Chladná je dobrá. Návod na otužovanie pre začiatočníkov od žijúcej legendy, Wima Hofa

Patricia Poprocká, 21. augusta 2021 o 05:11

Nemusíte čakať na jeseň, kým sa ochladí a vy sa vyberiete k jazeru či rieke. Otužovanie podľa slávneho Wima Hofa sa začína u vás doma, v sprche. Žijúca legenda, ľadový muž, ktorý kombináciou dýchacích cvičení a otužovania dokáže zvládnuť skutočné extrémy, radí začiatočníkom podrobný postup.

Začiatok otužovania nie je žiadna veda. Na konci teplej sprchy si pustite studenú, účinky prídu čoskoro.

Foto: shutterstock

Zdolal Everest a opakovane i Kilimandžáro len v šortkách a topánkach, preplával pod ľadom 113 metrov, zabehol polmaratón bosý na snehu a maratón v púšti bez vody. Holanďan Wim Hof je rekordérom, a hoci je výnimočný, necíti sa tak. Tvrdí, že pomocou jeho dýchacej metódy, otužovania a meditácií sa tam, kde je on, môžu dopracovať aj ostatní. „Všetci zvládneme oveľa viac, než si myslíme,“ hovorí vo svojej knihe Metóda Wima Hofa, mimochodom jedinej knihe, ktorej autorom je on sám.

Dáva aj návody, ako začať. „Aktivujte svoj fyzický aj mentálny potenciál a prekonávajte vlastné limity. Mojím cieľom je naviesť vás, aby ste objavili vlastnú silu, pomôcť ľuďom a znovu sa spojiť s matkou prírodou,“ odkazuje. Jeho metóda, ktorú zdokonaľuje už 40 rokov, vychádza z troch pilierov: Otužovanie, vedomé dýchanie a sila mysle.

Aj keď nie je možno vaším cieľom dosiahnuť méty Wima Hofa, otužovanie a jeho blahodarný vplyv na organizmus zrejme poznáte. A ak chcete začať, nech sa páči, tu je návod majstra.

Postupne a nenútene

Začína jednou z najbežnejších každodenných činností – sprchovaním. Netreba si hneď púšťať na seba ľadovú vodu, pokojne sa osprchujte v takej, ako ste zvyknutí, až na konci prepnite kohútik na studenú. „Na 30 sekúnd a čoskoro pocítite výsledky,“ sľubuje Wim Hof.

Nie je to nič ťažké, napokon, ako vysvetľuje: „Každý zvládne 30 sekúnd v studenej sprche, najmä po niekoľkých minútach v horúcej, keďže sa poriadne zohrial. Keď prepnete na studenú, svaly vo vašom cievnom systéme sa preberú. Otvoria sa a zavrú, otvoria a zavrú a toto striedanie vedie k svalovému tonusu, ktorý sa opakovaním dostane do optimálnej formy,“ vysvetľuje.

Ak sa vám zdá polminúta predsa len príliš, zo začiatku postačí aj 15 sekúnd na konci teplej sprchy. „Po týždni zvládnete už 30. Alebo viac,“ tvrdí Wim Hof s tým, že keď sa dostanete za hranicu 30 sekúnd, začnete vedome potláčať šok z chladnej vody. „Zastaví sa chvenie aj lapanie po dychu, voda vám už nebude pripadať chladná, prevezmete kontrolu...“

Ak ste sa teda dostali na úroveň 30 sekúnd, pokračujte v tom týždeň. Potom čas zvýšte na minútu. Tretí týždeň pridajte ďalších 30 sekúnd a na konci štvrtého by ste mali vydržať pod chladnou sprchou dve minúty.

„Robte to postupne a aspoň päťkrát týždenne. Riaďte sa pocitmi. Do ničoho sa nenúťte,“ zdôrazňuje Wim Hof.

Odolnejší voči stresom

Po studenej sprche budete mať podľa Wima Hofa viac energie a zároveň sa budete cítiť pokojnejší. A nielen to, budete mať za sebou základnú prípravu na prekročenie vlastných hraníc v iných oblastiach.

„Srdcová frekvencia sa vám počas dňa zníži, to isté sa stane aj s úrovňou stresu. Budete mať viac energie, krv potečie plynulejšie a lepšie tak dopraví živiny k bunkám. Pocítite ohromnú silu,“ odkazuje v knihe Wim Hof a dodáva, že moc, ktorú získate, sa nevzťahuje iba na chlad. „Dá sa použiť pri akomkoľvek strese, či už pri horúčave, vyčerpávajúcich emóciách, práci, frustrácii z dopravy, vzťahoch. Chlad je neúprosný, ale spravodlivý. Dá sa od neho veľa naučiť. Dokazuje nám, že máme vrodenú schopnosť zvládať stres...“

Tak čo, dáte si tú sprchu?

Wim Hof


ANKETA:

Otužujete?

65,3%



28,3%



5,2%



1,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >