Lyže skúšajte už v byte. Deväť tipov, ako si lyžovačku s deťmi užiť čo najlepšie a bez fňukania

Patricia Poprocká, 27. decembra 2018 o 16:01

Zimná lyžovačka je fantastickým relaxom počas vianočných sviatkov. V krásnom prostredí hôr na čerstvom vzduchu človek žije naozaj iný svet. S malými deťmi to však nie je vždy len krásna zasnežená idylka. Mnohí o tom vedia svoje, keď potomok fňuká, že mu je zima, prípadne že nechce lyžovať, alebo je hladný... Recept na odstránenie všetkých problémov neexistuje, je tu však niekoľko tipov, ako lyžovačku s deťmi čo najlepšie užiť.

Nech je lyžovačka pre deti zábavou.

Foto: Patricia Poprocká

Začnite s prípravami už na suchu


Je dobré, ak dieťa pred prvou lyžovačkou má už odskúšanú výstroj. Nech vie, aké je to mať na hlave prilbu, či na nohách lyžiarky. Pokojne ho nechajte pobehať si v nich po byte, aby si nohy zvykli na spevnenie, iný pohyb, iný sklon. Pripnite mu aj lyže, nech s nimi chodí po koberci. Napokon, prvé pohyby, ktoré sa na lyžiach učia najmenší lyžiari sú práve kroky.

Nevzbudzujte strach vopred


Je veľká zima? Sneží? Fúka? Prší? Samozrejme, najlepšie počasie na lyžovačku je mierny mráz, ktorý udržiava pevnú podložku a slniečko, ktoré zvyšuje pocitovú teplotu. To sa však objednať vždy nedá. Takže aj pri nepriaznivejších podmienkach platí, že kým počasie nebude problémom pre vás, nebude ani pre dieťa. Extrémny vietor či mínus 15 stupňov už dieťa bude pociťovať ako nekomfort, ktorý treba riešiť teplejším oblečením, ochranným krémom, či častejšou návštevou vykúrenej reštaurácie. Pri bežnom zimnom počasí však pamätajte, že kým vy nedáte najavo vlastné obavy, dieťa sa bude zaujímať o lyže, vlek, ratrak, sánky, deti okolo viac než o počasie... Ak nevie, že by s niečím malo mať problém, nebude ho mať.

Hurá, ide mi to!

Foto: Patricia Poprocká

Nechajte ho starať sa o seba


Neobskakujte dieťa hneď, ako na parkovisku vystúpite z auta. Nechajte ho, nech si vyskúša samé, čo dokáže, na čo si trúfne, zapájajte ho do príprav. Ťažké lyže asi neodnesie, môže však pomôcť pri ich rozbaľovaní, prípadne môže si skúsiť k vleku priniesť aspoň jednu lyžu alebo vaše paličky. Rovnaký prístup zachovávajte aj na lyžiach. Buďte pri dieťati, pripravení pomôcť, najprv ho však nechajte skúsiť samé, čo dokáže. Ak spadne, nebehajte hneď k nemu a nezdvíhajte ho zo zeme. Ani nejajkajte. Naopak, pokojným prístupom dajte najavo svoje očakávanie, že sa zvládne postaviť sám.

Nemajte veľké očakávania


Ak sa raz vyberiete na lyže s deťmi, nečakajte, že si zalyžujete tak, že od únavy budete padať z nôh. Ak sú deti väčšie a majú čo to nalyžované, tak možno áno. Ak však máte začiatočníka, s ktorým trávite čas na detskom kopčeku v lyžiarskej škole, z nôh možno padať budete skôr od skákania okolo neho. Riešením je zveriť dieťa do rúk inštruktorovi, ktorý dieťa naučí správnym základom a vy si za tú hodinku stihnete urobiť aspoň niekoľko jázd. Ďalšou možnosťou sú starí rodičia alebo iní kamaráti, s ktorými sa môžete pri varovaní dieťaťa prestriedať.

Nenúťte byť dieťa na lyžiach dlho


Dieťa nedokáže dlho udržať koncentrovanú pozornosť. Hodinka, dve, to je už niekedy nadmerný úspech. Pre malé deti, ktoré s lyžovačkou začínajú, niekedy postačí aj trištvrte hodina. Dieťa si určí samé, čo ako dlho zvládne. Niekedy prospeje medzi činnosťou aj krátka prestávka, počas ktorej sa s ním napríklad poguľujete, vyváľate v snehu či vyskúšate iné atrakcie lyžiarskeho strediska. Skrátka, dieťa musí cítiť, že lyžovačka je hra ako každá iná, ktorú sa môže hrať, nie musí.

Zabávajte sa


Nie nasilu, nie za každú cenu. Ak však dieťa chce vyskúšať, aké je to padnúť do snehu, nechajte ho, aj keď vy by ste ho radi naučili práve zastavovať alebo urobiť oblúčik. Dieťa sa bude zlepšovať len v tom, čo samé chce. Potrebuje mať pocit voľnosti a zábavy. Takže: Pokojne ho nechajte ho popadať si do snehu a potom ho môžete skúsiť naviesť na to, čo chcete vy. Napríklad: „Výborne, popadali sme si, a teraz skúsme toto, čo ti ukážem ja.“

Zasnežená rozprávka.

Foto: Anton Boris

Majte poruke teplý čaj a niečo pod zub


Teplý čaj a zákusok z vianočných zásob snáď nikde nechutia lepšie než na kopci po dobre vykonanej práci. Príjemne zahrejú a doplnia energiu po lyžiarskej námahe. Navyše sa vyhnete kupovaniu predražených a nie vždy kvalitných jedál a nápojov z bufetov. Čaj a desiata niekedy poslúžia aj ako falošná motivácia: „Ešte toto tu zlyžujeme a ide sa na prestávku.“

Nechajte ho sedieť


„Au, padol som! Nebudem lyžovať!!!“ Ak sa dieťaťu niečo nepáči, alebo si vypne lyže, neprehovárajte ho. Dohodnite sa, nech si oddýchne, niekde vás počká a zatiaľ sa venujte sebe, choďte si zalyžovať vy. Ak ho lyžovačka baví, skôr či neskôr sa k vám pridá. Musí však na to prísť z vlastnej vôle, nie na základe vášho pokynu.

Nebojte sa lyžiarskeho inštruktora


Ak je dieťa úplný začiatočník, je neľutuje peniaze na inštruktora v lyžiarskej škole. Je to to najlepšie, čo môžete urobiť. Vyhnete sa nahnevaným scénam, získate čas pre seba a istotu, že vaše dieťa dostáva správne základy pod vedením odborníka. Navyše, veľa rodičov má problém s učením svojich detí, tie ich jednoducho nepočúvajú. Cudzí učiteľ je pre nich zaujímavejší, navyše im dodáva vo vlastných očiach dôležitosť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >