Nákaza sa šíri vo výťahoch. Ak nemusíte, radšej ho nepoužite

TASR, gb, 23. februára 2021 o 05:00

Bytové domy sa stali počas pandémie nového koronavírusu jednými z najpravdepodobnejších miest šírenia vírusu.

Výťahy nie sú v dnešnej dobe bezpečným spôsobom, ako sa dostať na vyššie poschodie. Po vlastných je to lepšie.

Foto: Shutterstock.com

Združenie pre lepšiu správu bytových domov odporúča obyvateľom bytoviek, aby mali pri presunoch do svojich bytov nasadené rúško. Obmedziť treba tiež kontakt s dotykovými plochami v spoločných priestoroch. „Dôležité je tiež zvýšiť frekvenciu upratovania spoločných priestorov a pravidelne vetrať," informovala výkonná riaditeľka združenia Nina Sovič.

„Ideálne je používať jednorazové rukavice, dvere otvárať pažou ruky (lakťom) a tlačidlá vo výťahu stlačiť napríklad kľúčom. Vo výťahu je dôležité mať vždy nasadené rúško, aj keď sa v ňom nachádza iba jedna osoba, pretože po vás do výťahu môže nastúpiť niekto iný a kvapôčky vírusu, ktoré ste vydýchli, môže vdýchnuť váš sused," radí Sovič. Pri stretnutí viacerých obyvateľov vo výťahu je ideálne nerozprávať sa, pretože práve rozprávanie zvyšuje riziko šírenia vírusu.

Ak sa vám dá, výťah radšej nepoužite. Rizikom je okrem kvapôčkového prenosu aj prítomnosť infekčného aerosólu, ktorý si možno predstaviť ako cigaretový dym, ktorý ostáva vo vnútorných priestoroch i niekoľko hodín a presúva sa z miesta na miesto.

Že sa koronavírus veľmi účinne vo výťahoch šíri, dokazuje aj príklad zo 16-poschodového vežiaku v baskickom meste Bilbao. Nákaza sa držala na chodbách a vo výťahu tak urputne, že sa postupne nakazilo 33 obyvateľov, z toho bohužiaľ šesť na Covid-19 zomrelo...

Ako dodala Nina Sovič, kompetentné orgány majú možnosť zabrániť stretávaniu sa obyvateľov bytových domov na schôdzach vlastníkov. Vlastníci však do istej miery preberajú zodpovednosť za to, aby pri bežnom pohybe v spoločných priestoroch bytového domu neohrozili svojich susedov a ani seba samých.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >