Viete správne soliť?
Foto: Shutterstock.comPrvá a tá najzásadnejšia rada, ako soliť, znie: ak chcete získať výraznú chuť pripravovaného jedla, avšak bez prílišného dôrazu na slanosť, použite soľ na začiatku varenia. Lepšie sa tak spojí s jednotlivými surovinami a prenikne do pokrmu. A naopak, ak chcete intenzívnejšiu slanú chuť, pridajte soľ v samotnom závere tepelnej úpravy.
O soli by ste mali ďalej vedieť hlavne to, že vplyvom jej pôsobenia zo surovín vyteká šťava. Čo to znamená v kuchárskej praxi? Ak chcete mäso dusiť, osoľte ho už vopred. V prípade tohto postupu je totiž šťava žiaduca.
Ako soliť mäso a zeleninu
Grilované či prudko opekané mäso si už na soľ rado počká. Aby z neho nevytekala tekutina a teda sa skôr nedusilo, ako opekalo, soľte až po tepelnej úprave. To isté platí aj o zelenine, ktorú máte v úmysle sprudka opiecť. Šťava sa z nej zbytočne neuvoľní, ak soľ použijete až po opečení. Dusená zelenina si naopak žiada soľnú kúpeľ už od začiatku. Surový šalát však soľte až krátko pred podávaním, jedine tak zachováte šťavnatosť a chrumkavosť zeleniny.Mäso určené na pečenie soľte vopred a rovnako tak rezne. Mäso je nutné osoliť už pred vyprážaním, a to z oboch strán. Ochutiť ich až po tepelnej úprave by už neviedlo k želanému výsledku. Štipku soli pridajte aj do vajíčka, v ktorom budete rezne obaľovať. Vnútornosti soľte až potom, čo sú hotové, inak by sa vám mohlo stať, že stvrdnú.
Strukoviny: počkajte na zmäknutie
Hovorí sa, že strukoviny nie je dobré soliť na začiatku varenia, pretože nezmäknú. A je to pravda. Soľ stačí do pokrmu pridať, až keď sú hrach, šošovica či cizrna mäkké.Cestoviny poriadne osoľte
Pri cestovinách so soľou nešetrite. Keď zovrie voda, v ktorej sa budú variť, vhoďte do nej na každý liter tekutiny až jednu lyžicu soli. Potom vložte cestoviny. Nemusíte sa báť, že sa to na chuti prejaví negatívne, naopak. Cestoviny varené v osolenej vode sú skrátka chutnejšie. Dosoľovať už hotové cestoviny nie je to pravé orechové.K zemiakom soľ až pred dovarením
Zemiaky varte inak ako cestoviny, soľ pridávajte až pred ich dovarením. A narábajte s ňou podstatne opatrnejšie. Ak zemiaky varíte v šupke, osoľte ich až po ošúpaní. Zemiakovú kašu najlepšie dochutíte, keď soľ pridáte do mlieka alebo smotany.Čím vyššie, tým lepšie
Nesoľte jedlo tesne nad tanierom, ale z väčšej výšky. Padajúca soľ sa pekne rozloží, zatiaľ čo pri dochucovaní jedla z blízkej vzdialenosti hrozí presolenie alebo naopak nedosolenie.Presolené? Žiadny problém
Malú nehodu v kuchyni nenápadne napravíte, ak necháte v presolenej omáčke či polievke povariť ošúpané jabĺčko, trochu chleba alebo zemiak. Tieto potraviny prebytočnú soľ nasajú. Ďalším riešením je pridať do pokrmu smotanu či rozšľahané vajíčko, ak je to možné.Soľ zlepší chuť výsledného koláča či torty, paradoxne zintenzívňuje sladkosť. Pri jedlách, ktoré potrebujú vykysnúť, pomáha spolu s cukrom a kvasnicami aj tomuto procesu. Nebojte sa trošku soli pridať aj do domácej marmelády, pudingu či domáceho termixu.