Neobliekajte deti (ani seba) v horúčavách do čiernej. Tmavé je výrazne teplejšie, o koľko až?

Gabriela Bachárová, 17. augusta 2023 o 07:00

Proti horúčavám nebojujte len pobytom v tieni, primeraným oddychom či dostatočným pitným režimom, ale aj tým, čo máte na sebe. Čierna je absolútne nevhodná, pretože pohlcuje teplo namiesto toho, aby ho odrážala, ako to robí oblečenie svetlejších farieb.

Svetlé farby teplo odrážajú, sú preto na leto vhodnejšie.

Foto: Robert Hüttner, Pravda

Český Ústav výskumu globálnej zmeny Akadémie vied urobil zaujímavý experiment. Dvoch mužov obliekol do farebne odlišného oblečenia. Jeden mal na sebe biele tričko a svetlé tyrkysové šortky, druhý hnedé tričko a čierne šortky. Výskumníci potom zmerali, aká je po vystavení letnému počasiu teplota jednotlivých kúskov oblečenia.

V prípade bieleho trička výskumníci namerali teplotu 30 stupňov Celzia, tričko tmavo oblečeného muža bolo až o sedem stupňov teplejšie. Ešte väčšie rozdiely však vedci zistili pri šortkách. Tyrkysový kúsok dosiahol teplotu 34 stupňov, čierny dokonca až 45 stupňov Celzia, čo je rozdiel celých dvanásť stupňov.

„Svetlé a tmavé oblečenie robí rozdiel medzi tým, či je nám iba teplo alebo už horúco. A zatiaľ čo každého napadne vziať si v lete krátky rukáv, nie každý uvažuje o farbe oblečenia. Tento vplyv je ale počas slnečného dňa veľký!” upozorňuje výskumný ústav.

Okrem farby oblečenia myslite aj na jeho dostatočnú vzdušnosť. Ak si aj oblečiete biele či béžové letné oblečenie, ale bude vám priliehať na telo, možno sa budete cítiť rovnako nepohodlne, ako keby ste si na seba vzali čierne šaty. Možno ste si všimli, že v krajinách, kde je veľmi teplo, ľudia v lete nosia oblečenie voľného vrecovitého strihu, ktoré vytvára vetrateľnú vzduchovú izoláciu a človek sa v ňom cíti príjemne.



Pite, hoci nemáte smäd

Spolu s vlnou horúčav, ktoré momentálne sužujú Slovensko, vydal Úrad verejného zdravotníctva nové odporúčania, ako sa v teple správať. Vysoké teploty v lete vedú k zvýšeným stratám vody z organizmu najmä potením, čo je spojené aj so stratou minerálnych látok. Straty tekutín a minerálnych látok je potrebné nahrádzať správnym pitným režimom, upozorňujú hygienici: „Základom pitného režimu je čistá pitná voda. Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru, energie a kofeínu. Ideálna je preto obyčajná voda doplnená o minerálne vody.”

Piť by sa malo v menších dávkach, častejšie a ešte pred pocitom smädu. Dôležité je piť počas celého dňa, aby sa tekutiny do organizmu dostávali priebežne a v dostatočnom množstve: „Pite skôr vlažné nápoje, nie ľadové. Najmä u detí dbajte na to, aby pili pred fyzickou námahou, počas nej i po jej skončení. ”

Strava má byť ľahšia

Okrem pitného režimu hygienici odporúčajú prispôsobiť vysokým teplotám aj svoju stravu: „Strava má byť v letných mesiacoch ľahšia, teda ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch. Súčasne však strava musí poskytovať dostatok živín.” Jedzte častejšie a v menších dávkach. Vyhýbajte sa ľahko kaziacim sa potravinám, ktoré môžu byť zdrojom infekcie, napríklad údeniny, mäkké salámy, majonézové šaláty či niektoré mliečne výrobky.

Je lepšie nahradiť ťažké a výdatné jedlá väčším množstvom ovocia a zeleniny. „Vyberte si najmä také, ktoré obsahujú veľké množstvo vody, napríklad melón, ktorý obsahuje množstvo minerálnych látok a zároveň dopĺňa telu tekutiny. Najvhodnejšie sú zeleninové šaláty, polievky, ryby alebo čerstvá zelenina. Z mäsa je najvhodnejšia hydina,” uzatvára Úrad verejného zdravotníctva.

Mastným a ťažkým jedlám vystavte stopku
Počas letných horúčav sa neodporúčajú konzumovať ťažké a mastné jedlá. Takéto pokrmy zaťažujú tráviaci systém a uberajú nám energiu. Kalorickým a ťažkým jedlám sa vyhýbajte hlavne na večeru. Plný a ťažký žalúdok v spojení s vyššími teplotami prostredia môžu spôsobiť nekvalitný spánok.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >