Vegetariánstvo a jeho rôzne typy. Viete, aký je pre deti najvhodnejší?

Patricia Poprocká, 7. februára 2023 o 05:30

Vegetariánstvo je vhodné aj pre deti, za predpokladu, že sa dodržiava rozmanitosť potravín a zabezpečuje sa dostatok živín. Zvýšený podiel rastlinnej stravy v ľudskom jedálničku odporúčajú viaceré novodobé štúdie, a to najmä pre znížené riziko civilizačných ochorení. Vegetariánstvo ako také má však veľa podôb a každý si môže vybrať to, čo mu najviac vyhovuje.

Zelenina je chutná, čím jej je viac a rozmanitejšej, tým lepšie.

Foto: shutterstock.com

Rastlinná strava má preukázaný pozitívny vplyv na zdravie a funguje ako prevencia rôznych ochorení. Vegetariáni majú podľa niektorých štúdií šancu dožiť sa vyššieho veku, menej často sa u nich objavujú kardiovaskulárne ochorenia, problémy s krvným tlakom, nádorové ochorenia, či cukrovka. Majú tiež nižšiu hladinu cholesterolu.

Čo to vlastne znamená byť vegetariánom? Zjednodušene povedané, vegetariáni nejedia mäso. Niektorí zo zdravotných dôvodov, niektorým nechutí, u niektorých hrá rolu etická stránka – nesúhlas s chovaním zvierat v neprirodzených podmienkach, zabíjaním, problém im robí konzumácia mŕtveho živočícha, prípadne si uvedomujú negatívne dopady živočíšnej výroby na životné prostredie.

„Rastlinná strava môže byť pre deti postačujúca, pokiaľ je správne vedená,“ povedala pred časom pre ahojmama.sk zástupkyňa primárky pediatrického oddelenia v Nemocnici Svet zdravia Spišská Nová Ves MUDr. Zuzana Veisenpacherová. Zdôraznila, že je nevhodná pre najmenšie deti, a to z dôvodu možnej proteínovo-energetickej podvýživy či rastovej a psychomotorickej retardácie. „Dobre prevedenú lakto-ovo-vegetariánsku stravu môžeme tolerovať u detí v školskom veku a starších,“ dodala.

Je na rodičoch, čo zvolia, mali by však dbať na to, aby ich dieťa dostávalo dostatok bielkovín, aminokyselín, nenasýtených mastných kyselín, vitamínov D, B12, železa, vápnika, jódu či zinku. Pozor, nevhodne zvolená kvalita potravín (koláče, sušené ovocie) môže v končenom dôsledku viesť k obezite aj cukrovke.

Vegetariánstvo má viac podôb:

Vegánstvo
Vylučuje z jedálnička každé mäso a všetky živočíšne produkty, teda aj vajcia, med, mliečne výrobky. Niektorí vegáni vylučujú aj iné výrobky živočíšnej produkcie, napríklad včelí vosk, kožené predmety a odevy či hodváb.

Vitariánstvo (raw-vegan, raw-food)
Ide o kombináciu vegánstva a surovej stravy- teda potraviny rastlinného pôvodu bez tepelnej úpravy.

Fruktariánstvo (frutariánstvo)
Konzumuje sa len surové ovocie, orechy a semienka.

Ovovegetariánstvo
Nejde o ovocie, ako by sa mohlo na prvé počutie zdať. Slovo ovo pochádza z latinčiny a znamená vajcia. Pri tomto spôsobe stravovania sa vynecháva mäso, ryby, mlieko a mliečne výrobky, ale vajíčka sa jedia.

Laktovegetariánstvo
Tu hrá hlavnú úlohu mlieko. Tento druh vegetariánskej stravy nepovoľuje jesť mäso, ryby, ale mlieko a mliečne výrobky zasa áno.

Laktoovovegetariánstvo
V tomto, už spomínanom prípade, ide o stravu je bez mäsa, pri ktorej sa však môže konzumovať mlieko, mliečne výrobky a vajcia.

Pescetariánstvo
Pri ňom je povolená konzumácia rýb, vajec, mlieka a medu.

Flexitariánstvo
Konzumuje sa pri ňom okrem rýb, vajec, mlieka a medu aj mäso z voľných a ekokologických chovov. Niekto konzumuje mäso len počas niektorých dní. Iní zase nekonzumujú mäso cicavcov, iný údeniny či tmavé mäso.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >