Meningokok ohrozuje najmä najmenších, v tomto roku má na svedomí už tri deti

SITA, 10. novembra 2019 o 04:58

Štyri úmrtia z celkového počtu 27 invazívnych meningokokových ochorení evidujú na Slovensku zdravotníci od začiatku tohto roka do 1. októbra.

Ochranou proti chorobe je očkovanie.

Foto: Shutterstock.com

Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica Mária Tolnayová, v troch prípadoch išlo o deti do jedného roka. Jeden prípad sa týkal osoby vo veku 45 až 55 rokov.

Najvyššia chorobnosť je dlhodobo evidovaná u detí do štyroch rokov. Pomôcť môže očkovanie, ktoré však na Slovensku poisťovne nepreplácajú.

V roku 2018 bolo u nás hlásených 37 invazívnych meningokokových ochorení. Okrem zápalu mozgových blán išlo v niektorých prípadoch aj o otravu krvi. Najvyššia chorobnosť bola v Prešovskom kraji a rovnako ako v predchádzajúcich rokoch sa týkala detí do štyroch rokov. Hlásených bolo šesť úmrtí, v piatich prípadoch išlo o deti do troch rokov a v jednom o osobu vo veku 55 až 65 rokov.

Meningokoková meningitída je život ohrozujúce ochorenie, ktoré môže byť spočiatku ťažko rozpoznateľné. Vyvolávateľom je opúzdrená baktéria – meningokok, ktorý má viac typov.

„V Európe vrátane Slovenska vyvoláva najčastejšie ochorenie meningokok skupiny B a C. Začiatok meningokokového ochorenia je náhly, pridružia sa silné bolesti hlavy, vysoké horúčky, vracanie a kŕče. Typickým príznakom zápalu mozgových blán je stuhnutie šije. U najmenších detí, ktoré nemajú ešte zrastenú fontanelu (väzivové spojenie na hlave novorodenca), je výrazným prejavom jej vyklenutie," objasnila príznaky a dôsledky ochorenia Jana Kerlik z Odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

„Pri meningokokovej meningitíde sa objavujú na tele červenofialové škvrny v dôsledku krvácania malých ciev do kože. Ochorenie môže vyústiť do otravy krvi, zanechať trvalé zdravotné následky, prípadne skončiť fatálne,“ dodala s tým, že rýchly zásah lekárov a včasné podanie antibiotickej liečby sú veľmi dôležité.

V rámci prevencie je dostupné očkovanie, ktoré však na Slovensku nie je preplácané poisťovňami. V Českej republike bol schválený návrh, podľa ktorého by sa už od budúceho roka malo plne hradiť očkovanie proti meningokokom u detí do jedného roka.

„Aj keď chorobnosť na meningokokovú meningitídu u najmenších detí je u nás približne rovnaká ako v ČR, takáto možnosť je na Slovensku zatiaľ v nedohľadne. V rámci Európy je očkovanie proti meningokokovej meningitíde súčasťou národných očkovacích plánov v 14 krajinách, pričom bol pozorovaný pokles výskytu meningokokových ochorení u detí po zavedení očkovania,“ doplnila Tolnayová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >