Najprv porazili rakovinu, teraz vyhrali medzinárodný futbalový turnaj

TASR, 23. júla 2019 o 11:02

Keď mal dva roky, nesmel ani na slnko, dnes je majstrom Slovenska a reprezentantom v plážovom volejbale. A kapitánom futbalového družstva víťazov, teda detí, ktoré prekonali rakovinu a teraz z medzinárodného turnaja domov priniesli zlaté a strieborné medaily. Lukáš Brilla.

Medzinárodný turnaj vo futbale zmiešané družstvo našich dievačat a chlapcov do 12 rokov vyhralo.

Foto: TASR

Tento 17-ročný Prešovčan bojoval s rakovinou päť rokov. Ako dvojročnému mu diagnostikovali lymfoblastickú leukémiu. Počas dlhej a náročnej liečby nesmel chodiť von ani sa pohybovať na slnku. Po dvoch rokoch od vyliečenia sa choroba vrátila a on musel absolvovať ďalšie tri roky chemoterapie.

Liečba trvala skoro päť rokov a bola úspešná. Lukáš sa potom začal naplno venovať tomu, čo ho baví – športu. Okrem spomínaného plážového volejbalu pôsobí aj v občianskom združení Športom k radosti v Prešove a pomáha ostatným deťom, ktorých stihol podobný osud.

Na nedávnom medzinárodnom futbalovom turnaji vo Varšave Onko Liga 2019 viedol zmiešaný tím dievčat a chlapcov do 18 rokov. Okrem nich súťažili aj mladší, futbalisti a futbalistky vo veku 12 rokov. Všetko deti, ktoré majú za sebou onkologickú liečbu. Pred časom sa títo mladí športovci zúčastnili Svetových hier víťazov v Moskve, kde získali 15 pódiových umiestnení, teraz hrali niektorí z nich futbal vo Varšave.

Mladším sa darilo lepšie, družstvo v kategórii 12-ročných zvíťazilo, tí do 18 rokov, prehrali vo finále a získali tak strieborné medaily.

„Odchádzali sme do Varšavy prvýkrát, ale na podobných turnajoch sme už boli, a preto sme verili, že sa domov vrátime s medailou. Odovzdali sme na trávniku aj posledné sily, ale nestačilo to na zlato. No tešíme sa, že sme mohli byť opäť spolu,“ povedal Lukáš Brilla, ktorý je popri tom všetkom ešte aj hráčom extraligového volejbalového klubu VK Mirad PU Prešov.

Onko Liga 2019 sú prvé medzinárodné majstrovstvá vo futbale pre deti s onkologickým ochorením, ktoré sa konali v komplexe Akadémie telesnej výchovy vo Varšave 19. až 21. júla za účasti detí z rôznych miest Poľska a Litvy, Česka, Turecka, Ukrajiny a Slovenska. Ide o úplne nový projekt poľskej neziskovej organizácie Nadácia splnených prianí (Fundacja Spelnionych Marzeň) z Varšavy. Tá je rovnako organizátorom Onko Olympiády, ktorá spája deti z celej Európy už od roku 2007.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >