Nezabudni na mňa v aute! Ak vidíte zamknuté dieťa v aute, môžete beztrestne rozbiť sklo

pt, 13. júna 2019 o 16:05

Nezabudni na mňa v aute! Aktuálny projekt polície má v ľuďoch zvýšiť ostražitosť, aby v letných horúčavách nenechávali v zamknutých autách deti či domáce zvieratá.

Letáky aj vône do auta majú zabrániť, aby sa nezopakoval tragický prípad Kristínky spred štyroch rokov.

Foto: Polícia SR

Smutným mementom je prípad dvojročnej Kristínky spred štyroch rokov, ktorú otec zabudol vyložiť v škôlke, nechal ju na parkovisku a šiel do práce. Dievčatko zomrelo v rozpálenom aute a o rok na infarkt zomrel aj otec.

Teplota v zatvorenom aute na slnku extrémne a rýchlo stúpa, čo je nebezpečné pre ľudí aj domáce zvieratá. Tohtotýždňové horúčavy už na Slovensku spôsobujú kolaps desiatkam ľudí denne, polícia momentálne vyvíja aktivity, aby sa k nim nepridali ďalšie tragické prípady.

Vodičov chce na zvýšenie pozornosti upovedomovať rozdávaním letákov NEZABUDNI NA MŇA V AUTE!, a rovnako aj voňkami s rovnakým nápisom.

Akcia potrvá počas celého leta. „Prípadov, keď rodič zabudne dieťa v aute súhrou neuveriteľných okolností je vo svete veľa,“ vysvetľuje polícia. Niekedy však nie je problém so zabúdaním, rodičia si jednoducho myslia, že tú chvíľku dieťa či zviera v aute vydrží. To však môže byť osudné.

Rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská v tejto súvislosti pripomína, že ak ľudia vidia v aute uzamknuté dieťa, môžu ho v prípade potreby aj rozbiť. „Veľmi ťažko vedia posúdiť, či sa dieťa sa v aute nachádza päť minút alebo pol hodinu. V každom prípade je z ich strany potrebné konať a nesmú sa báť, že v rámci toho spôsobia škodu. Trestný zákon pozná inštitút krajnej núdze, čo znamená, že človek, ktorý dieťa takto zachráni a spôsobí pri tom škodu, nie je trestne stíhaný,“ vysvetlila.

Po vytiahnutí z auta treba dieťaťu podať prvú pomoc. A to nasledovne:

Ak je dieťa pri vedomí, postupne ho ochladzovať.
  • Teda ak sa dá, premiestniť ho do tieňa, prikryť mokrou látkou, priložiť mu ju na zátylok, slabiny, podpazušie.

  • Nemožno ho ochladzovať rýchlo, pre telo by to bol veľký šok, pripomínajú zdravotníci.

  • Dieťaťu treba dať napiť, nie ľadovú, skôr vlažnú vodu, po malých dúškoch.


  • Ak dieťa nie je pri vedomí, treba zistiť, či dýcha
  • Položiť ho na podložku, tiež najlepšie do tieňa.

  • Ak nedýcha, dať mu umelé dýchanie, na úvod päť vdychov.

  • Potom začať s masážou srdca, primeranou silou podľa telesnej konštrukcie dieťaťa – 30-krát stlačiť hrudník, následne dať dva vdychy umelého dýchania, za ktorými nasleduje 30 stlačení hrudníka a opäť dva vdychy

  • Privolať záchranárov


  • Polícia upozorňuje, že rodič nesie trestnoprávnu zodpovednosť, môže byť stíhaný za ublíženie na zdraví alebo usmrtenie.





    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >