Bŕŕŕ, zima? Využite chlad ako svojho učiteľa, radí Wim Hof. 15 podnetných myšlienok žijúcej legendy

Patricia Poprocká, 15. decembra 2021 o 04:40

Patríte k tým, ktorí by najradšej s poklesom teplôt pod 10 stupňov najradšej niekam zaliezli a vyšli von až uprostred jari? Pocit chladu býva pre viacerých ľudí nepríjemný, v skutočnosti je to však len pocit a pobyt v chlade prospieva – dospelým i deťom.

Chlad nie je nepriateľ, naopak.

Foto: shutterstock

K hlavným propagátorom chladu a jeho priaznivých účinkov patrí holandský rekordér Wim Hof, prezývaný Ľadový muž. On sám má za sebou viaceré extrémy, napríklad výstup na Everest a Kilimandžáro v šortkách, zabehol polmaratón bosý na snehu či maratón v púšti bez vody. Pri vedeckých pokusoch dokonca dokázal vedome aktivovať imunitný systém a je niekoľkokrát zapísaný v Guinessovej knihe rekordov.

Na svojom instagramovom profile i prostredníctvom svojej knihy Metóda Wima Hofa povzbudzuje ľudí, aby sa prestali chladu báť a naplno využili možnosti, ktoré ponúka k zlepšeniu ich životov. Kedy, keď nie teraz, v zime, je pravý čas? Prinášame vám niekoľko jeho myšlienok, ktoré by vás mohli motivovať k zmene prístupu k chladu, a aj k priamemu kontaktu s ním. Nech sa páči:

Využite chlad ako učiteľa, ako nádherné zrkadlo, ktoré vám ukáže spôsob, ako ísť do hĺbky svojej mysle. Dovoľte chladu byť vaším učiteľom.

Chlad je neúprosný, ale spravodlivý.

Vďaka ľadovej vode sa naučíme lepšie zvládať akýkoľvek stres, psychický aj fyzický. Spočiatku to možno bolí, no zvyknete si a neskôr si to priam obľúbite.

Chlad preniká za hranicu mysle, vonkajších vplyvov a zvykov, komfortnej zóny aj našich slabostí. Posilňuje nás.

Studená sprcha každý deň vás udrží naďaleko od doktora.

V ľadovom kúpeli nie sú despotickí šéfovia ani bolestné rozvody. Šéfom je studená voda.

Chlad ukazuje cestu k duchovnosti mysle, pokoju, s ktorým sa dá čeliť hocijakému stresu. Táto duchovnosť je mimo ega a vyživuje dušu.

...praveká predstava, že chlad je náš nepriateľ a treba s ním bojovať ohňom, v jaskyni... Netreba bojovať s ničím, teda okrem našich vlastných predsudkov a strachu.

Nežijeme v prírode, ale v protiklade k nej. Stratili sme spojenie s prírodou, pretože si myslíme, že jej môžeme vládnuť.

Keď si zvyknete na kontakt s chladom, dokážete cvičiť vonku v chlade bez trička, bez topánok, iba v šortkách. Po 15 minútach chlad prestanete vnímať, čo je znakom, že sa váš cievny systém prispôsobil. Máme to vrodené, no vyhľadávaním pohodlia sme sa odcudzili prirodzenému a optimálnemu stavu nášho cievneho systému.

V chladnej vode a dýchaní som našiel, čo som hľadal: pokoj mysle, mier a pozitívnu energiu.

Studené sprchy sú bránou k toku, k energii, k pokoju. Vďaka nim zistíte, že myseľ je silnejšia než telo.

Chcem ľuďom predovšetkým pomôcť, aby prehĺbili svoju vnútornú silu. Odhodlanie je základ.

Viete, čo potrebuje šťastný človek? Nič. Pretože je šťastný.

Tak, ako v kritických časoch ťažko nájdete človeka bez viery, ani v ľadovej vode nenatrafíte na pochybovačov. Ak do nej vojdete, určite aspoň trochu veríte. Keď však dosiahneme stav bez myšlienok, obklopujú nás iba pocity, silné pocity, také, ako v základoch viery. Ostane iba láska. A tá funguje ako samostatná životná sila.

Nie som superhrdina ani guru. Všetko, čo dokážem, môžete dokázať tiež.
(Zdroj: Instagram Wima Hofa, kniha Metóda Wima Hofa)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >