Čarovné kúty Slovenska bez davov turistov. 10 redakčných tipov na letnú dovolenku s deťmi

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 11. júna 2020 o 05:47

Dovolenku doma sa toho roku chystá podľa prieskumov stráviť väčšina Slovákov. Ak práve plánujete, kam by ste sa mohli v lete s rodinou vydať, ponúkame vám desať tipov na nie príliš známe, niekedy dokonca zabudnuté miesta, ktoré sa však určite oplatí navštíviť. Zvlášť ak túžite po väčšom pokoji, keďže na tých najznámejších miestach sa dajú toto leto očakávať skutočne davy dovolenkárov, čo dokáže chvíle voľna poriadne znepríjemniť.

Horehronie

Špania Dolina.

Foto: facebookový profil Špania Dolina
Leží na území okresov Banská Bystrica a Brezno. Zo severu ho ohraničujú Nízke Tatry, z juhu Poľana, Muránska planina a Veporské vrchy, kam si tiež môžete urobiť výlet. Medzi najväčšie atrakcie regiónu patrí Čiernohronská železnica v Čiernom Balogu či Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline. Môžete navštíviť aj Bystriansku jaskyňu, ktorá je známa tým, že sa priamo v jej útrobách liečia choroby dýchacích ciest.

Ak vás zaujíma história, nevynechajte návštevu Nemeckej, v ktorej nájdete pamätník nacistického besnenia. Nemci tu vyvraždili a vo vápenke spálili asi štyristo ľudí. Pohnutú históriu má aj Telgárt, v ktorom prebiehali počas druhej svetovej vojne ťažké boje a takmer celý vyhorel. V blízkosti obce nájdete unikátnu technickú pamiatku Chmarošský viadukt. Impozantný tehlový železničný most postavili v 30. rokoch minulého storočia. Má deväť oblúkov, je dlhý vyše 113 metrov a vysoký osemnásť metrov. Veľkým turistickým lákadlom kraja je aj Špania Dolina, kde nájdete banícke pamiatky a tradičnú ľudovú architektúru.

Podunajská nížina

Dovolenka na juhu Slovenska? A prečo nie? Na rovine sa vám bude s deťmi krásne bicyklovať a po bicyklovačke sa všetci môžete zrelaxovať na termálnom kúpalisku. Pre rodinu s malými deťmi ideál. Termálne kúpaliská (niektoré z nich sú súčasťou väčších aquaparkov) nájdete napríklad vo Veľkom Mederi, Diakovciach, Patinciach, Komárne, Vincovom lese či Dunajskej Strede.

Nádherné sú dunajské lužné lesy s množstvom rýb i vodných vtákov. Zo 172 kilometrov dlhého slovenského úseku Dunaja je z tohto hľadiska najhodnotnejší úsek od Bratislavy po Zlatnú na Ostrove s rozvetvenými ramenami a rozsiahlymi lužnými lesmi.

Vodný mlyn v Kolárove.

Foto: facebookový profil Vodný mlyn Kolárovo

V Kolárove možno navštíviť unikátnu pamiatku, vodný mlyn. V areáli môžete obdivovať aj celodrevený most, ktorý je vernou rekonštrukciou pôvodnej stavby zničenej v polovici minulého storočia ľadovými kryhami. A ak vás láka história, zo Štúrova môžete prejsť peši po moste Márie Valérie do maďarského Ostrihomu, majestátna je tam klasicistická katedrála svätého Štefana. Milovnici technických pamiatok si prídu na svoje pri prehliadke vodného diela Gabčíkovo, ktorú si môžete spestriť plavbou na kompe cez Dunaj,

Tajomstvá Spiša

Predstavte si drevenice na lúke v tomto bývalom vojenskom pásme, tam stála Blažovská dolina kedysi. Zostala jediná zrúcanina tehlového domu.

Foto: Patricia Poprocká

Nudiť sa tam určite nebudete, čo robiť tam je dva týždne aj viac. Kto rád spoznáva nepoznané, mal by vidieť bývalé vojenské pásmo Javorina v Levočských vrchoch. Nádherné územie, ktoré v 50-tych rokoch zabral štát, pretože tamojšie kopcovité prostredie považoval za ideálne na prípravu pozemného vojska. Dnes v ňom cítiť nostalgiu za niekdajším typickým vidieckym životom našich predkov, ktorí si svoj zničený domov pripomínajú záchranou toho mála, čo ostalo, prípadne novými pamätnými stavbami ako kaplnka či aspoň pamätníček.

Jediný zachovalý dom zblízka.

Foto: Patricia Poprocká

Zvyšky kaštieľa.

Foto: Patricia Poprocká

Torzo kaplnky v obci Blažov.

Foto: Patricia Poprocká
Levočské pohorie ponúka popri tom vynikajúce cyklotrasy s nádhernými výhľadmi na okolité obce i divokú prírodu.

Nájdete tam napríklad prameň Torysy, hrob vojaka z druhej svetovej vojny, pamätník s krídlom zo zrúteného dopravného lietadla, ktoré vtedy havarovalo, ale aj zvyšky povojnového života ako napríklad kúsok kaplnky v Blažove, hospodárskej budovy z niekdajšej fary, zrúcaninu jedného domčeka, zvyšky kaštieľa, no a tiež ruiny kasární, ktoré zostali zo socializmu či zvyšky riadiacej veže na tankovom cvičisku.

Okrem toho je tu ešte stále to, čo pozná každý – historická Levoča zapísaná v zozname UNESCO, Spišský hrad, románsky kostolík v neďalekej Žehre, vedľajší kopec Dreveník, kde si môžete zaliezť po skalách alebo sa potúlať v jeho masíve a objaviť „ozajstné“, teda ešte turisticky neupravené jaskyne, nazbierať bylinky. Pre milovníkov turistiky je tu Slovenský raj a jeho nespočetné krásy, kúsok je i do Tatier či Pienin. Dá sa tu aj kúpať – prírodné kúpalisko na Levočskej doline, klasické v Spišskej Novej Vsi, či liečivé vo Vyšných Ružbachoch, ktoré nepatria so Spiša, ale sú blízko. Je tu tiež bowling, wellness, ZOO, múzeum Červený kláštor...

Kopaničiarsky kraj na západe Slovenska

Neobjavený poklad Slovenska, čo môže byť veľká výhoda, ak sa netúžite tlačiť na turistickom chodníku so stovkami ďalších ľudí. Ak vás láka ponoriť sa spolu s deťmi hlbšie do histórie Slovenska a pritom stráviť dni v krásnej, trochu melancholickej prírode, budete na správnej adrese. Dušu kraja tvoria kopanice, odľahlé roztrúsené sídla často na úbočiach kopcov, do ktorých sa dostanete po romanticky úzkych asfaltových cestách. Ak sa na kopanice vyštveráte, očakávajte krásne výhľady do krajiny, jedinečnú ľudovú architektúru z prelomu 19. a 20. storočia a staré ovocné sady, ktorými je tento kraj preslávený.

Mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle.

Foto: Gabriela Bachárová

K povinným zastávkam v kopaničiarskom kraji na západe Slovenska bude patriť mohyla na vrchu Bradlo, v ktorej odpočíva najvýznamnejší Slovák Milan Rastislav Štefánik, jeho múzeum v rodnej obci Košariská či múzeum v Brezovej pod Bradlom, ktoré je venované architektovi Dušanovi Jurkoviči, staviteľovi mohyly. Zaujímavé je aj Múzeum Slovenských národných rád na Myjave, ktoré mapuje históriu národných rád na území Slovenska od rokov 1848 – 1849 až do súčasnosti.

Pre deti aj dospelých bude zaujímavá návšteva Gazdovského dvora na Turej Lúke, v ktorom uvidia, ako v regióne žilo a pracovalo kedysi. Deti si tam užijú aj domáce zvieratká. Dominantu kraja tvorí vrch Veľká Javorina (970 metrov nad morom) so štýlovou Holubyho chatou. A kto sa chce okúpať, ten môže navštíviť jazero Dubník pri Starej Turej či vodnú nádrž Stará Myjava. Deti budú nadšené návštevou Minifarmy v Lubine pod Veľkou Javorinou. Farma sa špecializuje na miniatúrne formy zvierat, ale nielen na ne. Deti sa potešia miniovečkami, miniprasiatkami, minikoňmi, minioslíkom či minikravičkami, minisliepočkami či zdrobnenými kačičkami.

Najvýchodnejší východ

Zubor v Poloninách znovu žije od roku 2004.

Foto: Ing. Miroslav Buraľ
Tma, ticho, kde líšky dávajú dobrú noc. Alebo zubre. Odstrihnutie od každodenného ruchu a to, čo nikde inde – to nájdete v Poloninách na severovýchodnom cípe krajiny. Môžete obdivovať krásy prírody i drevené cerkvi (kostolíky). Ak sa vám pošťastí, stretnete zubra, ak vyjdete na najvyšší vrch Kremenec, ocitnete sa na trojhranici Slovenska, Poľska a Ukrajiny.

Poloniny ponúkajú aj nedotknuté územie – prales, ktorý zatiaľ odolal ľudským zásahom. Ďalší je hneď vedľa v pohorí Vihorlat aj so vzácnym jazerom Morské oko.

Prales Udava.

Foto: Ing. Miroslav Buraľ

Komerčné vyžitie tu veľmi nehľadajte, ak by ste však predsa len zatúžili po civilizácii, nájdete ju v neďalekom rekreačnom stredisku Zemplínska šírava. Z miest sa oplatí navštíviť Medzilaborce a tamojšie Múzeum Andyho Warhola, ktoré ponúka okrem diel aj niekoľko naozaj osobných kúskov slávneho umelca – obleky, hodinky, fotoaparát... V okolí Medzilaboriec sú pamätníky ťažkých bojov z prvej i druhej svetovej vojny – okrem známej Dukly aj obnovené cintoríny, delá, tanky, pamätník na mieste, kde za nejasných okolností zahynul partizánsky veliteľ Ľudovít Kukorelli. Nájdete aj dedinku na konci Slovenska, za ktorou už nie je nič – len hory, Poľsko a prameň rieky Laborec – Čertižné, alebo môžete zájsť do Mikovej, rodiska rodičov Andyho Warhola.

Výzdoba jedného z kostolíkov.

Foto: Ing. Miroslav Buraľ


Liptov inak

Nie je to len vodná nádrž Liptovská Mara, jaskyne, termálne kúpaliská, aquaparky či gýčové, no turisticky obľúbené Western City, ktoré so slovenskými tradíciami nemá nič spoločné. Liptov, to je aj nádherná príroda a zvyšky našej ozajstnej histórie.

Vyzerá mohutne, ale výstup na Choč zvládnu aj deti.

Foto: shutterstock.com

Okrem Národného parku Nízke Tatry, kde sa momentálne vedú oprávnené diskusie, kde je zdravá hranica medzi zachovaním prírody a developerskými zásahmi, sú tu aj ďalšie oblasti, kde si človek oddýchne uprostred tichej prírody. Vrch na hranici Liptov a Oravy, Choč, ponúka príjemnú túru, ktorú zvládnu aj deti, aj keď nikto tu nič nedostane zadarmo – skrátka kopec je kopec, ale kto ho zvládne, má byť na čo hrdý. Ešte je tu jeden kopec, na ktorom by mal raz stáť asi každý – legendárna Kráľova hoľa. Spojiť prechádzku s posedením môžete na Smrekovici, kde je množstvo turistických trás, atrakcií aj možnosti oddychu a posedenia v reštaurácii.

Ako tu muselo byť krásne kedysi... Kúpele Korytnica.

Foto: Dávid Popovič

Smutné čaro majú dodnes kúpele Korytnica, najvyššie položené kúpele uprostred nádhernej prírody. Pohľad na chátrajúce objekty vyvolá v človeku ľútosť, smútok, možno i hnev, vidieť ich sa však určite oplatí. V každom prípade pripomenie, že aj toto je slovenská realita a nevyužitý obrovský potenciál vody, ktorá svojím zložením pripomína tú z Vichy. Čo z nej urobili Francúzi, a čo my?

Krásy Krasu

Niekto si ho mýli so Slovenským rajom, Slovenský kras je však samostatný národný park. A hoci iný než raj, je rovnako krásny. Patrí medzi najväčšie krasové oblasti v Strednej Európe a ukrýva v sebe množstvo jaskýň, okolo 1300.

Jaskyňa Domica a jej jedinečný podzemný svet.

Foto: Slovenská správa jaskýň

Turisticky najznámejšie sú Domica a Gombasecká jaskyňa, veľké čaro má aj povesťami opradená priepasť Zvonivá jama. Údajne tu kedysi býval drak, dnes je cennosťou Plešiveckej planiny, ktorá sama osebe ponúka úchvatné pohľady v každom ročnom období.

Z histórie, ktorú vytvoril človek, v Slovenskom krase nájdete kaštiele Betliar a Krásnu Hôrku. Kaštiele možno nájsť aj v Brzotíne. Obec, ktorá bola kedysi súčasťou Rožňavy, ich má dnes niekoľko, niektoré chátrajú, iné využívajú ako sídla štátne inštitúcie. Do katastra obce patria ešte Brzotínske skaly, národná prírodná rezervácia, aj zrúcanina Brzotínskeho hradu, ktorý však stáročia chátra a čoraz viac ho pohlcuje príroda.

U nás na severe...

Aj v okolí Žiliny nájdeme veľa možností na príjemne strávenú dovolenku. Či sa vydáme na Turiec smerom k Martinu alebo južne na Rajec až k Strážovským vrchom, je čo obdivovať. Doliny, prírodné krásy, kúpele, hradné zrúcaniny.

Zrúcaniny hradu Sklabina.

Foto: PRAVDA, Tatiana Michalková

Okrem známeho Strečna si môžete pozrieť aj menšie zrúcaniny – Sklabinský hrad, Blatnica, Považský hrad, Lietava, Súľov. Prírodných krás si človek užije v Manínskej Tiesňave či v Súľove, no a trocha relaxu si môžete dopriať vo štvrtom najmenšom slovenskom meste – v Rajeckých Tepliciach a ich krásnych kúpeľoch.

Za slovenskou históriou možno zájsť napríklad do Kláštora pod Znievom, kde vzniklo v 19. storočí jedno z prvých troch slovenských gymnázií, dnes je v budove múzeum, alebo, samozrejme, do Martina. Potom je tu ešte mestečko Bytča a jej slávny sobášny palác, ktorý dal postaviť palatín Juraj Thurzo.

Slávny Thurzov palác v Bytči.

Foto: PRAVDA Renáta Jaloviarová


Banská Štiavnica a Štiavnické vrchy

Banská Štiavnica je magické mesto. Komu sa raz toto staré banícke sídlo dostane pod kožu, ten sa doň musí stále vracať. V Štiavnici navštívite Starý aj Nový zámok, Klopačku či mimoriadne impozantnú kalváriu na kopci nad mestom. Pre deti bude atraktívne Banské múzeum s nadzemnou aj podzemnou expozíciou či štôlňa Glanzenberg. Štiavnica je zvyčajne plná turistov a ak vám to prekáža, urobte si v nej len kratšiu zastávku a sústreďte sa skôr na krásne okolie. Slávnu banícku históriu majú aj neďaleké obce, Štiavnické Bane či Hodruša-Hámre.

Kalvária nad Banskou Štiavnicou

Foto: Tatiana Michalková, Pravda

V Štiavnických vrchoch sa zachovalo 24 tajchov, človekom vytvorených jazier, ktoré v minulosti dodávali baníctvu energiu. V 18. storočí to bola asi najdokonalejšia vodohospodárska sústava v Európe. Niektoré tajchy sa dnes využívajú na rekreáciu, vykúpať sa môžete napríklad v najznámejšom jazere Počúvadlo. A keď dostanete chuť vyšliapať si na kopec, ponúka sa najvyšší bod pohoria, vrch Sitno (1 009 metrov nad morom), z ktorého je krásny výhľad do krajiny a tiež tam môžete obdivovať zbytky starého hradu.

Malé Karpaty

Keď premýšľame nad dovolenkou v slovenských horách, málokedy nás napadnú Malé Karpaty, pretože nie sú tak vysoké a dramatické ako Tatry či Fatry. Ak však máte malé deti, „nízkosť“ Malých Karpát vám môže vyhovovať. Ich najvyšší vrch, Záruby, meria „len“ metrov 768. Pohorie dlhé sto kilometrov a miestami široké len tri kilometre ponúka krásne a menej náročné výlety v nádherných bukových lesoch.

Zámok v Smoleniciach.

Foto: Shutterstock.com

Malé Karpaty ukrývajú aj viaceré zaujímavé hrady, Červený Kameň či Čachtický hrad alebo zámok v Smoleniciach, kde môžete navštíviť aj jaskyňu Driny. Neďaleko obcí Dechtice a Naháč nájdete dobre zachované ruiny kostola s vežou a zvyšky jedného krídla františkánskeho kláštora Katarínka. Mimoriadne miesto s magickou atmosférou. No a napokon, ak máte radi víno, vinárske obce Limbach, Pezinok či Modra tiež čakajú na vašu návštevu. Z kopcov môžete zísť dolu do Piešťan, prejsť si kúpeľné mesto a možno aj absolvovať nejakú relaxačnú procedúru. Zaujímavá bude určite aj návšteva historickej Trnavy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >