Keď má dieťa zápal spojoviek, do kolektívu nesmie. Viete, ako mu správne nakvapkať do očí?

Gabriela Bachárová, 21. júna 2022 o 04:30

Po hnačkovitých ochoreniach a ovčích kiahňach sa medzi deťmi v poslednom období rozmohlo ďalšie ochorenie – zápal očných spojoviek. Jeho liečba zväčša nebýva náročná, pediatri však rodičov žiadajú, aby dieťa neposielali do kolektívu predčasne, pretože by mohli chorobu ďalej roznášať.

Oko je zázračný orgán nášho tela, treba si ho chrániť doslova ako oko v hlave.

Foto: Shutterstock.com

Očná spojovka je priezračná blanka pokrývajúca povrch oka a vnútornú stranu viečok. Plní dôležitú funkciu: hlien, ktorý vyrába, umožňuje pohyb očnej buľvy. Pôvodcom zápalu spojoviek, odborne povedané konjuktivitídy, môžu byť baktérie, vírusy, plesne, chlamýdie, ale príčinou niekedy býva alergén z vonkajšieho prostredia alebo nadmerne suchý povrch oka napríklad v dôsledku častého pozerania do elektronických zariadení. Zápal na podklade chemického dráždenia zasa môže vzniknúť kvôli smogu, cigaretovému dymu, chemickým výparov či používaniu mydla.

Príznaky sú ľahko rozpoznateľné – začervenanie, rezanie, slzenie, svrbenie. Dieťa má pocit cudzieho telesa v oku, najčastejšie piesku, a nemusí dobre znášať svetlo. Symptómom je i časté mrkanie. Z oka niekedy vyteká hnis či biely sekrét.

Očičko môže byť zalepené, a to najmä ráno po prebudení, svedčí to o bakteriálnom pôvode zápalu. Niekedy zápal prejde bez liekov na predpis, pomôcť môžu voľne dostupné dezinfekčné kvapky, ale ak problém pretrváva viac ako tri dni a horší sa (zelený alebo žltý hnis, veľká bolesť), určite navštívte lekára, ktorý vám môže predpísať antibiotické či antivírusové kvapky alebo masť – podľa toho, o akého pôvodcu choroby ide. Ak za zápal môžu chlamýdie, predpisujú sa okrem antibiotických kvapiek aj antibiotiká podávané ústne. Nákaza chlamýdiami býva typická hlavne u novorodencov, ktorí sa infikujú pri prechode pôrodnými cestami.

Žiadna škôlka ani pieskovisko

„Zápal spojoviek je infekčná choroba a platí, že po dobu liečby sa do škôlky nechodí! Kvapky sa kvapkajú tri- až štyrikrát denne po dobu minimálne piatich dní. Viem, že po dvoch troch dňoch podávania je zvyčajne pokoj a oči sú ako zrkadlá. Ale vydržte to a skúste liečbu dokončiť,“ uvádza detská lekárka Martina Milkovičová, autorka blogu Pediatria s úsmevom. To samozrejme neznamená, že dieťa musíte doma držať v perinách, von na prechádzku určite môže. Ale tam, kde je viac detí, na ihrisko či ku kamarátke s deťmi, by celkom určite ísť nemalo. Najmä zápal spojoviek, ktorý má vírusový pôvod, je vysoko nákazlivý a môže v kolektívoch vyvolať menšie epidémie.

Ak má dieťa očko veľmi zalepené, môžete doň pred aplikáciou antibiotických kvapiek aplikovať kvapky s antiseptickým účinkom, v lekárni sú dostupné bez predpisu, a opatrne vyčistiť. „Oči čistíme vždy smerom k vnútornému kútiku oka. Potom do očí nakvapkajte antibiotické kvapky,“ radí pediatrička. Ako sa to presne robí? Zdá sa to jednoduché, no správnu techniku kvapkania nie každý ovláda.

Ešte pred samotným kvapkaním by si mal rodič poriadne umyť ruky. Očné kvapky, ktoré pred použitím vždy poriadne pretrepte, sa majú správne kvapkať  do spojovkového vaku, čo je priestor medzi spodným viečkom a samotným okom. Dieťa si zakloní hlavu dozadu, očami sa pozerá smerom hore. Rodič mu poodhrnie spodné viečko, čím sa vytvorí akési vrecko na zachytenie kvapiek. Dajte pozor, aby sa žiadna časť fľaštičky nedotkla oka ani viečka, pretože tak by sa mohli do kvapiek preniesť baktérie. Po nakvapkaní si dieťa zavrie oko a rodič mi na jednu či dve minúty drží slzný kanálik v mieste, kde sa stretáva viečko s nosom. Účelom je, aby sa kvapky vstrebali v oku a neodtiekli do nosa. Ak niečo vytieklo von na tvár, jemne to utrite.

Trošku inak sa nanáša očná masť či gél, a to od kútika oka smerom von. Po aplikácii je treba oko zavrieť a pohybovať očnou buľvou, aby sa prípravok rovnomerne dostal do celej spojovky. Môže sa stať, že použitie masti zhorší videnie, odporúča sa preto nanášať ju vždy večer či na noc. Okrem liekov sú dôležité aj režimové opatrenia – nepozerať do obrazoviek, vyhnúť sa slnku, vetru, prievanu.

Ako zápalu spojoviek predísť?

Nie vždy sa to dá, keďže zápal sa šíri aj kvapôčkovou cestou z horných dýchacích ciest. Naučte však dieťa, že sa nemá zbytočne dotýkať očí, pretože si tam môže preniesť nákazu. Je dôležité používať vlastný uterák, vlastný krém a ďalšie hygienické a kozmetické prostriedky. Dbajte na to, aby dieťa príliš dlho nepozeralo na obrazovku televízie, monitor počítača či displej mobilného telefónu. Pri dlhšom pobyte vo vode je vhodné používať plavecké okuliare. Nezabúdajte ani u detí na slnečné okuliare. Nevhodná je klimatizácia.

Alergický zápal spojoviek
Vyskytuje sa často sezónne, spolu s ďalšími príznakmi alergie, najmä nádchou. Chronický celoročný výskyt sa týka takzvaného atopického zápalu spojoviek, ktorý je spojený s alergickými reakciami na roztoče, prach či zvieraciu srsť. Na liečbu sa používajú kvapky s obsahom antihistaminika. Ak to nepomáha, podávajú sa antihistaminiká aj ústne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >