Rodičia majú v lete nárok na špeciálny príspevok od štátu. Ktorých sa týka a za akých podmienok?

Patricia Poprocká, 30. júna 2024 o 05:00

Cez prázdniny riešia mnohí rodičia problém, kam dať deti, keď oni musia do práce. Staršie si poradia doma aj samé, čo však škôlkari? Práve v takom prípade majú rodičia nárok na pomoc od štátu.

Rodičia, ktorí nemajú kam dať deti, pretože v lete zatvorili škôlku, môžu s nimi ostať doma a dostať príspevok zo Sociálnej poisťovne.

Foto: shutterstock.com

Rodičia, ktorí z dôvodu zatvorenia škôlky počas letných prázdnin musia zostať s dieťaťom doma, si môžu požiadať Sociálnu poisťovňu o ošetrovné. Jeho výška je 55 percent z vymeriavacieho základu, teda najčastejšie z hrubej mzdy.

Nárok na ošetrovné podľa zákona majú rodičia detí do 11 rokov, v prípade postihnutých detí do 18 rokov. Ale tiež v prípade, ak je počas školských prázdnin zatvorené predškolské zariadenie rozhodnutím príslušných orgánov, napríklad zriaďovateľom.

V prípade zatvorenej škôlky môžu rodičia dostávať ošetrovné najdlhšie 14 dní, a to počas letných prázdnin iba raz. Nárok na ošetrovné z toho istého dôvodu vzniká totiž iba raz a jednému poistencovi. Podmienkou je, že rodič počas tohto obdobia nesmie chodiť do práce, resp. mať z nej príjem.

Rodičia si o dávku musia požiadať, a to na tlačive Sociálnej poisťovne „Žiadosť o ošetrovné z dôvodu uzavretia školy, predškolského zariadenia alebo zariadenia sociálnych služieb“, ktoré si môžu stiahnuť z internetovej stránky poisťovne v časti Formuláre ako formulár 278.

V žiadosti je potrebné uviesť odkedy a dokedy si človek uplatňujete nárok na dávku, meno a priezvisko dieťaťa. Žiadosť musí potvrdiť aj škôlka a v prípade zamestnaných rodičov aj zamestnávateľ.

S tým majú rodičia neraz problémy, pretože škôlky odmietajú potvrdenia vydať s odôvodnením, že rodičia majú k dispozícii v meste inú, tzv. zbernú materskú školu, prípadne že uzavretie materských škôl počas leta sa realizuje nie rozhodnutím mesta, ale len zverejnenou informáciou, ktoré materské školy sú v lete otvorené.

Sociálna poisťovňa ale pripomína, že škôlky sú povinné tlačivo potvrdiť. „Riaditeľ materskej školy, bez ohľadu na to, či materská škola má alebo nemá právnu subjektivitu, je povinný tieto tlačivá na príslušných miestach potvrdiť,“ zdôrazňuje poisťovňa s tým, že toto stanovisko potvrdilo aj ministerstvo školstva. „Ani školský zákon ani vyhláška o materskej škole neustanovujú spôsob ani konkrétnu formu rozhodnutia o prerušení prevádzky príslušnej materskej školy počas mesiacov júl a august, neustanovujú povinnosť zriaďovateľa určiť tzv. zbernú materskú školu a neustanovujú zákonným zástupcom detí povinnosť využiť prevádzku tzv. zbernej materskej školy; je to len možnosť, ktorú môžu, ale nemusia využiť najmä vzhľadom na to, ako poznajú svoje dieťa – či by bezproblémovo zvládlo zmenu materskej školy, zmenu osadenstva detí a podobne.“

Ešte jedno upozornenie: Ak si rodič vyčerpá ošetrovné z dôvodu uzatvorenia škôlky na 14 dní, stále má aj počas prázdnin možnosť využiť nárok na ošetrovné z dôvodu ochorenia dieťaťa. V takom prípade vystavuje žiadosť o ošetrovné pediater a rodičovi ho musí potvrdiť zamestnávateľ.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >