Letné patálie u detí. Ako riešiť úpal, spálenie, pichnutie hmyzom, odreniny…

Gabriela Bachárová, 10. júla 2020 o 05:15

Leto prináša deťom zážitky, žiaľ niekedy aj dosť nepríjemné. Viete, ako sa zachovať, ak si dieťa vyvrtne členok, odrie si nohu alebo sa spáli od slnka?

Odreniny našťastie patria k nezávažným zdravotným problémom.

Foto: Shutterstock.com

Prinášame vám prehľad najčastejších zdravotných nepríjemností alebo aj vážnejších problémov, s ktorými sa deti môžu počas prázdnin stretnúť. Ako riešiť…

… odreniny

Ak sú v rane nečistoty ako štrk či kamienky, odstráňte ich. Ranu potom umyte vodou a mydlom, najlepšie neutrálnym, a vydezinfikujte ju. Ak je malá, nemusíte ju ničím zakrývať, najlepšie sa bude hojiť na vzduchu. Väčšiu ranu môžete prikryť takzvaným vlhkým krytím, ktoré kúpite v lekárni.

… bodnutie komárom

Na štípance môžete použiť obklad z octu či cibule, ktoré ranku zároveň dezinfikujú. Miesto upokojí aj ľadový obklad. Veľmi nepríjemné môže byť svrbenie. Pomáha bodnuté miesto ponoriť do veľmi teplej vody. Prípadne existujú takzvané termovrecúška, ktoré sa prikladajú na kožu. Ďalšou možnosťou je použiť krémy či gély z lekárne, ktoré majú antialergické účinky.

… prisatie kliešťa

Ako nedávno povedala v rozhovore pre náš web popredná odborníčka na kliešte, Mária Kazimírová z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied, správny postup pri vyberaní kliešťa by mal byť nasledujúci: „Určite by ste s ním nemali točiť, to sa neodporúča, pretože by ste ho mohli podráždiť a stimulovať tak vylučovanie slín a spolu s nimi aj mikroorganizmov. Z toho istého dôvodu sa neodporúča kliešťa ničím mazať, olejom či mydlom, hoci kedysi sa tvrdilo, že ho to zadusí. Odstránenie sa odporúča čím skôr. Sú na to rôzne pinzety, karty či háčiky, ktoré dostanete v lekárni alebo v zdravotníckych potrebách. Kliešťom jemne kývajte zo strany na stranu, aby sa mu uvoľnilo ústne ústrojenstvo, a potom ho vytiahnite vo zvislej polohe. Na trhu sú aj prípravky na báze kysličníka uhličitého (suchý ľad), ktorým kliešťa rýchlo zmrazíte a s priloženou pinzetou vyberiete. Nedostane tak šancu vylúčiť niečo do pokožky.“ Miesto potom vydezinfikujte.

… bodnutie včely či osy

Žihadlo odstráňte pinzetou, hrotom nožíka, ale postačí aj necht. Postupujte opatrne, nevytláčajte. Miesto potom umyte pod vodou a očistite mydlom. Ak bola pichnutá noha či ruka, vyvýšte ju na zmiernenie opuchu. Podľa potreby ľadujte. V prípade bodnutia do úst, jazyka či tváre by malo dieťa cmúľať ľad proti opuchu. Horšie je, ak sa objaví väčšia alergická reakcia (veľký opuch či bolesť), vtedy je vhodné navštíviť lekára a podať protialergické lieky. Najobávanejší je vznik anafylaktického šoku, ktorý sa prejavuje vracaním, malátnosťou, závratmi či bezvedomím, horším dychom či triaškou. Bez zásahu lekára môžu hroziť až fatálne následky.

… úpal

Vzniká, keď slnko dlho svieti na hlavu a zátylok. Prejavuje sa vysokými teplotami, opuchom mozgu, zrýchlením pulzu, nevoľnosťami či zvracaním. Kože je teplá a červená. Dôsledkom môže byť až smrť. Ak má dieťa úpal, preneste ho do tmavej a chladnejšej miestnosti. Podávajte po malých dávkach vlažné tekutiny (čaj, minerálka, džús), striedajte ich so slanou vodou (jedna čajová lyžička na liter vody). Na nahé telo prikladajte zábaly s teplotou vody asi 17 stupňov. Lieky proti teplote radšej nie, teplotu je nutné znižovať postupne. V prípade bezvedomia uložte na bok a volajte záchranku.

... spálenie

Najlepšie je spáleninám samozrejme predchádzať použitím primeraného ochranného krému a vyvarovaním sa pobytu na priamom slnku. Ak však predsa len k spáleniu príde, dieťa by sa už nemalo pohybovať na slnku, ale minimálne v tieni, ešte lepšie v chladnejšej miestnosti. Studená sprcha či kúpeľ poskytnú úľavu od bolesti. Kožu môžete namazať prípravkami určenými na použitie po opaľovaní, úľavu však poskytnú aj tradičné recepty ako obklad z tvarohu či jogurtu. Sledujte, či dieťaťu nestúpa teplota. Ak áno, môžete podať lieky proti nej. Ťažšie stavy sa vyznačujú aj zimnicou, bolesťou hlavy, slabosťou či zrýchleným pulzom a niekedy si vyžadujú dokonca hospitalizáciu.

… topenie sa

Na deti je nutné dávať pri vode vždy maximálny pozor. Určite sa vám toto leto nič zlého nestane, ale je dobré vedieť, ako reagovať, ak by došlo k topeniu. Činnosť srdca obnovíte stláčaním hrudníka v jeho strede rýchlosťou viac ako 100-krát za minútu, a to jednou alebo dvomi dlaňami u detí do hĺbky jednej tretiny hrudníka, u dospelých do hĺbky štyri až päť centimetrov. Stláčanie hrudníka a dýchanie striedajte v pomere 30:2, kým dieťa nezačne dýchať (počas vdychu mu stlačte nosové otvory).

… zlomeninu

Ak z rany vyteká krv, najskôr zastavte krvácanie pomocou obväzu alebo čohokoľvek, čo máte po ruke (šatka, tričko). Pri menej závažnej zlomenine, napríklad zatvorená zlomenina ruky, zavezte postihnutého na pohotovosť, v prípade vážnej zlomeniny (napríklad v oblasti chrbta) by sa nemal hýbať, vyčkajte do príchodu záchranky. Podľa najnovších poznatkov je najlepšie zlomeniny ničím nefixovať. V prípade, že dieťa leží na zemi, prikryte ho. Ak je zlomenina väčšia, nedávajte nič piť ani jesť, pretože bude možno nutná operácia.

... vyvrtnutý členok

Stane sa to raz-dva, ste na túre, zle šliapnete a ozve sa silná bolesť. Vyvrtnutie členka sa samozrejme nevyhýba ani deťom. Ako prvé sa odporúča schladiť miesto studeným obkladom, ktorý zmierni opuch. Dobré tiež je, ak si postihnutý vyloží nohu nad úroveň srdca, čo rovnako opuch zníži. Hojenie sa dá podporiť tým, že členok obviažete elastickým obväzom či budete niekoľkokrát denne mazať regeneračným krémom, ktorý kúpite v lekárni. Z prírody rovnako dobre poslúži napríklad cibuľa.

... dehydratáciu

Smäd, tmavá moč, bolesť hlavy či závrate, tak sa prejavuje dehydratácia. Riešením je samozrejme zvýšiť príjem tekutín, veľkou chybou by ale bolo „naliať“ do postihnutého v krátkom čase väčšie množstvo, pretože by mohlo dôjsť k vracaniu alebo vylúčenie tekutín močom. Tekutiny doplňujte po troškách, postačí obyčajná voda, iontové nápoje riediť. Ak je strata vody veľká, odporúčajú sa aj vývary či džúsy alebo rehydratačné roztoky z lekárne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >