Praktické rady, ako sa liečiť doma, ak ste Covid pozitívny. A kedy volať pomoc, aj u detí?

Gabriela Bachárová, 14. januára 2021 o 05:00

Prinášame vám praktické rady, ako doma liečiť dospelého i dieťa. Plus varovné signály, ktoré by mali viesť k privolaniu pomoci.

Covid-19 sa nevyhýba ani deťom.

Foto: Shutterstock.com

Ľudia, ktorí sa liečia doma s chorobou Covid-19, sú často nechaní osudu napospas. K svojmu praktikovi sa len tak nedostanú, maximálne sa mu dovolajú, aj to niekedy len s veľkými problémami. Covid pozitívnych nechcú kvôli obavám z nákazy prijímať ani odborní doktori. A tak sa chorý k lekárovi často dostane až vtedy, keď ide do tuhého. Je preto dobré vedieť, ako si môžete pomôcť v domácich podmienkach, aké sú znaky zhoršenia zdravotného stavu a kedy si volať záchranku.

Všeobecný lekár pre dospelých Marek Kučera z Modry spísal niekoľko dôležitých zásad, ako si doma pomôcť a kedy už volať záchranku. Napísané sú síce pre dospelých, ale riadiť sa nimi môžete aj v prípade detí.

Vyplýva z nich, že lekára treba volať, ak teplota neklesne ani po troch dňoch, ak sa dostavia problémy s dýchaním alebo ak je pacient dezorientovaný. Marek Kučera odporúča zadovážiť si takzvaný pulzný oxymeter, ktorým sa meria okysličenie krvi. Je to veľmi užitočná pomôcka. Chorému môže klesať okysličenie, hoci navonok sa to neprejaví žiadnymi vážnejšími príznakmi. Oxymeter ale ukáže rastúci problém a pacient sa tak k lekárovi dostane včas, čo mu môže zachrániť život. Užitočným pomocníkom môže byť aj domáci CRP test, ktorý odhalí možnú bakteriálnu infekciu (tie často nasadajú na vírusmi oslabený organizmus) a nasmeruje na nasadenie antibiotík.

Rady lekára Marka Kučeru:

1. Pri teplote nad 38 stupňov Celzia používame Novalgin, Paracetamol alebo Ibuprofen v odporúčaných dávkach, podľa pokynov výrobcu (u detí sa odporúča striedať účinnú látku paracetamol a ibuprofen vždy po štyroch hodinách - pozn. red). Teplotu treba merať viackrát denne. Ak teploty nad 38 stupňov trvajú dlhšie ako tri dni, treba kontaktovať všeobecného lekára.

2. Prijímať tekutiny (voda, bylinkový čaj) treba priebežne, po malých množstvách, starším pacientom aktívne ponúkať, podľa stavu aj slamkou, hadičkou, po lyžičkách. Sledovať močenie, ak je pacient dehydrovaný, množstvo moču klesá.

3. Odporúčame si z lekárne zaobstarať domáci CRP test, z kvapky krvi ním viete zistiť, či sa vo vírusom oslabených dýchacích cestách nerozbieha aj bakteriálna superinfekcia, na ktorú treba predpísať aj antibiotiká.

3. Ak máte ťažkosti s dýchaním pri námahe (cesta na WC, pohyb po schodoch), je vhodné zaobstarať si z lekárne alebo inou cestou prstový pulzný oxymeter na meranie sýtenia krvi kyslíkom z prsta. Normálna saturácia (nasýtenosť) krvi kyslíkom je nad 94 percent, pod 90 percent treba organizmu dodávať kyslík, pričom každé ďalšie percento nadol hovorí o zhoršovaní stavu. Sledovať môžete aj dychovú frekvenciu, mala by byť nižšia ako dvadsaťkrát za minútu. Ak sa vám ťažko dýcha aj v pokoji alebo došlo k zhoršeniu dýchania náhle, volať RZP.

4. Suchý kašeľ tlmiť (Stoptussin, Ditustat…).

5. Užívať podpornú liečbu: vitamín D, selén, zinok, vitamín C, imunoglukán.

6. Ak sa liečite na vysoký krvný tlak, tak pri nízkom tlaku, či už pre horúčku alebo dehydratáciu, kontaktujte všeobecného lekára a ten zváži úpravu alebo vysadenie antihypertenzívnej liečby (znižuje tlak) a liekov na odvodnenie.

Kedy volať rýchlu lekársku pomoc?

- pri zhoršení vedomia (dezorientácia, zmena chovania)
- pri viacdňovom pretrvávaní teploty nad 38 stupňov Celzia
- pri poklese okysličenia krvi pod 90 percent
- pri podstatnom znížení množstva moču a pretrvávajúcom poklese krvného tlaku na nízke hodnoty, obvykle pod 100 mmHg systolickeho tlaku (to je takzvaný horný tlak uvádzaným pred lomkou - pozn. red.)
- pri výrazných alebo náhle vzniknutých prejavoch dušnosti
- pri zrýchlení dychovej frekvencie nad dvadsať za minútu
- pri kolapse


Pozor aj u detí

Covid-19 je choroba, ktorá neobchádza ani deti. Priebeh je u nich väčšinou mierny, často bezpríznakový. U niektorých detí však nákaza tak ľahko neprebieha a je dobré o tom vedieť.

Multisystémový zápalový syndróm sa už považuje za novú detskú chorobu, ktorá súvisí s prekonaním ochorenia Covid-19. Ide o život ohrozujúci stav, keď v organizme vzniká v jednej chvíli zápal v rôznych orgánových systémov. Môžu to byť srdce, cievy, pľúca, mozog, obličky, žalúdok, črevá, koža či oči. Za najväčšie riziko sa považuje postihnutie srdca s rizikom zlyhávania celého organizmu.

Syndróm sa často objavuje až niekoľko týždňov po prekonaní ochorenia Covid-19, udáva sa rozpätie od dvoch do štyroch týždňov, výnimočne šesť týždňov. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu ochorení vydalo odporúčania pre rodičov, ako postupovať, ak majú na syndróm podozrenie (stanovisko sa objavilo aj vo facebookovej skupine Pacienti s Covid-10 v Česku a na Slovensku, odkiaľ ho preberáme).

Praktického lekára podľa týchto odporúčaní treba kontaktovať, ak u dieťaťa pretrvávajú vysoké horúčky, ktoré sa ťažko zrážajú, bolí ho bruško, trápi ho hnačka, vracanie, bolesť krčných svalov či krčnej chrbtice, objaví sa mu zvláštna vyrážka, všimnete si červených očí.

K privolaniu rýchlej lekárskej pomoci by mali viesť tieto závažné príznaky: zhoršené dýchanie, bolesti na hrudníku, apatia, zmätenosť, neustály spánok, nemožnosť prebudiť zo spánku, fialové pery či začervenanie viečok, silná bolesť brucha. V tomto prípade naozaj na nič nečakajte a nepokúšajte sa o domácu liečbu, možno bude potrebné dieťa umiestniť na jednotku intenzívnej starostlivosti. Multisystémový zápalový syndróm je život ohrozujúce ochorenie, ale ak sa dieťa včas dostane do rúk odborníkov, dostane sa z toho.

V nemocnici trvajte na tom, aby dieťaťu urobili potrebné krvné testy, röntgen hrudníka, ultrazvuk srdiečka a brucha. Zdá sa, že choroba je zriedkavá, odhaduje sa, že ju dostanú dva ľudia zo sto tisíc ľudí do 21 rokov, ale lekári predpokladajú, že jej výskyt môže byť častejší. Určite sa už objavila aj na Slovensku, hoci informácie o nej zatiaľ vo verejnom priestore nie sú. Dávajte preto na seba a svoje deti pozor a snažte sa nenakaziť, prajeme vám veľa zdravia a trpezlivosti!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >