Objavte čaro chladu. Ako najlepšie začať s otužovaním a kedy sa mu radšej vyhnúť?

pt, 4. januára 2023 o 05:20

Aj keď vonku to skôr pripomína jar než januárovú zimu, aj takéto počasie na otužovanie stačí. Ak chcete začať, je dokonca vhodnejšie než veľké mrazy. Dôvodov, prečo to skúsiť, je hneď niekoľko.

Chlad má svoje čaro, objavte ho tiež.

Foto: shutterstock

Otužovanie je prirodzenou cestou zvyšovania imunity, učí nás pracovať s chladom a lepšie ho znášať. Zvyšuje telesnú i psychickú odolnosť. Ak človek začne telo zámerne vystavovať chladu, dokáže potom lepšie zvládať teplotné zmeny, a to nielen v zime mrazy, ale aj v lete horúčavy. Posilní sa imunita, pričom výsledky by mali byť citeľné už po dvoch týždňoch. Otužovanie funguje ako prevencia proti nachladnutiu, angíne, chrípke, môže byť užitočné aj pri liečbe vysokého krvného tlaku. Pomáha tiež k zlepšeniu psychického stavu, endorfíny vyplavené studenou vodou poskytujú napríklad podporu v liečbe depresie.

Stres, ktorý posilňuje

Chlad predstavuje pre telo stresujúci prvok. Srdce začne biť rýchlejšie, zvýši sa tepová frekvencia i krvný tlak. Človeku naskočí husia koža, na prstoch na rukách a nohách dôjde k zúženiu ciev, tvár zbledne, aby sa čo najviac zabránilo úniku tepla z tela. Organizmus sa snaží udržať teplo v strede tela pri najdôležitejších orgánoch. Neskôr tento stav odznie a cievy sa roztiahnu, čo urýchli tepelné straty. Potom si telo bude chcieť teplo vyrobiť samo, čo sa prejavuje napríklad drkotaním zubov, chvením či triaškou. Vtedy je dobré telu pomôcť zahriať sa aj aktívnym pohybom – cvičením alebo miernym behom či poskakovaním. Keď chlad prestane pôsobiť, cievy sa rozšíria a dôjde opäť k lepšiemu prekrveniu týchto častí.

Otužovať môžu aj deti, ktoré chlad často znášajú lepšie než dospelí. Samozrejme, ak je to pre ne dostatočne zábavné.

Začnite, aj drobnosti sa rátajú

Stačí začať maličkosťami – poriadne doma vetrať, vybehnúť vonku bez oblečenia, pustiť si v sprche studenú vodu a podobne. Pri otužovaní je dôležitá pravidelnosť. Začnite len na krátky čas, neskôr interval predlžujte. Známy propagátor otužovania a rekordér Wim Hof odporúča začať s 10-15 sekundami a postupne sa dopracovať na dve minúty v studenej sprche. Podľa iných odporúčaní je možný aj iný postup – nepredlžovať časový interval, ale uberať na teplote vody, teda že nezačnete úplne studenou, ale napríklad vlažnou.

Začať mierne sa odporúča aj pri otužovaní vzduchom – vybehnite na chvíľu von v krátkom tričku, krátkych nohaviciach či len v plavkách a postupne pobyt predlžujte. Pohyb je vítaný, pokojne si takto môžete ísť na polhodinu zabehať. Úplným začiatočníkom stačí, ak skúsia takto ustrojení vyniesť smeti či prejsť sa okolo domu.

Na otužovanie myslite aj doma, ak si privyknete na nižšiu teplotu, nemusíte prekurovať byt na 23 stupňov, príjemne bude aj pri 20 a vzhľadom na vysoké ceny energií ešte aj ušetríte. Prejaviť sa to môže pozitívne aj na vašej váhe – v chlade spaľuje telo kalórie rýchlejšie, rozprúdi krv, aby vytvorilo viac tepla.

Pri otužovaní dbajte na to, aby ste si nenamáčali hlavu a aby ste boli zdravotne v poriadku. Rozhodne vynechajte otužovanie, ak máte horúčku alebo po požití alkoholu.


ANKETA:

Otužujete?

63,0%



10,4%



7,1%



3,9%



13,0%



2,6%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >