Nepríjemný spoločník vši. Ako sa ich účinne zbaviť?

gb, 29. novembra 2022 o 04:15

Vedeli ste, že vši sa vyskytujú viac v zime ako v lete? Príčinou je používanie čiapok a šálov. Ak si ich deti vymieňajú, prípadne sa vzájomne dotýkajú, vši sa ľahšie prenesú na nového hostiteľa.

Vši sú nepríjemným spoločníkom.

Foto: shutterstock.com

Vši sa kedysi považovali za známku nedostatočnej hygieny, tento mýtus však vyvracia Úrad verejného zdravotníctva. „Voš môže chytiť v podstate každý, postihuje všetky sociálne vrstvy obyvateľstva a nie je závislá od hygienických podmienok rodiny,“ upresňuje Jana Hamade, zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním sa na hygienu detí a mládeže. Dobrá správa však znie, že vši neprenášajú žiadne infekčné ochorenia.

Zavšivenie však sprevádzajú mimoriadne nepríjemné pocity. Je to najmä úporné svrbenie na hlave, ktoré hlavne menšie deti riešia intenzívnym škrabaním. Tým si však môžu spôsobiť poranenie na pokožke hlavy s následnou bakteriálnou infekciou a hnisaním. Riešenie nie je úplne jednoduché a vyžaduje si čas a trpezlivosť. Nie, dnes už sa vlasy kvôli všiam nestrihajú, nutné je však včasné a dôsledné ošetrenie vlasov dezinsekčným prostriedkom.

„Toto opatrenie je však účinné iba v prípade, ak sa umytie vlasov šampónom proti všiam uskutoční v rovnakom čase u všetkých postihnutých osôb, to znamená u všetkých žiakov danej triedy alebo školy, vrátane zdravých žiakov a členov ich rodín. Oplatí sa podstupovať dennú kontrolu vlasov detí a pri zistení zavšivenia vykonať odvšivenie ihneď, respektíve veľmi rýchlo od jeho zistenia,” objasňuje Úrad verejného zdravotníctva na svojich sociálnych sieťach.

Treba aj ručné odstránenie

Pri odvšivovaní sa odporúča kombinovať fyzické odstraňovanie lezúcich vší a hníd z vlasov s použitím odvšivovacích prípravkov z lekárne. Pri ich aplikácii je potrebné postupovať podľa návodu na použitie. „Vši a hnidy vyčesávajte z vlhkých vlasov, smerom od pokožky až po končeky vlasov. Po každom prečesaní vlasy dôkladne prezrite a hrebeň umyte,“ radí docentka Jana Hamade.

Nevyhnutné je podľa hygienikov aj dôkladné vypranie posteľnej bielizne či dezinfekcia predmetov osobnej potreby - hrebeňov, kief na vlasy, sponiek, čeleniek, aj hračiek. Bielizeň perte pri čo najvyššej teplote, posteľnú bielizeň a uteráky aj vyvarte a vyžehlite. Teplota pri praní čiapok a šálov závisí od materiálu, z ktorého sú vyrobené. Na dezinfekciu použite bežne dostupné dezinfekčné prípravky.

Odborníčka zároveň zdôrazňuje, že celková dezinsekcia prostredia je pri všiach neúčinná, pretože voš hlavová mimo hostiteľa neprežíva. Dôslednou starostlivosťou o vyššie spomínané osobné premety či bielizeň však zamedzíte opätovnému zanášaniu vší do vlasov.

Zbavenie sa vší trvá cca 14 dní - prípravok na vši odstráni vši ihneď, ale ešte zostávajú hnidy, a to asi cca dva týždne, kým sa zlikvidujú úplne. Dieťa sa môže vrátiť do kolektívu až po úplnom doliečení ochorenia, to znamená, že sa na vlasoch nenachádza žiadna z foriem parazita, živé vši ani hnidy. V praxi je však toto pravidlo často ťažko dodržať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >