Očkovanie po novom. Aké zmeny nastanú v budúcom roku

SITA, 17. decembra 2019 o 04:52

O šesť rokov skôr než doteraz dostanú deti druhú dávku vakcíny proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR). Kým dnes ju deti dostávajú v 11 rokoch, po novom sa majú očkovať už päťročné deti.

Namiesto v 11 rokoch dostanú druhú dávku tzv. MMR vakcíny už päťročné deti.

Foto: shutterstock.com

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že sa tak zlepší prevencia a kontrola týchto ochorení. Aplikovanie prvej dávky očkovacej látky MMR sa naďalej bude vykonávať v 15. až 18. mesiaci života, spresní sa však vek podania prvej dávky, a to najskôr prvý deň 15. mesiaca života. Zmeny v očkovacom kalendári sú súčasťou novelizovanej vyhlášky ministerstva zdravotníctva.

„K novele vyhlášky sme pristúpili z dôležitého dôvodu, a to aby poslednú triedu predškolských zariadení, do ktorej bude dochádzka od septembra 2020 povinná, navštevovali deti kompletne očkované dvoma dávkami očkovacej látky proti osýpkam, mumpsu a ružienke. Týmto krokom sa zníži riziko vzniku a šírenia osýpok v detských kolektívoch a posilní sa ochrana zdravia detí," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Druhou dávkou očkovacej látky proti MMR sú dnes očkované už v piatich rokoch napríklad deti z Dánska, Grécka, Írska, Veľkej Británie či Španielska. Úpravu navrhla aj Pracovná skupina pre imunizáciu po zhodnotení laboratórnych výsledkov Imunologického prehľadu v SR realizovaného v roku 2018. Tie ukázali, že kým podiel trojročných detí s ochrannou hladinou protilátok je 97,24 %, vo vekovej skupine 5 – 9 ročných detí je to 93,46 %.

Výsledky Imunologického prehľadu z roku 2018 možno podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa považovať za uspokojivé, avšak rozhodnutie presunúť aplikáciu druhej dávky očkovacej látky proti MMR do 5. roku života považuje vzhľadom na nedávne epidémie osýpok na Slovensku a v Európe za potrebné. „V epidémiách osýpok chorľavejú najmä deti, teda najzraniteľnejšia skupina populácie. V súčasnom období klesajúcej zaočkovanosti v SR a v štátoch EÚ, ako aj vzhľadom na zvýšenú migráciu a cestovanie, nám podanie druhej dávky očkovacej látky proti MMR v piatom roku života zabezpečí väčšiu a efektívnejšiu ochranu detí proti osýpkam," uviedol Mikas.

Deťom, ktoré budú mať v budúcom roku viac ako 5 rokov, bude druhá dávka očkovacej látky proti MMR podaná v 11. roku života ako doteraz. Pôjde o deti narodené od 1. januára 2010 do 31. decembra 2015. Od roku 2026 sa bude pokračovať už iba povinným pravidelným očkovaním detí v 15. - 18. mesiaci a v 5. roku života.

Pomoc štátu pri nežiaducich účinkoch

V súvislosti s povinným očkovaním a nežiaducimi účinkami sa pripravuje návrh zákona, podľa ktorého by mal štát v prípade poškodenia zdravia pomôcť rodinám. Týmto krokom chce bojovať proti odporcom očkovania, dať najavo, že za bezpečnosťou vakcín stojí a mimoriadne prípady je pripravený riešiť.

Odškodnenie by sa mohlo týkať napríklad prípadov ako anafylaktický šok, poruchy vedomia, zápal nervov, tiež náhrada za bolesť, sťaženie spoločenského uplatnenia, náhrada nákladov na starostlivosť o zdravie poškodeného, za starostlivosť o jeho osobu a za nemajetkovú ujmu. Lekári upozorňujú na náročnosť, takmer nemožnosť dokazovania, či k poškodeniu zdravia došlo naozaj očkovaním. Návrh zákona o náhrade ujmy na zdraví spôsobenej povinným očkovaním pripravuje rezort zdravotníctva spolu s Úradom verejného zdravotníctva.
(odu)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >