Ako odlíšiť neškodné riasy od nebezpečných siníc? Riziko predstavujú najmä pre deti

TASR, gb, 25. júla 2023 o 06:00

V prírodných kúpaliskách môže dôjsť k premnoženiu siníc, ktoré dokážu u detí vyvolať dýchacie problémy, kožné vyrážky či zápaly očných spojiviek. Prehltnutie väčšieho množstvo siníc môže zase vyvolať črevné problémy, kŕče alebo nevoľnosť. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva.

Bezstarostné kúpanie môže narušiť výskyt siníc.

Foto: Shutterstock.com

Zvýšený výskyt siníc zaznamenávame najmä po dlhotrvajúcom slnečnom a teplom počasí a ich premnoženie znamená väčšie zdravotné riziko než premnoženie rias. „Nie všetky sinice produkujú toxické a alergizujúce látky, riziko sa však zvyšuje s dĺžkou pobytu vo vode a opakovaným kúpaním sa viac dní po sebe,” priblížil Úrad verejného zdravotníctva.

Premnožené a nahromadené toxické sinice tvoria podľa Zuzany Valovičovej z odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva vločky alebo zhluky kolónií. Tie sú rozptýlené alebo nahromadené na vodnej hladine vo forme pokrytia alebo viditeľnej kaše - vodného kvetu. Ten je najčastejšie zelenej či modrej farby. „Vodný kvet sa môže podľa smeru vetra pohybovať po nádrži a zachytávať na brehoch, kde dochádza k jeho vysušovaniu a rozprašovaniu,” doplnila odborníčka.

Odborníčka apeluje na ľudí, aby do takejto vody nevstupovali. „Nedovoľte ani deťom či zvieratám hrať sa s vysušeným vodným kvetom, ktorý vzniká po poklese hladín v zátokách a na brehu vodných plôch,” povedala.

Odlíšiť sinice a riasy možno podľa úradu jednoduchým spôsobom. Ľuďom odporúča, aby do priesvitnej nádoby nabrali vodu a nechali ju na svetle postáť 15 až 20 minút. „Ak sa na vode vytvorí prstenec farebnej hmoty pripomínajúci posekané ihličie alebo zelenú krupicu a voda pritom zostane číra, ide pravdepodobne o sinice. Ak zostanú mikroorganizmy rozptýlené vo vodnom stĺpci, ide o zdravotne nevýznamné riasy,” vysvetlil.

Ako sinice vyzerajú? Pozrite si fotografie.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >