Kto zabráni žene dojčiť na verejnosti, dostane pokutu, rozhodli v Rumunsku

Patricia Poprocká, 6. júna 2021 o 05:03

O čo sa slovenské aktivistky pokúšali pred poldruha rokom petíciou, rumunskí poslanci teraz jednoducho uzákonili. Prijali zákon, ktorý ženám zaručuje právo dojčiť svoje dieťa kdekoľvek a každý, kto by im v tom bránil, sa dopúšťa priestupku.

Môžem svoje dieťa dojčiť kdekoľvek chcem.

Foto: shutterstock.com

Zvláštnosťou je, že ochrana sa vzťahuje len na dojčenie detí do dvoch rokov, nie starších. Napriek tomu mnohí vnímajú ako posun vpred, že ochrana dojčiacich žien vôbec dostala zákonnú podobu.

Ženy, ktoré dojčia svoje dieťa mimo domu, sa stretávajú s problémami vo viacerých štátoch. Známe sú viaceré prípady. Napríklad v USA dojčiacu ženu vykázali z lietadla, najprv im prekážalo, že dojčila, a keď prestala, tak zasa bol problémom hlasný plač dieťaťa. Časté sú výčitky, ak ženy dojčia v reštauráciách, čo sa stalo aj Lívii na Slovensku.

Pred pandémiou koronavírusu sa riešil v susednom Česku škandál, keď ochrankár vykázal dojčiacu matku z banky, neskôr ďalší turistku z Katedrály sv. Víta. Na Slovensku nastal zasa problém na verejnom zasadaní mestského zastupiteľstva v Senci, kde poslanec KDH mal výhrady voči tomu, že jedna mamička, ktorá tam bola ako verejnosť, dojčila svoje dieťa.

Takéto praktiky v Rumunsku už čoskoro nebudú možné. Podľa prijatého zákona, ktorý čaká na podpis hlavy štátu, môže dostať pokutu. Fyzická osoba v prepočte od 20 do sto eur, ak by šlo o úradného príslušníka alebo zástupcu právnickej osoby, tak je pokuta v rozpätí 200 až 400 eur.

„Síce nie som zástankyňou príkazov a zákazov a verím, že riešenie je vo vzdelávaní spoločnosti, avšak na základe skúseností spoločnosť na vzdelávanie (ani) v tejto téme nie je otvorená, takže zatiaľ ostávajú iba takéto čiastočné riešenia,“ komentovala rozhodnutie rumunského parlamentu iniciátorka kampane Dojčiť je in – Kampaň za zdravšiu generáciu a autorka viacerých kníh Katarína Brňáková na facebookovom profile kampane.

Chrániť dojčiace ženy zákonom by bolo podľa ďalších aktivistiek potrebné aj u nás, aby sa takto prispelo k zmene spoločenského vnímania dojčenia a jeho väčšej akceptácii. „Dojčenie je normálna vec, je to právo dieťaťa. Dieťa potrebuje dojčenie, nie matka,“ vysvetľovala iniciátorka petície za ochranu dojčiacich žien Adriana Kráľová pri jej predstavení.

Dojčenie mimo domu je potrebné odtabuizovať aj podľa psychologičky Kataríny Jandovej. „Mala by sa tu vytvoriť atmosféra, aby žena nemala zábrany dojčiť v spoločnosti, napríklad pri posedení v čajovni s kamarátkami,“ povedala pred časom pre ahojmama.sk. Ako dodala, dojčiť jedna z najprirodzenejších vecí na svete, aj na verejnosti.


ANKETA:

Súhlasíte so zákonom, ktorý by chránil dojčiace ženy ako v Rumunsku?

82,2%



17,1%



0,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >