Ako čistiť deťom uši? Nijako, znie rada odborníkov

Patricia Poprocká, 22. júna 2019 o 06:00

Viete, čo je najväčším rizikom pre detské uši? Aj keď by sa mohlo zdať, že sú to práve nástrahy leta ako voda, prievan či hluk, s najčastejším poškodením sluchového aparátu sa lekári stretávajú najmä v dôsledku nesprávneho čistenia. Pritom ucho má vynikajúcu samočistiacu schopnosť a jeho mechanické čistenie zvnútra nie je vôbec potrebné.

Najčastejšou príčinou ušných problémov u detí je nesprávne čistenie.

Foto: shutterstock.com

Ľudia to však nevedia alebo na to nedbajú a ušká zbytočne čistia už maličkým bábätkám. Neraz potom končia u lekára s problémami.

„Najčastejšia traumatická príčina poškodenia sluchového aparátu u detí vzniká následkom čistenia ucha vatovými tyčinkami alebo pri manipulácii inými tenkými predmetmi vo zvukovode,“ vraví MUDr. Štefan Dobrovič z Kliniky otorinolaryngológie a chirurgie hlavy a krku Fakultnej nemocnice v Ružomberku.

Čistenie uší vatovými tyčinkami je rizikové, pretože niekedy stačí nečakaný pohyb dieťaťa a môže dôjsť k prederaveniu bubienka či k dokonca k poškodeniu stredoušných kostičiek. K úrazu môže dôjsť rovnako aj pri hre, keď si deti strkajú do uší tenké predmety.

Okrem toho vatová tyčinka môže zatláčať maz naspäť do ucha. „Narobí teda viac škody ako úžitku,“ konštatuje doktor Dobrovič.

Do ucha teda nepatrí nič. Ani tyčinka, ani zápalka, ani pokrútený papierik či handrička. Ak sa potrebujete poškrabať alebo niečo z ucha vytrieť, najbezpečnejší je vlastný malíček. Je dostatočne hrubý, aby nevnikol do ucha príliš hlboko a nič nepoškodil.

Odborníci však zdôrazňujú, že maz v uchu je potrebný a prirodzený. Vytvára v ňom ochrannú bariéru. Tým, že sa ho snažíme dostať za každú cenu von, koža zvukovodu stráca ochranu a ucho je náchylnejšie na infekcie. Čistenie uší každý deň teda vôbec nie je vhodné.

Pri nadmernej tvorbe mazu ho Štefan Dobrovič odporúča jednoducho utrieť, napríklad uterákom, prípadne navštíviť ORL ambulanciu. Čistenie je najčastejšou príčinou problémov, nie však jedinou.

Čo všetko je ešte pre detské ucho nebezpečné?

Prievan – môže spôsobiť bolestivý zápal stredného ucha, ktorý keď sa opakuje, môže prejsť do chronického štádia a spôsobiť prevodovú poruchu sluchu. Tu je namieste včasná a adekvátna liečba, ktorá môže neraz skončiť aj operáciou, zavedením ventilačných trubičiek do bubienka alebo vybratím nosohltanovej mandle (endoskopická adenoidektómia).

Nádcha – u malých detí môže spôsobiť zápal ucha, z ktorého vyteká hnis. Malé deti majú totiž oproti dospelým kratšiu sluchovú trubicu, ktorá spája nosohltan so stredoušnou dutinou. Preto niekedy stačí obyčajná nádcha a infekcia sa dostane do stredného ucha, kde vznikne zápal. Prevenciou je včasná liečba nádchy.

Nadmerný hluk – nebezpečný je najmä ak pôsobí dlhodobo. Vtedy môže redukovať množstvo vláskových buniek, ktoré sú zodpovedné za vnímanie zvuku, čo vedie k zníženiu citlivosti a horšiemu počutiu. V minulosti bolo viacero prípadov nebezpečných detských hračiek, ktoré pre riziko poškodenia detského sluchu museli stiahnuť z trhu.

Koncerty – pre malé deti nie sú vhodné. Okrem poškodenia sluchu pôsobí celkovo na detský organizmus stresujúco, najmenšie deti je preto lepšie nechať pri starých rodičoch. Ak už je to nevyhnutné, určite by mali mať na ušiach slúchadlá, ak sú kvalitné, sú dostatočnou ochranou.

Voda – v uchu býva síce nepríjemná, pri zdravom zvukovode a bubienku však nepredstavuje vážne riziko. Pozor ale, ak je napríklad prederavený bubienok, vtedy môže zvyšovať riziko infekcie.

(Zdroj: MUDr. Štefan Dobrovič)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >