Nový portál radí chorým na Covid-19, ako sa liečiť doma a kedy už treba pomoc. E-mailom prídu osobné odporúčania

Gabriela Bachárová, 3. marca 2021 o 05:00

Ak dnes ochoriete na Covid-19, nemáte veľa možností, ako sa dostať k lekárovi. Praktici väčšinou ordinujú len telefonicky, odborné vyšetrenia (napríklad röntgen pľúc) tiež nie sú bežne dostupné. Od chorých na koronavírus dáva zdravotníctvo akoby ruky preč.

Zvládneme to ešte doma alebo je už čas volať pomoc?

Foto: Shutterstock.com

Zásadnejšej pomoci sa nakazený, žiaľ, dovolá, len ak je mu už veľmi zle a zavolá si záchranku. Ak by sa mu pritom niekto venoval včas, nemuselo by k závažnému stavu prísť a nemusel by bojovať o život (napríklad včasné podanie antibiotík).

V čase, keď sú mnohí pacienti doslova vydaní chorobe napospas, vznik nový portál CovidHelper.sk, ktorý chorého navedie, akú konkrétnu pomoc potrebuje a varuje ho, ak si už doma nevystačí a potrebuje lekársky zásah.

„Nemocnice a primárna ambulantná sféra sú čoraz viac zaťažené nárastom počtu covid pozitívnych pacientov. Pacienti s ťažkosťami sú nielen v akútnej fáze ochorenia, ale aj v štádiu po prekonaní a ešte vyžadujú starostlivosť všeobecného lekára alebo špecialistu. Veľmi rada som prispela svojimi medicínskymi vedomosťami a skúsenosťami z praxe pri tvorbe prezentovaných odporúčaní,“ uviedla Adriana Šimková, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo dospelých. CovidHelper využíva odborné stanoviská a odporúčania popredných svetových aj slovenských zdravotníckych inštitúcií.

Web CovidHelper.cz je rozdelený na tri časti: Mám Covid, Mal/a som Covid, Mám možno Covid. Princíp je, že odpoviete na stanovené otázky a následne vám príde e-mail s radami, čo robiť práve vo vašom prípade. Ak kliknete napríklad na možnosť Mám Covid, portál sa vás opýta, akým druhom testu bola choroba potvrdená, kedy ste sa testovali a z akého dôvodu.

Ďalej tvorcov webu zaujíma, aké má chorý príznaky (horúčka, kašeľ, bolesť svalov či hlavy, strata čuchu a chuti, hnačka, nutnosť nadýchnuť sa po každom slove, dusenie sa, bolesti na hrudi, sťažené dýchanie, znížený výdaj moča a podobne). Pacient (či jeho blízky, ak on sám nemôže) vyplní aj údaj o frekvencii pulzu a dychu, telesnej teplote, hladine kyslíka v krvi (každý chorý by mal mať doma pre istotu pulzný oxymeter, ktorý zmeria nasýtenosť kyslíka jednoduchým priložením prístroja na prst) a tlaku (domáci tlakomer je tiež veľmi vhodná pomôcka).

Ďalšia otázka znie, aké vitamíny či lieky už nakazený užíva (vitamíny C a D, zinok, Coldrex, Stoptussin, Ambrobene, Bromhexin, Erdomed, kolostrum, lieky na horúčku a iné). CovidHelper si vypýta aj osobné údaje (rok narodenia, pohlavie, výška, váha, kraj, kde sa momentálne nachádzate) a rizikové faktory, ktoré môžu zhoršovať priebeh Covidu-19 (srdcovocievne choroby, kosáčiková anémia, pľúcne ochorenia, cukrovka, onkologické ochorenie, chronické ochorenie obličiek, fajčenie, tehotenstvo, liečba potlačujúca imunitu). Po zadaní kontaktného e-mailu vám prídu personalizované odporúčania, ako by ste sa mali doma liečiť a kedy je už nutné volať odbornú pomoc.

Veľa ľudí má po prekonaní Covidu-19 dlhotrvajúce zdravotné problémy rôzneho charakteru. Pre nich je určený druhý dotazník. „Väčšina ľudí prekoná covid bez následkov, ale približne každý desiaty človek pociťuje následky aj o niekoľko týždňov až mesiacov neskôr. Ide o nepríjemnú, ale nie výnimočnú situáciu. Položíme vám niekoľko otázok. Cieľom je zmapovať váš zdravotný stav po prekonaní covidu a ak máte pretrvávajúce problémy, poradiť s ich riešením,“ uvádza portál. Pre ľudí, ktorí koronavírus možno majú, ale nie sú si istí, poskytuje stránka informácie, ako sa choroba najčastejšie prejavuje.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >