Postrehy z Chorvátska. Ako to tam vyzerá, oplatí sa ísť na dovolenku?

Patricia Poprocká, 6. júla 2020 o 05:00

V Chorvátsku je naozaj krásne, počasie nádherné, more fantasticky teplé a miestni nesmierne priateľskí. Pandémia koronavírusu sa odrazila aj na návštevnosti, takže pláže aj promenády sú navyše oveľa prázdnejšie než by boli za iných okolností o tomto čase. Napriek všetkým superlatívom však ak zvažujete, či sa ta vybrať s rodinou na dovolenku – necestujte.

Chorvátsko je nádherné, ale kvôli epidemiologickej situácii tam radšej nejazdite.

Foto: Patricia Poprocká

Čísla, udávajúce počet nakazených, ktoré každým dňom rastú, sú logickým vyústením toho, ako to v krajine momentálne vyzerá. Niet sa veľmi čo čudovať, možno len súhlasiť s odporúčaním úradov – zostaňte doma. Napriek tomu, že si Chorváti turistov veľmi cenia a snažia sa im vo všetkom vyjsť v ústrety a že človek sa tam naozaj príjemne cíti.

Situácia je najhoršia v okolí hlavného mesta Zagreb a štatistiky podľa domácich najviac zhoršujú Chorváti žijúci v cudzine, ktorí sa vracajú do vlasti. Je však len otázkou času, kedy sa rozšíria aj o turistov – na pobreží, prípadne na ostrovoch sa veľmi ľahko zabúda na hrozbu nákazy.

Pripomínajú ju iba všadeprítomné dezinfekcie na ruky, ktoré sú naozaj všade – v obchodoch, na čerpacích staniciach (niekde dvojmo – pri vstupe i pri pokladniach), v reštauráciách, dokonca aj na samotnom ubytovaní.... Ľudí na potrebu čistenia si rúk láskavo upozorní nápis, a to je tak asi všetko. Či si ich vydezinfikujete, je už na vás, nik to nekontroluje, nik neupozorňuje, samozrejme, vľúdni Chorváti nechcú návštevníkom znepríjemňovať dovolenku príkazmi či kontrolou.

Odporúčané rozostupy medzi ľuďmi sú v krajine jeden a pol metra, dozviete sa ich z letáčikov vyvesených na dverách niektorých obchodov. Ich dodržiavanie je ale tiež už kapitola sama o sebe.

S rúškami sa tam nebabre takmer nikto. V niektorých obchodoch či nákupných centrách ich časť personálu má, nasadené ale tak, aby to nebránilo v dýchaní, čiže s voľným nosom, alebo rovno spustené pod bradou. Čiže zbytočne.

U zmrzlinára by ste už rúško hľadali márne, rovnako i u čašníkov v reštauráciách a kaviarňach alebo u pokladníkov na diaľničných mýtniciach. Rukavice tak isto. Pritom v turistických regiónoch sa premelie naozaj všelikto zo všelijakých krajín, vrátane tých, ktoré sú považované za málo bezpečné či dokonca rizikové. Najviac je v Chorvátsku asi českých turistov, stretnete tam však i Nemcov, Slovincov, Talianov, Poliakov, dokonca Švédov.

Pohodová atmosféra, ale treba byť opatrný.

Foto: Patricia Poprocká

Do kontaktu prichádza každý s každým na každom kroku – v obchodoch, kaviarňach, na plážach, v mori... Tam naozaj nikto na vzdialenosti nehľadí, nehovoriac o srdečných domácich, ktorí sa bez zábran pri stretnutí neraz naširoko objímajú.

Samotní Chorváti hovoria o tohtoročnej turistickej sezóne ako o dosť zlej, najviac na ňu doplácajú hoteliéri. Lepšie sú na tom súkromníci, ponúkajúci ubytovanie v apartmánoch a najlepšie azda tí, ktorí prenajímajú domčeky v odľahlých zátokách, čo je typické napríklad pre ostrov Hvar. Hoci by sa mohlo zdať, že aspoň takáto dovolenka je bezpečná, nie je. Aj z robinsonovského domčeka totiž potrebujete chodiť na nákupy a aj do odľahlej zátoky sa prídu vykúpať iní turisti či miestni. No a samozrejme, aj tam sa potrebujete nejako dostať – čiže diaľnicami, trajektom.

Chorvátsko sa pochopiteľne, snaží turistom pobyt čo najmenej komplikovať. Jediné, čo vyžaduje, je vyplniť pred vstupom do krajiny kontaktný formulár, na hraniciach ho však tiež nik nekontroluje (aspoň v prípade autorky). Na mobil však prišla esemeska, upozorňujúca na nebezpečenstvo nákazy s tým, aby ľudia dodržiavali všeobecne odporúčané opatrenia a aby v prípade príznakov volali 112. To je asi tak všetko.

Slováci Chorvátsko milujú, dovolenku si však dobre rozmyslite.

Foto: Patricia Poprocká

Zladiť ústretovosť k turistom a bezpečnosť nie je v prípade korony možné. Rovnako sa nemožno ani spoliehať sa na zodpovednosť samotných návštevníkov, mnohí veľmi rýchlo a radi zabudnú na hrozbu korony, napokon, na dovolenku si prišli oddýchnuť a vypnúť, nie sa stresovať.

Chorvátsko je naozaj nádherné a v tomto období aj nesmierne lákavé. Vzhľadom na rastúci počet prípadov ochorenia v zahraničí i u nás je však najlepšie na to momentálne zabudnúť. Napokon, ako cez víkend pre denník Sme naznačil aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok, plánovať sa momentálne nedá nič, nevieme dokonca ani, či zostanú otvorené hranice. Zostaňme teda doma, aj tu je čo objavovať.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatar2m25 6. júla 2020 o 11:30

    Asi takto. Skoro všade vidíme doporučenia, aby sme nikam necestovali a ostali doma. Keď sa pozrieme na tento víkend, tak sme mohli vidieť hlavu na hlave či to bolo na horách alebo na kúpaliskách. A aj k nám chodia cudzinci, takže realita, že sa nakazíme od niekoho druhého je taká istá ako v zahraničí. Pripadá mi to ako vymývanie mozgu. Každý je zodpovedný sám za seba a je na ňom ako sa rozhodne. A ešte na záver - porovnajte si celkovo ceny za ubytovanie a stravu u nás a v Chorvátsku.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >