Pred marketingom dala prednosť bylinkám. „Je v nich hotový poklad,“ hovorí srbská Slovenka Jarka a ponúka aj jeden zo svojich receptov

Patricia Poprocká, 25. augusta 2022 o 04:35

V Bratislave vyštudovala žurnalistiku, aby sa po 14 rokoch vrátila do rodného Srbska a venovala sa niečomu úplne inému. Bylinkám. „Srdce ťahalo – domov i k prírode,“ vysvetlí krátko Jarmila Jovankovičová. A teší sa, že jeho volanie poslúchla.

Jarmila Jovankovičová dala zbohom kariére v Bratislave a presťahovala sa do Báčskeho Petrovca. Život na dedine je oveľa jednoduchší a pokojnejší, teší sa.

Foto: Maša Pavlovič

„Keď som sa vrátila do Srbska, vrátila sa mi moja bylinková láska,“ spomína na čas spred 14 rokov. K rastlinám a ich liečivým účinkom ju to ťahalo od detstva a rokmi sa záujem prehlboval. Keď prišla na Slovensko, prednosť malo štúdium, následne rodina a kariéra. A až potom, ako sa vrátila domov, miesto v jej živote si opäť našli bylinky. Dnes sa venuje najmä im, vo svojom kraji je veľa ľudí, ktorí sa na ňu obracajú s prosbou o pomoc. Vyrába tinktúry, mastičky, všeličo možné, do tajov zaúča aj ostatných, vedie kurzy výroby prírodnej kozmetiky.

Tinktúra pre babku

Prvé pokusy boli, ako inak, v kruhu najbližších. „Keď som navštevovala strednú zdravotnícku školu, asi v druhom ročníku, moja babka mala problémy s kŕčovými žilami. Pre ňu som vtedy vytvorila liehovú tinktúru zo štipľavej papriky,“ opisuje Jarmila svoj prvý výrobok. Ako to v začiatkoch býva, chybám sa nevyhla. „Tinktúra bola taká silná, že podráždila babkinu pokožku, vtedy som ešte nevedela, že nie je dobre robiť tinktúry s vysokým podielom liehu. Stačilo ju rozriediť s vodou a pod obklad natrieť nechtíkovú masť,“ hovorí dnes už skúsená bylinkárka.

Aj nechtíkovú masť si, samozrejme, vyrába sama, rovnako ako množstvo ďalších zmesí, ktoré od nej chcú ľudia s rôznymi ťažkosťami. „Milujem prácu s bylinkami a veľmi ma teší pomáhať ľuďom. Mám rada, keď mi potom zavolajú a hovoria, ako im tá ktorá pomohla. Spätná väzba od zákazníkov je to najlepšie,“ hovorí.

Veľkomesta stačilo

V Bratislave spoznala svojho manžela, ktorý je tiež zo Srbska. Vzali sa a tu sa im aj narodili dve z troch detí. Dnes majú 15 a 22 rokov, najmladšie 13. Jarka na Slovensku pracovala v oblasti marketingu, a hoci bolo všetko fajn, ťahalo ich to domov. „Dedina, život tam je oveľa jednoduchší a pokojnejší, mali sme dosť veľkomesta,“ vysvetľuje. Skrátka doma je doma, niečo úplne iné.

Jarmila na jednom z kurzov výroby prírodnej kozmetiky.

Foto: Maša Pavlovič

Jarka s rodinou dnes žije v dedine Báčsky Petrovec, odkiaľ pochádza jej manžel. Prevádzkujú apartmány pre turistov, k tomu majú veľkú záhradu, do prírody pár krokov, čo sú ideálne podmienky pre Jarkinu prácu s bylinkami. „Tu je väčší priestor, ďaleko od veľkomesta. A veľa byliniek pestujem aj vo dvore, niektoré mi samé divoko rastú, ako púpava a žihľava. Väčšinou ich nechávam, aj keď záhrada vyzerá celá zarastená, no pre mňa to nie je burina, ale poklad.“

Pestuje, trhá, suší, maceruje, už vie, ktorú ako čo najlepšie využiť. O skúsenosti sa delí s ostatnými, a má z toho radosť. O jeden zo svojich receptov sa Jarmila Jovankovičová podelila aj s naším portálom ahojmama.sk. Vyskúšate?

Kávový píling

„Pílingy jemne a zároveň dokonale čistia našu pleť, sú skrátka vynikajúce.“ hovorí Jarka. No, a tu je recept, úplne jednoduchý, na ktorý netreba dokopy nič, najmä ak ste milovníčkami rannej kávy. Ako na to?

„Zoberieme usadeninu z kávy, ktorá zostala v šálke, použijeme ju ako základ. Ak je zomletá na príliš hrubo, tak ju vysušíme a ešte raz zomelieme v mlynčeku na koreniny. Hrubo zomletá je vhodnejšia na telový píling, na tvár odporúčam jemne zomletú. Do kávy potom pridáme olej. Taký, aký máme, netreba mnoho vymýšľať, stačí aj repkový, prípadne slnečnicový či olivový... Ak však chcete ten naj, tak to je kokosový. Z kávy a oleja urobíme kašu a môžeme nanášať na tvár.

Ešte predtým ju však opláchneme čistou vodou a až na vlhkú pokožku nanesieme píling. Jemne masírujeme hore-dolu, kým sa pokožka dobre neprekrví. Necháme pôsobiť krátko, minútku-dve. Potom to celé zmyjeme. Ešte pozor, po takomto pílingu neodporúčam krémovanie ani nanášanie mejkapu aspoň deň-dva. Dôvod? Aby pokožka aj počas dňa mohla absorbovať liečivé látky z pilingu. Pleť bude náramne svieža, vyskúšajte!,” uzatvára Jarmila.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >