Hlávkový šalát. Zdravý aj chutný.
Foto: Shutterstock.comHlávkový šalát je veľmi stará plodina a popularitu si drží naprieč stáročiami. Vedeli ste, že šalát objavili a pestovali už starí Egypťania? Dokonca využívali aj semená tejto zeleniny na výrobu olejov. Neskôr šalát spoznali aj Gréci a Rimania. V 18. storočí už bolo rozšírené jeho pestovanie po celej Európe. Dnes si môžeme vybrať z rôznych kultivarov hlávkového šalátu – cukrový, červenkastý, kučeravý, svetlozelený alebo ľadový šalát.
Hlávkový šalát je na jar aj v lete súčasťou takmer každého zeleninového tanier alebo aspoň vizuálnym spestrením pokrmov. Jeho hodnota je však väčšia ako len ozdobná, pretože obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. „Ukrýva sa v ňom množstvo vitamínov – B1, B2, B6, B9, C, E, K a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny,” hovorí Katarína Blažová z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
„Konzumácia šalátu nám môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilní náš imunitný systém, odstráni únavu, podporí okysličenie buniek, zabezpečí lepšie zužitkovanie bielkovín v našom organizme, posilní nervy a pre nízky obsah kalórií pomôže aj pri redukcii hmotnosti. Čím je šalát tmavší, tým viac obsahuje antioxidantov a tie zabraňujú vzniku zápalových procesov,” informuje odborníčka.
Vitamín C a betakarotén v šaláte chránia a posilňujú cievy, zlepšujú prietok krvi a tým zabraňujú vzniku infarktu. Draslík prítomný v hlávkovom šaláte znižuje krvný tlak a výhodný pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín má priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny HDL cholesterolu, takzvaného dobrého cholesterolu, a zároveň na zníženie hladiny LD, zlého cholesterolu.
Je štúdiami preukázané, že zelená zelenina znižuje riziko vzniku diabetu druhého typu. Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Odporúčaný je najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín. Vyznačuje sa aj obsahom lactucaxantínu, čo je antidiabetický karotenoid, ktorý znižuje hladinu glukózy.
Relaxačné účinky
Pri rozrezaní šalátu je vidno bielu tekutinu, ktorá obsahuje lactucarium, látku, ktorá má relaxačné a spánok vyvolávajúce účinky podobné ako pri pôsobení ópia. Nemusíte sa však báť vedľajších účinkov, upokojuje správe na sociálnych sieťach bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva.V šaláte sa nachádza aj látka nazývaná zeaxantín, ide o antioxidant, ktorý zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. V kombinácii s luteínom, ktorý je v ňom tiež prítomný, znižuje vznik katarakty, teda sivého zákalu. Prajeme vám dobrú chuť s hlávkovým šalátom.