Päťročný syn Wima Hofa na strome ako doma. „Nebráňte deťom v rozvoji zákazmi,“ odkazuje slávny rekordér rodičom

Patricia Poprocká, 15. augusta 2022 o 05:35

Mokré nohavice, bosé nohy, dlhé vlasy a – na strome ako doma. Svetoznámy rekordér v extrémoch Wim Hof zverejnil na sociálnej sieti video svojho najmladšieho syna Edena, ako lozí po strome v mestskom parku a rodičom posiela aj jeden odkaz.

63-ročný Holanďan Wim Hof má za sebou viacero extrémnych výkonov. Zdolal Everest i Kilimandžáro len v šortkách a topánkach, preplával pod ľadom 113 metrov, zabehol polmaratón bosý na snehu a maratón v púšti bez vody.

Foto: facebook The Iceman

„Wau, ako som to dokázal?“ Päťročný chlapec je na strome dosť vysoko, dokonca i samotný Wim Hof zvyknutý na iné extrémy (plávanie pod ľadom či beh bez vody v púšti) sa troška nervózne chytá za nos – predsa len, vlastné dieťa je niečo iné. Chlapča však s partnerkou povzbudzuje, ani slovka o tom, aby bol opatrný, nespadol, nebodaj aby zliezol dolu. Nanajvýš tak zaznie rada, kam šliapnuť, prechytiť sa...

Nechať to na dieťati je dôležité, aj pre samotného Edena. Aby zistil, na čo má, aby si trénoval jednak fyzické zručnosti, jednak mentálnu odolnosť. Vysvetľuje to aj Wim Hof v samotnom videu. „Ako rodič nemôžete zamknúť dieťa, aby ste ho ochránili pred nástrahami života. Deti sa musia otestovať, kde majú limity, v čom sú výnimočné. Nebráňte im v rozvoji zákazmi nerob toto, nerob tamto. Nie, to nie je dobré, pretože v živote prídu situácie, kedy budete potrebovať zručnosti, ktoré ste získali v mladosti,“ odkazuje rodičom.

Wim Hof momentálne čelí vlne kritiky za nevedeckú propagáciu svojej metódy (kombinácia dýchacích cvičení, otužovania a meditácie), keď počas jednej svojej šou vyhlásil, že ľudia nebudú potrebovať nemocnice, a že dokáže liečiť i rakovinu. Nič také sa zatiaľ nepotvrdilo, v každom prípade jeho výzvy, aby ľudia trávili viac času v prírode, hýbali sa a umožnili hýbať sa i deťom, sú pri dnešnom sedavom spôsobe života namieste.


Wimov syn je v prírode ako doma a otcove neustále snahy skúšať niečo nové sú preňho už akousi samozrejmosťou. Ako na tomto videu – dve malé deti, bez ohľadu na vek, každý sa zapodieva svojím. Wim udržaním palice na brade, pre chlapča je dôležitejší pes. A keď ten ujde, tak teda pokojne pozrie, ako sa darí otcovi.



ANKETA:

Zakazujete deťom veci, ktoré sa vám zdajú nebezpečné, napríklad lozenie po stromoch, skalách, chôdzu po úzkej lávke a podobne?

14,8%



62,3%



23,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >