Môžu do sauny aj bábätká a ako deti správne ochladzovať? Rodičia, toto musíte vedieť

pt, 27. februára 2024 o 05:05

Viete, že saunovanie je v podstate jednou z foriem otužovania? Pre milovníkov tepla určite príjemným, zvlášť v zimnom období. A čo deti, môžu do sauny tiež? Na čo dávať v ich prípade pozor?

Do sauny môžu aj deti. Na čo všetko pritom ale dbať?

Foto: Shutterstock.com

Sauna má priaznivý účinok na fyzické a psychické zdravie. Podobne, ako otužovanie v chlade, zlepšuje adaptáciu organizmu na zmeny teplôt. Zlepšuje imunitu, funkcie srdca a ciev, stav pokožky. Zvyšuje tiež produkciu endorfínov a rastového hormónu.

Je vhodná aj pre deti? Lekárka Kliniky liečebnej rehabilitácie Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Jana Zápachová hovorí jednoznačne áno. Avšak nie pre všetky deti. „Sauna je vhodná pre deti od troch rokov, ktoré už vedia vyjadriť svoje pocity, teda povedať, či je im to príjemné alebo nie,“ odporúča.

Rodičia by mali na dieťa v saune dohliadať a v prípade nekomfortu saunovanie ukončiť. Kratší by mal byť aj pobyt detí v saune. „Zahrievacia fáza by u malých detí nemala prekročiť 3 minúty, u starších 5 – 8 minút. Deti vo veku nad 10 rokov sa môžu saunovať 8 až 10 minút,“ vraví lekárka.

Následné ochladzovanie by malo byť u detí pozvoľné a krátke, za použitia vlažnej, nie ľadovej vody. Dbajte, aby ste sa pri tom vyhli hlave a zátylku.

Deťom stačí absolvovať celý cyklus saunovania podľa lekárky jedenkrát, kým u dospelých sa odporúča dva až trikrát. Dospelí, môžu byť, samozrejme, v saune dlhšie, zahrievacia fáza môže trvať až 15 minút, nasledovať by malo ochladzovanie. Práve to je nesmierne dôležité, nakoľko kontrastný účinok tepla a chladu je tréningom termoregulácie a vedie k lepšej adaptabilite organizmu na tepelné zmeny vonkajšieho prostredia. Schladzovať sa možno sprchovaním, omývaním alebo ponorením do ľadovej vody. V prípade detí, ako bolo uvedené vyššie, len vlažnou vodou.

„Pri schladzovaní vynechávame hlavu a zhlboka dýchame. Na záver saunovania je vhodný odpočinok v tichej tmavej miestnosti,“ dodáva Jana Zápachová. Vtedy je dobré aj doplniť tekutiny, keďže v saune človek vylúči 500 až 1500 ml potu. Vhodná je čistá voda, bylinkové čaje, riedené džúsy a minerálky. Pri nedostatku tekutín môže dôjsť k dehydratácii a zníženiu krvného tlaku.

Zo začiatku je vhodné saunovať sa jedenkrát týždenne, postupne to predĺžiť na neskôr približne trikrát do týždňa.

S bruškom do sauny? Radšej nie

Saunovanie sa neodporúča u ľudí so srdcovým ochorením, nedostatočne kontrolovaným tlakom krvi a epileptikom. Nie je vhodné ani pri závažnom ochorení obličiek, infekčných ochoreniach, horúčkach, nedostatočne kontrolovanej cukrovke, krvácavých stavoch, trombóze žíl, zníženej citlivosti na teplo a bolesť a pri klaustrofóbii. Saunovanie sa neodporúča tehotným ženám, ľuďom, ktorí požili alkohol, ktorí sú dehydrovaní, po náročnom tréningu alebo väčšej námahe.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >