Milujú vaše deti sliz? Pozor naň, doma vyrobený aj kúpený môžu ohroziť detské zdravie

Gabriela Bachárová, 21. októbra 2019 o 21:13

Dospelí síce nechápu, čo na ňom deti vidia, ale sliz je v súčasnosti milovaná detská zábava. Mazľavá hmota, ktorú môžu naťahovať a mačkať v rukách.

Sliz: milovaný aj nebezpečný.

Foto: Shutterstock.com

So slizom však opatrne. Módna hračka totiž často obsahuje nebezpečné zlúčeniny, ktoré môžu poškodzovať ľudské zdravie. Týka sa to doma vyrobeného slizu aj toho kúpeného v obchode.

V receptoch na domácu výrobu slizu, ktorých je plný internet, možno nájsť aj rôzne lepidlá, šampóny, penu na holenie, roztok na čistenie očných šošoviek, pracie a čistiace prostredky, náplne fixiek a podobne. Najčastejším základom na prípravu domáceho slizu sú zvyčajne zlúčeniny bóru, predovšetkým borax alebo kyselina boritá. Tieto látky sú podozrivé z narušovania plodnosti.

Nebezpečenstvo predstavujú aj konzervačné látky, ktoré sa do výrobkov pridávajú kvôli tomu, aby sa zabránilo množeniu baktérií či húb v produkte. Niektoré konzervačné látky majú alergizujúce účinky alebo môžu narušovať hormonálny systém. Za rizikové sa považujú napríklad tieto konzervačné látky: methylisothiazolinón, methylchloridisothiazolinón, methyl- a propylparabén či imidazolidinyl.

Doma vyrobeny sliz sa síce považuje za nebezpečnejší ako ten z obchodu, ale nie vždy to platí. Britská spotrebiteľská organizácia Which? testovala 11 slizov, z ôsmich z nich sa bór uvoľňoval vo vyššej ako dovolenej koncentrácii tak, ako ju určuje európska legislatíva. Dánska spotrebiteľská rada si vzala na mušku 15 slizov, štyri z nich uvolňovali viac bóru, ako je stanovený limit, dva sa ocitli na hranici.

Európsky systém varovania pred nebezpečnými výrobkami RAPEX obdržal hlásenia napríklad z Francúzska či Lotyšska o slizoch, z ktorých sa vo vysokej miere uvoľňoval bór a obsahovali aj arzén či olovo. Tieto výrobky boli stiahnuté z trhu.

Ako kúpiť relatívne bezpečný sliz, ak už po ňom deti tak túžia? Vyhýbajte sa výrobkom, ktoré sú v ponuke internetových obchodov pôsobiacich mimo krajiny Európskej unie. Tam predávané slizy nemusia splňovať limit na uvoľňovanie bóru a môžu tiež obsahovať ďalšie nebezpečné látky.

Pri domácej výrobe slizu uprednostňujte prírodné prísady, napríklad zemiakový či kukuričný škrob alebo chia semienka, agresívne chemické prostriedky nepoužívajte. Deti by si mali umývať ruky vždy potom, čo do nich sliz vezmú a v žiadnom prípade by si ho nemali vkladať do úst.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >