Môžu slúchadlá u detí skutočne poškodiť sluch? Lekárka to vidí jednoznačne

Gabriela Bachárová, 26. januára 2023 o 05:30

Má aj vaše dieťa doma aspoň jedny slúchadlá na počúvanie hudby? Potom sa s ním porozprávajte, aby si ju nepúšťalo príliš nahlas. Používanie slúchadiel totiž môže v neskoršom živote viesť k nevratným problémom so sluchom.

Hudba púšťaná príliš nahlas je rizikom.

Foto: Shutterstock.com

Vplyv slúchadiel na sluch sa často zvykne podceňovať. Ak ich však dieťa (ale i dospelý) používa pričasto a nedáva si pozor na hlasitosť, koleduje si o budúce problémy s počutím.

Budúca otorinolaryngologička Denisa Paulechová, ktorá na sociálnej sieti Instagram vedie pod názvom orl_ lekár šikovnú poradňu pre rodičov, odkazuje: „Dlhodobé pôsobenie hluku poškodzuje vláskové bunky v slimáku, časti vnútorného ucha. Pri ich poškodení dochádza k zníženému zachytávaniu zvukových signálov a tým k poruche sluchu. Poškodenie, ak nastane, je trvalé a nezvratné.”

Najčastejšou príčinou zhoršeného sluchu býva vystavenie sa hluku v pracovnom prostredí, avšak svoju rolu hrajú i slúchadlá. „Podľa odporúčaní je bezpečná hranica, čo sa týka hlasitosti 80 decibelov. Po prekročení tohto limitu dochádza k prudkému vzostupu rizika poškodenia sluchu. Hudobný prehrávač nastavený na 70 percent hlasitosti vydáva zvuk približne 85 decibelov,” varuje odborníčka.

Dieťa si ešte samo nedokáže uvedomiť, čo by mohla nadmerná hlasitosť pri počúvaní hudby spôsobiť. Je preto na rodičoch, aby prijateľnú mieru hluku, ktorý sa ozýva zo slúchadiel, ustrážili. Znamená to obmedziť ich používanie alebo nastaviť hlasitosť. Nie vždy však rodičia zasiahnu, pretože riziko sa zdá byť príliš vzdialené.

„Myslím, že jeden z hlavných dôvodov, prečo odporúčania mnohokrát ignorujeme, je, že porucha sluchu väčšinou neprichádza zo dňa na deň. Je to postupný proces, trvajúci roky. Často býva spojená aj s nepríjemným hučaním v ušiach (tinnitus),” vraví Denisa Paulechová.

Dbajte na kvalitu slúchadiel

Ak sa vaše dieťa odmieta slúchadiel celkom vzdať, dbajte aspoň na ich kvalitu. „Nekvalitné slúchadlá vás pravdepodobne slabším odhlučnením zvukov prostredia donútia pridať hlasitosť. Preto sa určite oplatí investovať do kvalitného vybavenia,” radí odborníčka. Ako dodáva, používanie štupľových slúchadiel je spojené s vyšším rizikom poškodenia sluchu. Zdroj zvuku je totiž v tomto prípade umiestnený vo zvukovode, avšak to nie je jediný problém. Hlavne pri častom používaní tohto typu slúchadiel sa ušný maz zatláča hlbšie do ucha, čo narúša jeho prirodzenú tendenciu vychádzať z ucha von. Ušný maz, ktorý sa neodstráni, ale zostáva v uchu, hrá v rozvoji porúch sluchu tiež svoju negatívnu úlohu.

Pravidlo 60/60
Pravidlo 60/60 hovorí o tom, že hlasitosť hudby počúvanej v slúchadlách sa má nastaviť na maximálne 60 percent a neprekračovať dĺžku počúvania 60 minút denne.

Denisa Paulechová radí vyhnúť sa nadmernému prílivu hluku, ktorému sme dnes vystavení zo všetkých strán, a skôr vyhľadávať ticho. „Skúste si ho obľúbiť, nezapínajte televízor, hneď ako prídete domov, choďte si zabehať bez slúchadiel do lesa. Známa pravda je, že ticho lieči a ja sa to pod to trikrát podpisujem,” uzatvára.










Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa