postele a podobne. Zisťovali sme, pri páde z akej výšky hrozia deťom závažnejšie poranenia, ale nie je tam korelácia a nedá sa orientovať len podľa výšky. Ale samozrejme, vo všeobecnosti platí, že čím z väčšej výšky dieťa spadne na tvrdý povrch, tým hrozí väčšie riziko závažnejších poranení hlavy,“ hovorí Daniela Šandorová.

Najčastejším poranením pri pádoch z výšky je otras mozgu, s ktorým dieťa musí byť hospitalizované a sledované. Časté sú zlomeniny lebky, predovšetkým u detí vo veku dvoch troch rokov. ,,Vážne úrazy, akými sú vnútrolebečné poranenia – krvácanie, pomliaždenie mozgu, väčší opuch mozgu si už vyžadujú intenzívny monitoring na jednotke intenzívnej starostlivosti Detskej klinike intenzívnej medicíny, v niektorých prípadoch aj operačnú liečbu. Takéto deti musia byť po úraze dlhodobejšie sledované chirurgom aj neurológom.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >