Na rakovinu ochorie ročne vyše 200 detí, nádej na vyliečenie je až 80 percent

TASR, gb, 15. februára 2019 o 10:38

Rodičia vyše dvesto slovenských detí sa každoročne dozvedia, že ich dieťa má rakovinu. Nádej na vyliečenie je však našťastie vysoká, v prípade detských pacientov až osemdesiat percent.

Nádej na vyliečenie je veľká, choroba nemusí vziať deťom úsmev z tváre.

Foto: Shutterstock.com

Dnes 15. februára je Medzinárodný deň detskej rakoviny, ktorý má ako symbol zlatú stužku. Každý rok na svete onkologické ochorenie diagnostikujú vyše 300-tisícom detí vo veku od narodenia do 19 rokov. V Európe je to približne 35-tisíc detí. Až osemdesiat percent chorých detí žije v rozvojových krajinách, kde úroveň ich prežitia je často pod 20 percentami. To je v protiklade s vyspelými štátmi, kde sa poskytnutím primeranej starostlivosti vylieči okolo 80 percent postihnutých detí na rakovinu.

Svetová zdravotnícka organizácia preto chce, aby sa do roku 2030 zvýšila šanca na vyliečenie aspoň na 60 percent aj v rozvojových krajinách a aby choré deti všade na svete nemuseli pociťovať bolesť a utrpenie. Tohtoročná kampaň Medzinárodného dňa detskej rakoviny je zameraná práve na odstránenie fyzického utrpenia. Rakovina je hlavnou príčinou smrti detí a adolescentov na celom svete.

Verejnosť môže vyjadriť podporu napríklad nosením zlatej stužky. „Zlato je vzácny kov. Deti sú naše najvzácnejšie poklady. Preto zlatá stužka je dokonalým symbolom pre deň rakoviny detí," píše sa na webovej stránke tohto dňa. Medzinárodný deň detskej rakoviny prvýkrát sa konal v roku 2002. Počas tohto dňa sa popri odborných a osvetových podujatiach vo viacerých krajinách sveta konajú aj akcie na podporu výskumu rakoviny. Na Slovensku sa tejto problematike venuje napríklad Občianske združenie Svetielko nádeje, ktoré dnes organizuje v Banskej Bystrici celodennú akciu v obchodnom centre Europa SC. Ľudia si tam budú môcť kúpiť zlatú stužku, zapojiť sa do zbierky aj darovať krv.

Viac o živote rodín detí s rakovinou sa dozvedia z komixovej edukačnej výstavy Cesta, na ktorej pomáhame. Deti budú môcť navštíviť tvorivé dielničky a nechať si pomaľovať tvár. Návštevníkov ďalej čaká umelecké pásmo študentov Akadémie umení, rozhovory s hosťami či vystúpenie gitaristu Davida Bíleka.

Už koncom 70. rokov mali detskí pacienti v Banskej Bystrici možnosť liečiť sa najnovšími metódami, ktoré boli dostupné iba v Prahe. „Stále to bolo ale iba v rámci klasickej detskej medicíny. Situácia sa zlepšila inštitucionalizáciou onkologického centra, ktoré sa nám podarilo etablovať práve v Banskej Bystrici v roku 1983. Dnes máme v Banskej Bystrici európsku úroveň starostlivosti a dosahujeme európsku úspešnosť liečby,“ uviedol poradca riaditeľa pre vedu a medicínsky rozvoj v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici a prodekan Fakulty zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave so sídlom v Banskej Bystrici Svetozár Dluholucký.

Dnes sú detské onkológie okrem Banskej Bystrice aj v Bratislave a Košiciach. Úspešnosť liečby na Slovensku dosahuje úroveň vyspelých západoeurópskych krajín a je na úrovni vyše 80 percent vyliečených pacientov.

Na onkologickej klinike v Banskej Bystrici sa počas jej 35-ročnej histórie liečilo 1 500 detských pacientov. Rakovine dieťaťa sa vo všeobecnosti nedá predchádzať alebo ju skríningovať. Zlepšenie výsledkov pre deti s rakovinou si vyžaduje včasnú a presnú diagnózu, po ktorej nasleduje účinná liečba.

„Našou snahou je zabezpečiť detským pacientom a ich rodinám čo najkomplexnejšiu starostlivosť. Preto na našej klinike vďaka spolupráci s občianskym združením Svetielko nádeje pôsobia okrem lekárov a sestier aj psychológ, liečebný pedagóg, či sociálny pracovník. Takýmto spôsobom ako aj ďalšími projektami sa snažíme realizovať family friendly prístup a zachytávať a napĺňať všetky potreby detí a ich rodín,“ povedal predseda občianskeho združenia Svetielko nádeje a primár Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie Slovenskej zdravotníckej univerzity v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Banská Bystrica Pavel Bician.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >