Poruchy sluchu u detí, ako ich liečiť a na čo dávať pozor?

pt, 30. septembra 2023 o 07:20

Čo bolí najhoršie – ucho, zub či oblička? Nepríjemná je každá bolesť, kým však napríklad bolesti zubov vieme predchádzať správnou starostlivosťou, ochorenia uší môžu nastať ani nevieme ako. Stačí prievan, pobyt v klimatizovanom prostredí alebo vo vode a problém je na svete.

Na ľahšie ochorenie uší postačia kvapky, ak však problémy za pár dní nezmiznú, treba vyhľadať lekára a nasadiť antibiotiká.

Foto: shutterstock.com

„Boli sme na dovolenke pri mori, v jeden večer začal osemmesačný syn nekontrolovateľne plakať. Len tak sa zobudil okolo jedenástej a plakal a plakal. Vlastne vrieskal. Nepomáhalo nič – ani dojčenie, ani nosenie na rukách, ani kolísanie, rozbalenie z plienok, jemné masírovanie, nič... Napokon už naozaj zúfalá som si ho uviazala do nosiča a takmer utekala popri pláži ďaleko od domov, aby všetkých nezobudil, a on pri tom konečne zaspal. Až ráno, keď mu z uška začal vytekať hnis, sme pochopili ten nočný nárek,“ opisuje príhodu z letnej dovolenka Aneta.

Detské uši sú citlivé a niekedy stačí naozaj málo, aby začali bolieť. „Najčastejšie sa stretávame s bolesťami ucha spôsobenými prievanom, klimatizáciou a kúpaním v bazénoch,“ vysvetľuje MUDr. Richard Hudák, lekár ORL ambulancie Nemocnice AGEL Komárno v tlačovej správe venovanej ochoreniam sluchového aparátu. Ako spresňuje, prúdením vzduchu, teda vetraním, ventilátormi a klimatizáciou vzniká prechladnutie nechráneného povrchu tela, čo priamo vplýva na svaly, cievy a nervy. „Takéto prechladnutie môže zasiahnuť napríklad trojklanný tvárový nerv, čo následne spôsobí bolesti ucha. Ide o akútny a veľmi nepríjemný stav,“ dodáva.

Na ochorenie sú podľa ORL špecialistu náchylnejšie deti, ktoré vo vode trávia dlhší čas. „Pôsobením vody na kožu vonkajšieho zvukovodu dochádza k macerácii, čiže rozmočeniu kože. Tým sa znižuje funkcia mazových žliazok a klesne produkcia mastných kyselín, ktoré sú súčasťou ušného mazu. Následne vzniká externá otitída, teda zápal kože vonkajšieho zvukovodu, známy aj ako plavecké ucho. Prejavuje sa výraznou bolesťou, oslabením sluchu, koža zvukovodu je červená, zapálená, opuchnutá, ucho je bolestivé na dotyk,“ opisuje. V takomto prípade pomáhajú podľa neho octanové kvapky alebo masť, ak však zápal aj po dvoch-troch dňoch pretrváva, je nutná návšteva lekára a antibiotická liečba.

Poruchy sluchu sa často objavujú následkom nádchy, chrípky, angíny či iných zápalových ochorení. Dobrou správou je, že sa dajú liečiť.
Nezriedkavou poruchou sluchu, najmä u mládeže, je tá v dôsledku počúvania hlasnej hudby či výbuchov zábavnej pyrotechniky. „Hrozbu infekčných chorôb vystriedali desiatky decibelov hudby na koncertoch, v slúchadlách prehrávačov, v niektorých priemyselných prevádzkach a na rušných uliciach,“ približuje trend Richard Hudák.

Strata sluchu nad štyridsať decibelov už predstavuje ľahkú hluchotu. Stredná hluchota sa pohybuje v hraniciach od štyridsať do šesťdesiat decibelov, ťažká od šesťdesiat do deväťdesiat. „Pri strate sluchu nad deväťdesiat decibelov už hovoríme o praktickej hluchote,“ konštatuje otorinolaryngológ.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >