Vyhnite sa vajíčkam aj voľne pobehujúcim zvieratám. Osem odporúčaní odborníčky, ako zvládnuť dovolenku s deťmi v zdraví

Patricia Poprocká, 14. júla 2023 o 06:21

Aj keď nie vždy máme všetko vo svojich rukách, o čom svedčí smutný prípad českého päťročného dievčatka, ktoré tento týždeň zomrelo na dovolenke v Chorvátsku po tom, čo sa sťažovalo na bolesti bruška, v prípade niektorých zdravotných komplikácií vieme riziko minimalizovať.

Tieň, slnečné okuliare, opaľovací krém, vzdušné oblečenie pomáhajú chrániť zdravie počas horúcich dní.

Foto: shutterstock

Dovolenka s dieťaťom má špecifiká a pri jej výbere musíme zohľadňovať vek, povahu i celkový zdravotný stav dieťaťa a tomu prispôsobiť cieľovú krajinu, spôsob dopravy i štýl ubytovania. Na čo všetko ešte dbať?

1. Pripravte sa dobre už na cestu. Na spríjemnenie cestovania vezmite so sebou dostatok hračiek, prípadne kníh. Samozrejme, musíte zohľadniť, ako dlho a akým dopravným prostriedkom idete.

2. „S deťmi do troch rokov neodporúčame cestovať do tropických krajín,“ vraví zástupkyňa hlavného hygienika so zameraním na deti a mládež Jana Hamade. Klíma, voda a celkové prostredie je výrazne iné od nášho a deti môžu mať problémy s aklimatizáciou a následne i zdravotné ťažkosti. Ak idete do trópov hoci aj so staršími deťmi, je dobré sa predtým informovať o všetkých podmienkach v mieste budúceho pobytu. „Pred cestou sa poraďte s pediatrom, prípadne na oddeleniach pre cudzokrajné choroby pri fakultných nemocniciach v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a Košiciach,“ dodáva Jana Hamade.

3. Na samotnej dovolenke sa s malými deťmi vyvarujte dlhému pobytu na priamom slnku. Uprednostnite ranné, skoré dopoludňajšie, resp. neskoršie popoludňajšie hodiny s použitím vhodnej pokrývky hlavy dieťaťa. Ideálny je šilt na ochranu tváre pred priamym slnkom.

4. Opaľovacie krémy by mali byť samozrejmosťou ako ochrana pred nežiaducimi účinkami UV žiarenia.

5. Strava má byť ľahká a pravidelná, s väčším prísunom ovocia a zeleniny, ktoré treba bezprostredne pred konzumáciou dôkladne umyť pod tečúcou pitnou vodou. Jana Hamade radí rýchlo sa kaziace potraviny do jedálnička dieťaťa nezaraďovať vôbec. Načo riskovať hnačky či zvracanie, tých pár dní hoc aj bez obľúbeného jedla to dieťa vydrží. Vyhýbajte sa majonézam, vajíčkam, studeným misám. Mliečne výrobky by mali byť určite pasterizované vzhľadom na možné riziko prenosu kliešťovej encefalitídy.

6. Dôležitý je adekvátny pitný režim. „Vhodné sú vlažné tekutiny vo zvýšenom množstve vzhľadom na väčšiu stratu tekutín potením sa v teplom počasí, s preferenciou čistej pitnej vody, prípadne nesladené bylinkové čaje,“ odkazuje odborníčka.

7. Dbajte na dostatok spánku pre dieťa, aj počas dovolenky. „Dieťaťu zabezpečte príjemný denný aj nočný odpočinok v závislosti od jeho veku, v prostredí, ktoré nie je prehriate, nie je vystavené priamemu slnečnému žiareniu a nie je extrémne klimatizované,“ hovorí Jana Hamade. Odpočinutý organizmus ľahšie odoláva nástrahám v podobe baktérií, bacilov a podobne.

8. Snažte sa zabezpečiť, aby deti neprichádzali do priameho kontaktu s voľne sa pohybujúcimi zvieratami. Aj keď je mačiatko či psíča roztomilé, nič o ňom neviete. Istota je istota.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >