Otcovia kedysi a dnes. Nájdite päť rozdielov

Patricia Poprocká, 14. septembra 2023 o 06:21

„Veď počkaj, keď otec vytriezvie, ten ti dá!“ Hláška z komédie Slnko, seno, jahody vcelku vystihuje niekdajšie rozdelenie rodičovských rolí tak, ako si ho pamätá väčšina dnešných dospelých. Otec – hlava rodiny ide ráno do práce, ktorú zavŕši návštevou pohostinstva, doma „zaslúžene“ odpočíva a manželke pomáha s výchovou detí najčastejšie vtedy, keď treba ukázať tvrdú ruku a „chlapskú“ autoritu.

Otec v kuchyni nie je dnes nič výniomočné.

Foto: shutterstock.com

Dnes je situácia, našťastie, iná a úloha otcov sa v priebehu desaťročí zmenila. V čom sú dnešní otcovia iní než kedysi a o čo všetko to obohacuje život?

Spolu od narodenia

Kým pred desaťročiami otec čakal na telefón, kde mu oznámili narodenie dieťaťa, ktoré si mohol vidieť o pár dní cez sklo v pôrodnici, dnes majú otcovia možnosť byť priamo pri narodení svojho potomka. Prežiť prvé okamihy s bábätkom je čarovná chvíľa, ktorá ich zbližuje s dieťaťom i partnerkou a prirodzene nastaví do otcovskej úlohy. Napomáha k tomu aj kontakt koža na kožu, ktorý v niektorých pôrodniciach už umožňujú aj otcom.

Vytváranie zázemia

Ani obdobie šestonedelia nie je niečím, čo otec potrebuje prespať v obývačke, aby ho nerušilo nočné budenie dieťaťa a on mohol ísť vyspatý ráno do práce. Dnešné zákony umožňujú otcom zobrať si z práce voľno a byť v prvých dňoch a týždňoch oporou, predovšetkým žene. Existuje inštitút otcovskej dovolenky, ktorá im umožňuje byť doma za finančnej podpory štátu. Okrem toho sú dnes možnosti na prácu z domu, resp. voľnejší pracovný čas, čiže podmienky na budovanie vzťahu otca a dieťaťa sú oproti minulosti neporovnateľne lepšie a mnohí otcovia to aj využívajú.

Vzťahy a vzory

Dnes je normálne, ak otec dokáže dieťa prebaliť, okúpať, ide s ním na ihrisko, prechádzku a keď je staršie, tak aj na iné aktivity či výlety. Nie preto, že by museli, jednoducho si chcú otcovstvo a prvé rôčky svojho potomka užiť. Aj takzvané „pánske jazdy“, čo znamená, že skupina mužov si vyrazí na pár dní za zábavou, sa dnes už neraz menia na „otcovské“ jazdy – je teda bežné, že sebou berú aj svoje ratolesti. Je to dobré pre každého člena rodiny – prehĺbi sa vzťah dieťaťa s otcom, oddýchne si matka a dieťa získava nezabudnuteľné zážitky.

Zapájanie do starostlivosti

Je tiež úplne prirodzené, že sa otec s dieťaťom učí do školy, ide s ním k pediatrovi, dokážu navariť aj večeru alebo pomôcť s upratovaním. Neznamená to, že taký chlap nie je chlap, skôr naopak. Byť plnohodnotným rodičom je dnes „in“, ale predovšetkým je to niečo, čo potrebujú deti a vlastne celá rodina pre šťastnejší život. Delenie povinností, resp. spoločný rodinný život so všetkými povinnosťami i zábavami vytvára lepšie vzťahy medzi partnermi, následne láskyplné prostredie, v ktorom vyrastajú deti a ktoré si tak odnášajú dobré vzory do vlastného života.

Otec učiteľ

Neznamená to ale, že otcovia zabúdajú na typické chlapské činnosti, ich mužský prvok v rodine zostáva rovnaký. Akurátže nie je prezentovaný tým, že otec ide na pivo a po návrate domov dá deťom „výchovnú“, ako bolo opísané na začiatku článku. Otcovia sú dnes tými, ktorí svoje deti zaúčajú do chlapských robôt ako kosenie, umývanie auta, šoférovanie či opravy v domácnosti. A áno, zoberú ich sebou aj na futbal, rybačku či iné „chlapské“ podujatie. S deťmi sa častejšie rozprávajú, poradia, a keď treba, aj zachovajú tajomstvá. Skrátka sú otcovia na svojom mieste.

Samozrejme, vyššie uvedené neplatí na všetky rodiny. Článok hovorí o všeobecných trendoch, ktoré sa dostávajú do rodinného života. Stále sú rodiny, ktoré sa potýkajú s domácim násilím, alkoholizmom či ďalšími problémami, a žiaľ, nie je ich málo. O ich ťažkostiach a dopade na detskú psychiku rozprával psychiater Igor Škodáček v rozhovore Aj deti dokážu vyhorieť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >