Oči deťom treba chrániť aj v zime. Na TOTO nikdy nezabudnite!

pt, TASR, 2. januára 2024 o 06:06

V lete nie je o čom – ostré slnečné lúče nás neraz doslova nútia chrániť si pred nimi zrak okuliarmi alebo aspoň tienidlom. Viete ale, že aj zima predstavuje pre naše oči veľkú záťaž?

Slnečné okuliare by v zimnej výbave deťom nemali chýbať.

Foto: Miriam Poprocká

Hoci je slnka menej a denné svetlo je kratšie i tlmené, UV žiarenie nevymizne, pretože jeho značná časť sa odráža od zeme, najmä ak je pokrytá snehom. Pre oči sú náročné aj uzavreté vykúrené priestory či prechody zo studeného do teplého prostredia, no a v neposlednom rade vždy prítomná elektronika.

Že je zrak extrémne namáhaný, pocítime to vo forme podráždenia, svrbenia a pálenia očí, ale aj prostredníctvom bolestí hlavy, celkovej únavy a vyčerpania. Oči tiež môžu produkovať viac sĺz ako inokedy.

Ochrana pred UV žiarením zostáva aj v chlade rovnaká ako v lete – pomocou slnečných okuliarov. Nevyhnutné sú na snehu a za jasného počasia, svoje o tom vedia horolezci či lyžiari. „Kvalitné sú tie, ktoré dokážu zachytiť 99až 100% UV žiarenia. Ich nosením tak zabraňujeme vzniku takzvanej snežnej slepoty, ktorá výrazne dráždi oči a poškodzuje spojovku,“ vysvetľuje farmaceutka Adriána Fechová z lekárne Dr. Max v Sabinove. Určite ich teda nezabudnite pribaliť do batožiny na lyžovačku. Ak sa vyčasí, slniečko na horách v kombinácii so snehom vie spôsobiť naozaj veľké nepríjemnosti.

Čo sa týka pocitu suchých očí v prekúrených priestoroch, ten sa prejavuje dráždením, akoby mal človek v oku piesok alebo nejaký predmet. Príčinou je rýchlejšie odparovanie sa sĺz v takomto prostredí. Čo s tým? Odborníčka odporúča zvlhčovanie vzduchu. Niekedy postačí prosté položenie mokrého uteráka na radiátor, prípadne zvlhčovače vzduchu, no a ak už nič nepomáha, tak prípravky na zvlhčenie očí.

Ochranu v zime potrebujú aj detské oči. Ako sme už na ahojmama.sk informovali, slnečné okuliare potrebujú už deti od šiestich mesiacov. Dôležité je, aby boli v poriadku. Nemali by byť teda príliš tmavé, poškrabané, zamazané ani inak poškodené. Ako vysvetlila oftalmologička MUDr. Slavomíra Hercová z Polikliniky ProCare Betliarska v Bratislave, pre správny vývoj detského videnia je úplne zásadné, aby oči dostávali čo najkvalitnejší obraz okolitého sveta. „Videnie musí byť čo najjasnejšie, intenzívne farebné, ostré a ideálne rovnaké pre obidve oči,“ spresnila.

Ako vybrať vhodný UV filter?

Ľudia si ho časta zamieňajú s farbou skiel. Nie je však pravdou, že čím tmavšie sklá, tým vyššia ochana. „Na každodenné použitie a ochranu sa najviac hodí sivá, hnedá alebo zelená farba okuliarových šošoviek,“ vraví Slavomíra Hercová. Okuliare pre deti by mali disponovať UV filtrom s hodnotou 400 nanometrov. „To je riziková vlnová dĺžka ultrafialového žiarenia, pred ktorým je s takýmito okuliarmi zrak dieťatka dobre chránený. Môžete si vybrať spomedzi piatich kategórií filtrov, pričom pre deti sú ideálne 2 a 3 a pre tie najmenšie 4,“ vysvetľuje lekárka.

Stupnica UV filtrov:
0 – bezfarebný alebo veľmi svetlý filter
1 – svetlý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 43 – 80 %)
2 – stredne tmavý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 18 – 43 %)
3 – tmavý filter (priepustnosť viditeľného žiarenia 8 – 18 %), vhodný na bežné nosenie;
4 – veľmi tmavý filter, ideálny na pobyt pri mori alebo v horách, ale skresľuje vnímanie farieb (priepustnosť viditeľného žiarenia 3 – 8 %)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >