Soliť na začiatku či konci varenia? A kedy mäso, strukoviny či vnútornosti?

Gabriela Bachárová, 19. januára 2023 o 04:55

Bez soli si varenie nedokážeme predstaviť, no len málokto perfektne ovláda pravidlá jej používania. Vedeli ste, že mäso určené na dusenie je dobré osoliť ešte pred tepelnou úpravou a pri varení cestovín sa s týmto zvýrazňovačom chuti nemá šetriť?

Viete správne soliť?

Foto: Shutterstock.com

Prvá a tá najzásadnejšia rada, ako soliť, znie: ak chcete získať výraznú chuť pripravovaného jedla, avšak bez prílišného dôrazu na slanosť, použite soľ na začiatku varenia. Lepšie sa tak spojí s jednotlivými surovinami a prenikne do pokrmu. A naopak, ak chcete intenzívnejšiu slanú chuť, pridajte soľ v samotnom závere tepelnej úpravy.

O soli by ste mali ďalej vedieť hlavne to, že vplyvom jej pôsobenia zo surovín vyteká šťava. Čo to znamená v kuchárskej praxi? Ak chcete mäso dusiť, osoľte ho už vopred. V prípade tohto postupu je totiž šťava žiaduca.

Ako soliť mäso a zeleninu

Grilované či prudko opekané mäso si už na soľ rado počká. Aby z neho nevytekala tekutina a teda sa skôr nedusilo, ako opekalo, soľte až po tepelnej úprave. To isté platí aj o zelenine, ktorú máte v úmysle sprudka opiecť. Šťava sa z nej zbytočne neuvoľní, ak soľ použijete až po opečení. Dusená zelenina si naopak žiada soľnú kúpeľ už od začiatku. Surový šalát však soľte až krátko pred podávaním, jedine tak zachováte šťavnatosť a chrumkavosť zeleniny.

Mäso určené na pečenie soľte vopred a rovnako tak rezne. Mäso je nutné osoliť už pred vyprážaním, a to z oboch strán. Ochutiť ich až po tepelnej úprave by už neviedlo k želanému výsledku. Štipku soli pridajte aj do vajíčka, v ktorom budete rezne obaľovať. Vnútornosti soľte až potom, čo sú hotové, inak by sa vám mohlo stať, že stvrdnú.

Tip: Mäso nechajte pred tepelnou úpravou nasolené pokojne i niekoľko hodín, soľ tak bude mať dostatok času obaliť ho chuťou.

Strukoviny: počkajte na zmäknutie

Hovorí sa, že strukoviny nie je dobré soliť na začiatku varenia, pretože nezmäknú. A je to pravda. Soľ stačí do pokrmu pridať, až keď sú hrach, šošovica či cizrna mäkké.

Cestoviny poriadne osoľte

Pri cestovinách so soľou nešetrite. Keď zovrie voda, v ktorej sa budú variť, vhoďte do nej na každý liter tekutiny až jednu lyžicu soli. Potom vložte cestoviny. Nemusíte sa báť, že sa to na chuti prejaví negatívne, naopak. Cestoviny varené v osolenej vode sú skrátka chutnejšie. Dosoľovať už hotové cestoviny nie je to pravé orechové.

K zemiakom soľ až pred dovarením

Zemiaky varte inak ako cestoviny, soľ pridávajte až pred ich dovarením. A narábajte s ňou podstatne opatrnejšie. Ak zemiaky varíte v šupke, osoľte ich až po ošúpaní. Zemiakovú kašu najlepšie dochutíte, keď soľ pridáte do mlieka alebo smotany.

Tip: Pridajte štipku soli do oleja, v ktorom pripravujete vyprážané jedlá. Nebude tak prskať.

Čím vyššie, tým lepšie

Nesoľte jedlo tesne nad tanierom, ale z väčšej výšky. Padajúca soľ sa pekne rozloží, zatiaľ čo pri dochucovaní jedla z blízkej vzdialenosti hrozí presolenie alebo naopak nedosolenie.

Presolené? Žiadny problém

Malú nehodu v kuchyni nenápadne napravíte, ak necháte v presolenej omáčke či polievke povariť ošúpané jabĺčko, trochu chleba alebo zemiak. Tieto potraviny prebytočnú soľ nasajú. Ďalším riešením je pridať do pokrmu smotanu či rozšľahané vajíčko, ak je to možné.

Prečo sa pridáva soľ do cesta na sladké jedlá?
Soľ zlepší chuť výsledného koláča či torty, paradoxne zintenzívňuje sladkosť. Pri jedlách, ktoré potrebujú vykysnúť, pomáha spolu s cukrom a kvasnicami aj tomuto procesu. Nebojte sa trošku soli pridať aj do domácej marmelády, pudingu či domáceho termixu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >