Ako často si natierať ochranný krém proti slnku a aké prípravky sú vhodné pre najmenších, radí kožná lekárka

Gabriela Bachárová, 24. júla 2023 o 06:05

Prílišné vystavovanie sa nebezpečnému UV žiareniu, pri ktorom dochádza k spáleniu pokožky a až tvorbe pľuzgierov, zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože až o 80 percent a má za následok aj predčasné starnutie kože.

Leto je čas bezstarostnosti, na ochranu kože však myslite.

Foto: Shutterstock.com

Primárka Detskej dermatovenerologickej kliniky bratislavského Národného ústavu detských chorôb Martina Hertelová pripravila pre rodičov základné odporúčania pre ochranu citlivej detskej pokožky detí.

„Ochrana pokožky u detí by nemala byť určená iba na obdobie počas leta a prázdnin. Slnečnému žiareniu sú deti vystavené počas celého roka. Našou úlohou je naučiť naše deti, ako sa správať na slniečku, aby si vytvorili návyky, ktoré si so sebou ponesú celý život,” hovorí primárka.

Deti do troch rokov života by podľa jej slov nemali byť vôbec vystavené priamemu slnečnému žiareniu bez použitia vhodnej ochrany pokožky, teda fotoprotekcie. „Pod fotoprotekciou rozumieme krémy s ochranným faktorom, pokrývky hlavy, okuliare, oblečenie s UPF a iné,” hovorí odborníčka.

Oblečenie s UPF znamená, že odev, topánky či plavky sú vyrobené tak, aby chránili pred nebezpečným, zdraviu škodlivým UV žiarením. UPF je skratkou anglických slov Ultraviolet Protection Factor. Podobne ako pri opaľovacích krémoch číslovka na oblečení ukazuje, aká vysoká je ochrana proti slniečku.

Krém aplikujte 15 až 30 minút vopred

Deti do troch rokov by sa mali v lete zdržiavať najmä v tieni a aj tam treba ich pokožku chrániť vhodnými prípravkami. „Sú pre ne vhodné produkty s obsahom minerálnych filtrov, slúžia ako doplnková fotoprotekcia pri pobyte v tieni. Deti staršie ako tri roky môžu používať opaľovacie produkty s obsahom chemických filtrov,” konštatuje lekárka.

Minerálne filtre sa považujú za prírodnejšie, získavajú sa z prírodných nerastov, najčastejšie ide o oxid zinočnatý nebo oxid titaničitý. Neprenikajú do pokožky, ale vytvárajú na nej vrstvu, ktorá odráža slnečné žiarenie. Výhodou je, že pôsobia hneď, niekomu však môže prekážať, že zanechávajú biele škvrny a nie sú tak odolné ako chemické filtre, ľahšie sa napríklad zmyjú. Sú však na druhej strane nedráždivé, čo rodičia maličkých detí ocenia. Rovnako ako to, že odrážajú teplo. Okrem detí ich môžu samozrejme používať aj dospelí.

„Ochranný krém by sa mal aplikovať 15 až 30 minút pred expozíciou slnečného žiarenia, aby mal dostatok času na aktiváciu a prispôsobenie sa koži. Prípravok je vhodné reaplikovať každé dve tri hodiny. Taktiež po každom kúpaní alebo nadmernom potení sa,” vysvetľuje.

Aké sú ďalšie opatrenia proti slnku, na ktoré netreba zabúdať? „Nosiť pokrývky hlavy so širokou strieškou, jednodielne plavky, poprípade aj plavky UPF, treba byť v tieni a samozrejmosťou je dôsledné sledovanie pitného režimu,” prízvukuje lekárka.

Dávajte na detskú kožu pozor
„Ochrana v detstve a u adolescentov je zásadná. Totiž nadmerná expozícia UV žiareniu, pri ktorej dochádza ku spáleniu pokožky a až tvorbe pľuzgierov, zvyšuje riziko na vznik kožných nádorov až o 80 percent a má za následok predčasné starnutie kože,” uzatvára lekárka Martina Hertelová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >