Používa vaše dieťa slúchadlá? Prečo ich nepožičiavať a kedy môžu vyvolať zápal ucha?

pt, 29. mája 2023 o 04:48

Poznajú to najmä rodičia teenagerov – slúchadlá na ušiach sú niečo, bez čoho sa ich ratolesti takmer ani nepohnú z domu. A hoci sa telefonovanie cez slúchadlá považuje za zdravšie než keď má človek aparát priamo pri uchu, majú aj svoju negatívnu stránku.

Slúchadlá na uši a človek je vo svojom svete...

Foto: shutterstock.com

Ich pričasté používanie, najmä ak sú nastavené na vysokú hlasitosť môže poškodiť sluch, keďže sa priamo do ucha dostáva silný zvuk. No a ak sú zanedbané, môžu zasa vyvolať infekcie či zápaly ucha. Platí to aj pre tzv. náhlavné slúchadlá, teda tie, ktoré sa nevkladajú do uší, len na ne umiestňujú (tie sú štupľové). Je ale pravdou, že práve tie štupľové potrebujú údržbu dôkladnejšiu, ideálne každý deň. Sú totiž obalené ušným mazom, ktorého zhromaždenie môže spôsobiť infekciu či zápaly uší. No a napokon, nečistoty zhoršujú aj kvalitu zvuku, čo je tiež dôvod na ich údržbu.

Odborníci odporúčajú slúchadlá pravidelne čistiť. Na dôkladné čistenie netreba toho veľa, ani špeciálne náradie – stačí vlhká mäkká handrička alebo obrúsok na čistenie okuliarov, vatová tyčinka, mäkká zubná kefka alebo štetec.

Poradíme vám (či možno skôr priamo vašim deťom) ako na to. Je dobré, ak sa o svoje veci postarajú sami a toto nie je naozaj nič, čo by nedokázali zvládnuť.

Základný krok pre všetky slúchadlá je ich odpojenie, ak sú bezdrôtové, tak vypnutie. Postup sa následne mení, podľa toho, o aký typ slúchadiel ide.

Štupľové slúchadlá:
1. Zložte silikónové nástavce, ktoré jediné možno opláchnuť mydlovou vodou na zbavenie mazu. Potom ich jemne osušte a nechajte poriadne vyschnúť, aby boli naozaj suché. Ideálne je čistiť večer a sušiť cez noc.

2. Mriežky najlepšie vyčistíte jemnou kefkou na zuby prípadne štetcom, rozhodne nepoužívajte ostré predmety ako ihly či špáradlá. Tie by slúchadlá mohli poškodiť, a navyše nečistoty zatlačiť dovnútra. Mriežky pri čistení smerujte vždy dolu, aby špina padala preč, nie do slúchadiel. Ak sa špina nechce pustiť, je možné použiť hmotu na lepenie poznámok, ktorá na seba všetok prach nabalí. Na dočistenie slúchadiel, pri mriežke veľmi opatrne.

3. Nezabudnite ani na puzdro. Ak sú puzdrá nabíjacie, treba ich držať čo najďalej od vody. Na vonkajšiu časť možno použiť vlhčený obrúsok či handričku. Pri vnútornej časti sú dve možnosti: Ak obsahuje vyberateľnú látkovú časť, môžete ju preprať vo vode. Ak nie je látková, tak ju očistite vatovou tyčinkou prípadne jemnou kefkou.

Náhlavné slúchadlá:
1. Aj keď sa na nich nevyskytuje ušný maz, nečistoty sa im nevyhýbajú. Najväčší rozdiel v ich údržbe spočíva v tom, že na sebe mávajú rôzne materiály. Najprv sa teda pozrite do návodu, ktorý poradí, čo znesú.

2. Ak sú kožené, potrebujú osobitnú starostlivosť, aby koža nepopraskala. V tomto prípade ich treba raz za pol roka aj ošetriť špeciálnym prípravkom na kožu. Čo sa týka čisteina, slúchadlá otrite, dajte si záležať hlavne v záhyboch. Vyčistite aj mriežky.

3. Ak majú náhlavné slúchadlá aj mikrofón, utrite ho, podobne ako slúchadlá, handričkou. Štetcom alebo jemnou kefkou na zuby odstráňte nečistoty. Ak je mikrofón zakrytý tzv. hubou, zložte ju a preperte.

4. Ak sú slúchadlá pripojené cez drôt, z času na čas vyčistite aj konektor. Najľahšie to pôjde ohnutou kancelárskou sponkou podlepenou obojstrannou lepiacou páskou, ktorú opatrne zasuňte do konektoru a jemne ňou zatočte.

Pätoro správneho používania slúchadiel

1. Základné pravidlá používania slúchadiel je, že by sa nikdy nemali nikomu požičiavať. Dôvod je jasný – hygiena. Ušný maz, baktérie a vírusy z vonkajšieho aj vnútorného prostredia môžu ľahko spôsobiť ušnú infekciu, zápal kože či mykotické zápaly.

2. Slúchadlá nenoste vo vreckách, tlak im neprospieva.

3. Nenechávajte ich ani len tak podhodené. Skladujte ich v obale.

4. Ak majú kábel, dbajte na to, aby nebýval príliš zauzľovaný. Pri transportoch ho veľmi opatrne zatočte, ale neuťahujte. Inak je najlepšie ponechať kábel voľne a čo najprirodzenejšie ležať napríklad na stole.

5. Ak sa slúchadlá nedopatrením predsa len namočia, osušte ich savou handričkou, chvíľu nechajte a potom umiestite do balenia s ryžou či iným materiálom pohlcujúcim vlhkosť. Tam ich nechajte pokojne celý deň.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >