Chlapec alebo dievča? Barbie prišla s bábikami, ktoré stierajú rozdiely medzi pohlaviami

Gabriela Bachárová, 14. októbra 2019 o 05:30

Žiadna vyzývavá Barbie ani svalnatý Ken. Výrobca populárnych bábik, firma Mattel, prišla v týchto dňoch na trh s novinkou, ktorá stiera rozdiely medzi pohlaviami a vyvoláva odpor tých, ktorí si myslia, že hračky majú byť aj naďalej rozdelené na dievčenské a chlapčenské.

Nová kolekcia bábik Barbie stiera rozdiely medzi pohlaviami.

Foto: YouTube

Bábiky z kolekcie Creatable World majú neutrálny vzhľad, ich tváre sa nevyznačujú žiadnymi jednoznačnými ženskými či mužskými charakteristikami. Chýbajú im ženské tvary aj dlhé mihalnice, ktoré sú pre bábiky Barbie typické. Ich telo ani nie je svalnaté, ako mal Ken.

Cieľom podľa Mattela bolo, aby sa bábiky čo najviac podobali svojim malým používateľom, deťom. Tie si zároveň samé budú môcť zvoliť, či sa pohrajú s bábikou ženského alebo mužského pohlavia. Súčasťou balenia je totiž šesť doplnkov, medzi nimi aj parochne s dlhými vlasmi, vďaka ktorým je možné ľahko meniť pohlavie hračky.

Pozrite si, ako vyzerá nová kolekcia bábik Barbie nazvaná Creatable World



Mattel tvrdí, že nový rad bábik pripravil na základe prianí samotných detí. Dôvodom však bola aj snaha „vytvoriť bábiku bez akýchkoľvek sociálnych nálepiek", ako sa vyjadrila samotná firma. „V našom prieskume sme sa dozvedeli, že deti nechcú hračky, ktoré by spĺňali genderové normy. Táto kolekcia umožňuje deťom, aby sa slobodne vyjadrili," uviedol výrobca bábiky.

Mattel sa už snaží zbaviť nálepky firmy, ktorá propaguje nerealistické proporcie ľudského tela, hlavne príliš úzky pás u žien v porovnaní s výraznými prsiami a bokmi. Pred tromi rokmi prišiel s kolekciou, v ktorej predstavil tri rôzne typy postáv, v roku 2017 sa na trh dostala bábika, ktorá nosila moslimský hidžáb.

Mattel nie je jediná firma, ktorá prestáva deliť hračky na jednoznačne dievčenské a jednoznačne chlapčenské. Napríklad americká filmová spoločnosť Disney pred štyrmi rokmi odstránila zo svojich výrobkov označenie „pre chlapcov" a „pre dievčatá".

Ako sa vám snaha prestať deliť hračky podľa pohlavia páči, schvaľujete ju, alebo si myslíte, že chlapci sa jednoducho majú hrať s puškami a dievčatá s kuchynkami, pretože je to tak pre deti prirodzené? Napíšte nám do komentárov alebo hlasujte v ankete pod článkom.


ANKETA:

Páči sa vám nová kolekcia bábiky Barbie?

11,1%



3,7%



85,2%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >